Last news in Fakti

13 Юни, 2020 20:23 6 551 69

Иван Гешев обясни за криминалната дейност на Васил Божков

  • иван гешев-
  • васил божков

Всички олигарси бяха много щастливи, живееха в една супер правова държава, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото

Иван Гешев обясни за криминалната дейност на Васил Божков - 1
Снимка: Канал 3

"Васил Божков има широкоспектърна криминална дейност, като голям сегмент от нея са т.н. културно-исторически дейсноти, други ги наричат артефакти. Към момента са иззети над 4000 предмета, при законно регистрирани 200. Очакванията на прокурорите е, че бройката на тези предмети с белези на културно-исторически ценности, може да надхвърли 10 000, а може да достигне и 20 000". Това разкри в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов" главният прокурор. Иван Гешев. 

"Голяма част от тези предмети са със следи от пръст, с надписи от конкретни части на България, с имена вероятно на иманяри, които са ги изкопали, т.е. са ги откраднали от българския народ. Това е само един малък сегмент от разследването срещу Васил Божков, има още много сегменти с потенциално незаконен характер, за които се изсиква заплащане", допълни той.

Гешев коментира и твърденията, че Божков не е искал такса "спокойствие" : "Каквото и да кажа, ще е спекулация. Трябва да бъде ясно, понеже казахте подкупи, виновен е този който дава, както и този който получава. Тази защитна стратегия, че който дава е невинен, а този който взима е виновен, не е изъдржано от юридическа гледна точка. 

"Досъдебното производство, което е с икономически профил, защото той има повдигнато и досъдебно производство с криминален профил. За никого не е тайна, че тези връзки съществуват още от зората на прехода. Връзката бизнес, сенчест бизнес, бизнес, който в България е по-известен и като бандитски . Така се натрупа капитала след 89г. и всички сме свидетели на това нещо и връзката на тези бизнесмени, които останаха сенчести или се опитаха да се избелат с политическата класа, с политически проекти, определени политици. Тази връзка, която се изгради след 89г. и веротно продължава да съществува и е видима на всички български граждани.", каза главният прокурор.

"Стратегията на всички олигарси е една и съща, стремят се да покрият целия спектър, за да няма празно. Всички те бяха много щастливи, живееха в една супер правова държава, когато никой не им търсеше отговорност за откраднатото от българските граждани и за извършени деяния. До този момент те живееха в една правова държава, всичко беше наред, държавата беше демократична, една уникална политическа и правна система. В момента, в който прокуратурата повдига съответни обвинения, когато се ангажира наказателната им отговорност , в този момент се оказва, че България, като пълноправен член на ЕС не е правова държава. Правови държави са Сърбия, страни от близкия Изток и т.н. Това е обяснимо, те правят всичко възможно за да се защитават, а това че се насочват към политически проекти, още веднъж показва  тази връзка, която очертах - сенчест бизнес, олигархичен бизнес, политически зависимости.", коментира Иван Гешев. 

"Екстрадацията на Васил Божков в България зависи от политическото решение на въпросната държава, в случая ОАЕ. В случая с Цветан Василев е Сърбия, тази държава прави всичко възможно, за да не бъде ектсрадиран. В страни извън ЕС решенията в крайна сметка са политически.  Ако не беше обвиняемия Божков и Цветан Василев щяха да отидат в някоя друга страна от ЕС. Не отиват там, защото там стандартите са основани само на закона и не се взимат политически решения по отношение на екстрадицията.", допълни той. 

Гешев коментира и връзката между Васил Божков и шефът на bTV. 

"Ако има някакви данни за извършени престъпления там, ще се следят от контролните органи и ще се види. Това е въпрос, който вие журналистите можете да решите", обърна се той към водещия на предаването Любо Огнянов. 

Главният прокурор говори и по казуса с убиеца Джок Полфрийман, който пожела нов процес.

"Моето мнение, че убиецът на българското момче, на който бяха опростени 8 години от присъдата му, без да е платено най-малкото това, което е присъдено като обещетение на семейството е тема на друг разговор. Той прави това, което го съветват неговите ментори, определени неправителствени организации, с влияние в европейските институции, т.е. затваря всякакви вътрешни механизми, за да може след това да се обърне към Европейския съд за правата на човека".

"На въпрос дали председателят на ВКС Лозан Панов трябва да си подаде оставката, Гешев съобщи, че това е проблем на съдебната власт и че  председателят на ВКС е с политическа насоченост. „В институцията, която аз представлявам има много проблеми, аз първо ще се насоча към мойте проблеми и след това , ако сме безгрешни бих си позволил да коментирам друга институция".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чики-Рики

    82 10 Отговор
    Ужас, аз ли съм първи?Добреее,а за криминалната дейност на бате Боби,ще обясни ли,?
  • 5 1234

    59 11 Отговор
    Да мисли как ще го докаже , че после ще вземе да му порасне коса от зор .
  • 6 име

    17 65 Отговор
    е тоя ще разкаже играта на божков .

    Коментиран от #13, #69

  • 7 JEFF

    83 11 Отговор
    За Барселона въпроси няма ли ?
  • 8 ZZorro

    70 11 Отговор
    Колкото и лоши епитети да ползваш за този тип ,винаги ще е адски малко .Милиционер,а не юрист .

    Коментиран от #66

  • 9 Тиберий

    65 5 Отговор
    Корабът потъна ние байрака търсим Сетихме се да опражняваме контрол Съсипахме три поколения и изродихме съществуващите
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 РЪМПЕЗИ

    66 7 Отговор
    ГЕШЕВ, ОЧАКВАХ ДА КАЖЕШ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, ЧЕ СИ ИЗПРАТИЛ ЗАПИСА НА БОРИСОВ В ЕВРОПА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ..ПРЕМИЕРА НА СТРАНАТА ОКАЧЕСТВЯВА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ КАТО ДОЛНА П...А ...ГЕШЕВ, ЧУДНО МИ Е КАК СЕ ВРЕДИ ЗА ТОЗИ ПОСТ БЕЗ НИКАКВИ ДАДЕНОСТИ...
  • 12 666

    60 5 Отговор
    значи 10 години нищо и сега ненадейно - престъпник, много интересно г-н Гешев,а и как ни обяснявате - красота!
  • 13 444

    38 5 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Май този ще е първия подал оставка!
  • 14 Чочо

    45 5 Отговор
    Ама без чадър от властта как щяха да си живеят безметежно? И ако е било така предишния гл. прокурор защо е бил такъв и за какво е получавал заплата? Тогава и той трябва да бъде подведен под отговорност!

    Коментиран от #19

  • 15 ЧЕКИСТ

    14 35 Отговор
    САМО ЧЕРЕПАХИН И СОМАНГЕС ОТ БЕЛГРАД ОГРАБИХА 10 Милиарда!!
    ТАКА СЕ СТРОИ КОМУНИЗМА, ТОВАРИЩИ!!🇻🇳 ИМПЕКСОВИЦА И МИЛИОНЧЕВА ЗНАЮТ...ПОЧЕМУ!!
    ПЪЛНА АНИХИЛАЦИЯ ЗА ТАЯ...ПРОКАЗА!!!

    Коментиран от #21, #56

  • 16 от отвъдното

    28 4 Отговор
    Гешев покай се или няма да наследиш царство го небесно го !!!

    Коментиран от #24

  • 17 Едмон Дантес

    39 4 Отговор
    Мухата/този/ няма как да роди слон.Може да се гавриш и щавиш безащитни женички,може да изопачиш разследването за КТБ,ама да пребориш Черепа няма да можеш. Убеден съм !Има опция да не изкара целия си мандат.
  • 18 Asdfg

    52 5 Отговор
    Гешев, покажи РИТОНА!

    Коментиран от #22

  • 19 Кути

    21 8 Отговор

    До коментар #14 от "Чочо":

    Странно защо не споменаваш нищо за ДРУГАРИТЕ хайдуци а търсиш под вола...теле?😆
    Комунистите ще върнат ли милиардите ?

    Коментиран от #26

  • 20 Behemoth

    33 5 Отговор
    Абе Гешеф ,верно ли с Цацата и Горанката сте се хихикали га Баце еб.а бавареца с двеста?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Bai nudals

    21 4 Отговор

    До коментар #16 от "от отвъдното":

    Покай се грешен си. Гешев.
  • 25 Бачо Киро

    37 3 Отговор
    Гешев, цитирам те - "Тази защитна стратегия, че който дава е невинен, а този който взима е виновен, не е изъдржано от юридическа гледна точка." Кво прайм значи с тоя, дето не само даде, а и инициира подкупа на Иванчева, който така и се оказа, че не му го е искала, че даже не го е пипала. Кво прайм значи ся?

    Коментиран от #40

  • 26 Чочо

    12 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кути":

    Що, Боко и компания да не са фашисти?
  • 27 Мръсни комунистически ченгета

    5 17 Отговор
    Трябвале, така наречен Череп, да бъде даден на Американското прависъдие за пране на пари, в исобено големи размери, а там бъде ли екдтрадиран, става директно клиент на черните в панделата!!!
    Според законите в Америка, който участва в огромни корупционни схеми и пране на пари, то той подлежи на законо преследване, без оглеф, къде са извършени тези деяния...
    В Бг... няма как де се случи, нито имаме капацитета, нито имаме истинска съдебна система...
  • 28 Гоце

    4 14 Отговор
    Гешев червените тролове кога

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Сужучето

    14 0 Отговор
    Ся кого ще разпитваме за срещите пред кабинета с ВБ, ЦЦ или ББ, а онуй мунче с БМФ?
  • 30 Вова

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "Гоце":

    Те са по гнусни и от политиците
  • 31 Ц.Ц.

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гоце":

    Скоро, ма първо тролаците на батко
  • 32 Егати

    33 3 Отговор
    Егати и простотиите които ръси Гешев. Били откраднати атрефактите от българския народ ! Народа го ограбиха тези които те избраха бе Гешев, и тези които имат имущество за милиони а са държавни служители на държавна заплата. Божков заради тези артефакти ще осъди държавата за милиарди
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гешув

    19 1 Отговор
    лъжльооооо,лъжль,оооо лошо е когато си ръжена с който ровят в огъня
  • 35 ленчето с кремчето в ръце

    24 1 Отговор
    великия божков е мнооооо висока топка за това жуже
  • 36 Криеш името си страхливец

    20 3 Отговор
    Г-н Гешев не ви вярвам и нямам очаквания за резлтатите от вашата дейност! Питам какво прави Военна прокуратура? Колко на брой са военнослужещите в българия и колко на брой са военните прокурори ги разследват, каква е тяхната годишна натовареностна заведени дела, с какви военни звания са и какви заплати? Още ли повдигат обвинения на военнослужещи с "фалшиви" бележки за кръводаряване? Имате много работа по изчистване прокурорския "обор"! Бъдете здрав и направете нещо за ВЯРАТА!

    Коментиран от #62

  • 37 безгрешният

    27 1 Отговор
    Гешев , Божков го разбрахме , дай свързаните лица в схемата , кой му направи хазарта легален , кой го уреждаше с привилегии , кой му прибираше ''таксата'' , Божков поне не е държавен служител , играл си е собствена игра , ония са държавни ''служители''.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гост

    4 15 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Киро":

    Бачо,Иванчева е осъдена на първа инстанция.Някой ми разказа,че мотивите на съда са около 100 страници и са я заковали,отворени са,можеш да ги прочетеш.Там със сигурност ще намериш отговор на въпроса си.От въпроса който задаваш става ясно,че ти се губи хронологията на действията на Иванчева и оня строителя.освен ако не се правиш на интересен.

    Коментиран от #51, #52

  • 41 габровец от варна

    26 0 Отговор
    И от всичките дрънканици на Каскетов файда няква?Нищо.Единия се хили от Сърбия,другия се кара живота при арабите,най-големия крадец дава инструкции от жипката....
  • 42 За историческите

    8 1 Отговор
    Ценности сме си у соца! Къде другаде става намеренота на държавата?!
  • 43 Тъпа кърджалийска кутка

    26 1 Отговор
    А нещо за къщата в Барселона обясни ли???
  • 44 Бовисов

    18 0 Отговор
    Какво е това нещо?! Ще разследва само едните, а другите? Егати мафиотската работа. Гешев, Борисов ти го казва. Ти си мафиот!
  • 45 Дофтор

    12 2 Отговор

    До коментар #22 от "ШЕ ТИ ПОКАЖЕ...ПИТОНА, ..ШУМКАР":

    Ше получиш некой инфаркт.Не се пени толкова!
  • 46 Жеко карбуратора

    16 0 Отговор

    До коментар #33 от "Червени келеши":

    Севде ти ли душичко?
  • 47 НЕнормална държава

    15 1 Отговор
    Във всяка нормална държава дори бананова прокуратурата, щеше да се самосезира и провери запис, като този на Борисов от вчера, но не и тук !?!?!?!? Човека си е нахлупил, каскета, така че ни чува ни вижда такива записи ? А тия приказки за Божков се доказват в съда,а не се разказват фантазийни приказки на децата ?
  • 48 Кой68

    1 1 Отговор
    Истина е.......
  • 49 Лост

    9 0 Отговор
    Какво значи:били 4000,можели да станат 10000,а можели и 20000?А не може ли и наобратно:бяха 20000,посля 10000,а накрая останаха 4000.
  • 50 Усмивката

    14 0 Отговор
    Ритона. Ритона Гешев. Ако трябва да ти се напомни. Там по сигнала не бе проведено никакво разследване. В криминални ръце ли е или в държавния исторически музей. И моля ви . Бъдете по убедителен . Покажете го. Немаме ви вяра. И сам каза. За тридесет години вече вяра никому. Дори и на вас
  • 51 Усмивката

    16 0 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Иванчева е осъдена от български съд. Същият за когото се каза , че е пробит. Това първо. Второ. Доказателствата по коити биде осъдена са ......един човек ми каза че Иванчева била казала ....Няма едно доказуемо според евфропейските норми доказателства . Пример за пришити и набързо скълапени обвинения са , че в по т.н.СРС та няма никъде искане наподкуп . Няма никъде запис къде и колко Иванчеваче искала подкуп. А по това е осъдена на 30 години. А белязаните пари не са намерени в Иванчева , а в колата и. Никъде не се визда Иванчева да ги взима. А това че ръцете и светят. И аз бих намазал дръжката на входната ти врата и бих твърдял че парите вътре са пипани от тебе. Елементарно Уотсън
  • 52 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Нищо не ми се губи. Строителят едно дрънкаше по каналите, друго в съда. Освен това строителят не е обвиняем въобще. Иванчева никъде не е светила, освен на носа и отстрани на китката. Дали са написали 100 или 1 страница е все тая, поне от показаните неща всичко беше простотия до шия. Толкова некадърно скалъпена работа, че щеше да е смешно ако не беше трагично... На теб може да не ти дреме като платят после на Иванчева, но на мен ми дреме. Нямам абсолютно никакъв проблем да върви в затвора за каквото е правила, но процесът срещу нея е абсолютен фарс. Строителят невинен, посредникът нищо, пари не пипала, пари не искала даже (лични думи на строителя в съда, а по каналите преди това друго дрънкаше), той инициира подкупа, той намира посредника, а тя била светнала уж като елха, първо искала половин милион евра, после не знам си кво, накрая се съгласила на 20 лева и билетче от Божков? Толкова несериозни неща само у нас можеш да видиш...
  • 53 вълкодав

    12 0 Отговор
    Тези мутрокомуняги са вече нетърпими !
    Бойко, Гешев и компания трябва да бъдат изринати, елиминирани и забравени като кошмарен сън !

    Алтернатива са даже Божков, Стайков, Корнелия, Гечев, Вигенин, Миков, Слави, Динко, ти, аз, нашия домоуправител, някой уличен клошар .... Който и да е - поне ще има капчица човещина, поне микрометър достойнство и поне един микрограм да тежи на мястото си ....

    При тоя 2LUP дето е узурпирал властта през последните десетилетия всички нормални качества са не просто нулеви, а с отрицателни измерения !
  • 54 Гост

    14 0 Отговор
    Някой гледа ли интервюто, че журналиста много ербап го дава, в рекламата на предаването си, казва как няма кой да му нарежда, задава само точните въпроси, не жали никой, ама на мен не ми се вярва, струва ми се поредната мисирка на конци?! Та някой гледа ли какви въпроси му задава? Дали ''приятелски''?
  • 55 Съдията Дред

    12 0 Отговор
    Да разкаже за чисртачките и портоера обвинени за КТБ и защо дебельо не в списъците с длъжниците!
  • 56 Чикид**я

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЧЕКИСТ":

    имаш много мазоли между пръстите си.
  • 57 В.В.

    8 1 Отговор
    ТИ СИ НЕЗАКОННО НА ТОЯ ПОСТ...ТЪЙ ,ЧЕ НЕ МИ ДАВАЙ ОБЯСНЕНИЕ..И РАЗСЪЖДЕНИЯ...СЛИЗАЙ КРОТКО ЩОТО И ТИ ЩЕ ИЗГОРИШ ,МИЛИЦИОНЕРЧЕ...
  • 58 Червени боклуци.

    5 4 Отговор
    Трябваше като в Румъния да бяха застреляли двама-трима комуняги, за да не смеят да саботират държавата. Сега щяхме да сме, като Словения, Чехия, Полша...
  • 59 Аман

    7 0 Отговор
    Вярно е, юридически корупция има и при даващия и за взелия. Ако обърнем логиката на полицая прокурор защо щом е давано нямаме никакви данни за взелия? И защо като така често говори за олигарси никога не говори за шефа си. Явно при него всичко е редовно и той е само един дебел депутат, който не ходи на работа. Гешев е за 5 години ефективно само за физиономия. А толкова нагло ко.пеленце скоро МВР не бяха вадили...след Ц.Ц.
  • 60 Шайка сте

    6 1 Отговор
    Докато не видим снимката на черепа, Ради ланеца и другите люлинци , които уж издирвате ще сте шайката крадци от герб. И какво ги бавите още Валентин Златев и останалите олигарси.
  • 61 Анонимните

    1 9 Отговор
    Гешев го видяхме и чухме, еродит и с богат речник, сериозен и симпатичен. Искаме самохваления ви Божков, математика да се върне в България и него да чуем. Много математици си отидоха от този свят много млади т. е. на средна възраст, други са клошари, да се радва, че някой му е подал ръка на божков, за да е това което ви е казвате, най-велик, умен, математик, не престъпник. Докажете го, а това става пред банката в съда пред съдия, съдии, а не празни приказки и заблуда на народа. Интересно ни е с него, забавляваме се, но не зная на другата страна политици и правораздавателни органи дали им е до забавление. Високи топки сте. Народ прост, гледа да трупа, а като божков да гепят от абтали. Бтв, овчаря и докторка ветеринарна у стара загора. Ела божков се скрий в нашия балкан край гръцко ако имаш страх от вълците. Ще те подслоним, нахраним и преценим умствените ти възможности, като политик-математик. Ако има сделка пиши ни. Математик всеки може, но овчарка трудно, и няма да помислите от умора и у леглото..
    Всичко друго е пунта мара и губене на време.

    Коментиран от #67

  • 62 Един капитан

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Криеш името си страхливец":

    От пряк досег с военната прокуратура в Пловдив - 1 максимум 2 дела на ден за цялата прокуратура.
  • 63 Как се е загрижил че от народа били

    4 0 Отговор
    Откраднати некви дрънкулки от преди хиляди години😂😂😂мене не ме боли за тея вехтории да ги зема аз искам пари и хубав живот тези неща кои ми ги открадна пак ли божков😂😂

    Коментиран от #64

  • 64 Кенеди

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Как се е загрижил че от народа били":

    Тоз не може да бъде юрист мозъка му по е зле от фут.запалямко . И това ако му се казва държава БГ НЕ разследва пиарката и другите затънали. Този е за прокурор за престъпления срещу правосъдието
  • 65 Марко

    1 0 Отговор
    Тоз не може да бъде юрист мозъка му по е зле от фут.запалямко . И това ако му се казва държава БГ НЕ разследва пиарката и другите затънали.
  • 66 Кенеди

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ZZorro":

    Не обиждай милиционерите та са по стойностни хора. Този е престъпник и е за съд за престъпления

    Коментиран от #68

  • 67 Матю

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Анонимните":

    А ИМА ЛИ СЪД. ПОЖЕЛАВАМ ВИ ДА ПОЛЗВАТЕ УСЛУГИТЕ НА ГЕРБЕРСКИЯ СЪД .НЕ защитавам Божков
  • 68 Стойностни хора

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Кенеди":

    Стойностни хора не служат на не стойностна система и на тоталитарните ум господари ,пак започваме да оневиняваме тоталитарните институции и работещите в тях,та те бяха старателно подбирани на принципа наш човек, служи на нас,сега продължава това и поради тази причина в службите работят техни хора,толкова години Божков си прави каквото иска ,никой не разбра,сега бил голям бандит, вие къде бяхте господа,хиляди сте.
  • 69 Е тоя баш е такава подлога

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Че нищо не може да разкаже!