Last news in Fakti

26 Август, 2023 09:23 4 062 39

Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Васил Божков

  • васил божков-
  • прокуратура-
  • дела

Завърналият се от Дубай бизнесмен вече има призовка да свидетелства срещу Борисов

Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Васил Божков - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е прекратила едно от делата, водени срещу бизнесмена Васил Божков. Става дума за разследването за опит за държавен преврат - престъпление срещу републиката. Това каза за "Сега" Георги Гатев, един от адвокатите на завърналия се вчера след 3 години в Дубай Божков. Постановлението за прекратяването на четиримата наблюдаващи прокурори, с което "Сега" се запозна, е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да прекрати делото, стартирало шумно през юли 2021 г. Вчера, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства - т.нар. хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбудителство на 4 убийства, трето дело, свързано с антиките му и това за престъплението срещу републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Тогава прокуратурата съобщи, че "събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите".

Точно по това разследване са направени записи на Божков, които прокуратурата разпространи броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор тогава Иван Гешев. На практика така прокуратурата опита да дискредитира протеста. Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов. "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа Иван Гешев в Туитър тогава.

Мотиви

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за извършено престъпление - опит за преврат, организирана престъпна група, или друго. Те подробно разясняват що е то опит за държавен преврат, бунт, въстание. И след това сочат, че нито едно от тях не е доказано по безспорен и категоричен начин. "Действително от доказателства по делото се установяват съществували към изследвания период големи групи от хора, които са били обединени от политически цели, а именно оставка на правителството и провеждане на нови избори съгласно действащия конституционен ред", пишат прокурорите и допълват, че въпросните групи не са целели насилствена смяна на властта.

За престъпната група прокурори, казано накратко, пишат, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави престъпна група. По делото няма и свидетелски показания за такава група.

ПРОЦЕДУРИ

След като Божков вчера кацна в България и беше задържан, са му предявени обвинения по 2 от останалите му дела. Предявяването на обвиненията по третото дело ще се случи тепърва, защото процедурата по първите две е приключила малко преди 22 ч. в петък. Той може да остане в ареста без съдебна санкция не повече от 72 часа.

Днес прокуратурата ще внесе в Софийския градски съд искането си за постоянното задържане на Божков. Така че края на деня съдът ще се произнесе по него. Последната дума ще има Софийският апелативен съд.

СВИДЕТЕЛ СРЕЩУ БОРИСОВ

Пред "Сега" Гатев каза и че на клиента му е била връчена призовка да се яви като свидетел по делото за изнудването му. Кога и как ще се случи това обаче зависи от мярката за неотклонение, която съдът ще наложи на Божков.

През май т.г., докато се разгаряше конфликтът между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Божков заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов. На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Прокуратурата обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, на която така и не получи отговор и така досъдебното производство остана на трупчета.

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и на тримата. Владислав Горанов обаче беше санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски" и лидерът на ГЕРБ се отрече от него. Божков също е в черния списък по "Магнитски". Той влезе в него преди Горанов - през юни 2021 г., заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    44 2 Отговор
    накрая той ще осъди държавата за много пари

    Коментиран от #13

  • 2 Ще го

    30 2 Отговор
    изперат
  • 3 Прах за пране "Процурор"

    37 0 Отговор
    Изпира всякакви петна
  • 4 Българското

    10 2 Отговор
    лято
  • 5 Сега ще стане

    24 2 Отговор
    политик с нова партия
  • 6 Ден първи

    36 0 Отговор
    Още първият ден след завръщането му, за по-малко от 24h, падна едно обвинение.

    Коментиран от #33

  • 7 Българка

    31 3 Отговор
    Искането емблемите на престъпност и корупция Борисов-Пеевски-Гешев да не участват във властта, да бъдат съдени и осъдени справедливо не са преврат, а основна ценност на демокрацията. И протестите от 2020 г. бяха именно за все още несъстоялата се справедливост. Мястото на престъпниците е в затвора, а не във властта. И май-вече да се конфискува ограбенопто от върхушките на ГЕРБ и ДПС и се върне на истинските собственици- българите.
    Ако Божков е ощетил хазната, то това е станало с вратичка в закона. Но рекетът си е баш престъпление, не данъчно, а криминално по мутренски
  • 8 Демократ

    26 3 Отговор
    България се оказа театрална сцена на мафията. Мафиотските пиеси са безкрайни, защото мафията си има държава и пуска или убива различните действащи лица според сценария. Този герой на мафията случайно замина точно преди да го уж арестуват, 3 години дрънка и сега пак случайно се връща веднага след погребението на другия мафиот Алексей Петров. Къде е обаче машата на капо ди тути капи Борисов? Може би се крие от Сретан Йосич?
  • 9 фашагите на Сатурн

    20 3 Отговор
    Сега като си плати едно по едно всички дела ще ги закрият. Няма нужда да напомням за анкетата на фатки "Територия или държава ? "
  • 10 Шемет

    19 1 Отговор
    Споко така и другите ще отпаднат!
  • 11 Сашко

    10 9 Отговор
    Много някой вярва на Българската Съдебна Система-смях и нелепости.
    Изпратете този продажен мухльо Божков да бъде съден в САЩ или Израел ,но не смеете!
  • 12 ИСТИНА Е

    14 3 Отговор
    Докато боко е на свобода, в очи ната ще е все така

    Коментиран от #21

  • 13 Бибитко

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Така ще стане,но обезщетението няма да го плати нито Иван Гешев,нито пък шефът му Бойко Борисов,който и сега управлява България,разбира се с благословията на посолството!
  • 14 Русофил

    6 3 Отговор
    Съдия Гьонева си знае работата
  • 15 Миризлив пор

    9 8 Отговор
    Американците не са прости хора, обичат си държавата и си я пазят. Когато някой се замеси в уронване на държавност или в опити за дестабилизиране или направо преврат си го "намагнитизират" без много да се замислят. Тук колкото и да обясняваме че е жертва то от Магниски няма да излезе, извън България няма бизнес за черепа, тук най много да намери друга далавера да цеди държавата.
  • 16 Алоу

    9 6 Отговор
    Омръзна му на бай Васил сред богатите, не може да изпъкне. Сега ще си вземе едно вакло стадо и в Родопите. Връща се към младостта си.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А на

    19 2 Отговор
    Боко и криминалната му шайка и ятаците им ще се натрупат стотици обвинения ! Разсипниците и грабителите на милиарди от ЕС , на България и на гражданите ѝ , които вече се преполвиха !
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 11 Отговор
    господин Божков е Честен Бизнесмен
  • 20 Хасковски каунь

    13 8 Отговор
    Тримата тенори /Боко, Шиши и Черепа / под диригенската палка на КОЗЯК
  • 21 Румен Американеца

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНА Е":

    Не! Всичко това ще е възможно докато народонаселението е безкрайно тъпо стадо овце. Овце. Стадо. Тъпо. Стадо.Овце. бееее-бееее-беееее
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 бай Иван

    10 3 Отговор
    Тия същите хулигани дето са били направлявани от В Божков за военен преврат,/за каквото е било образувано делото/ преди седмица пак застрашиха граждани и мира в страната .Защо няма образувано дело за държавен преврат , като на всички ни е ясно ,че на тези агитки се плаща за да правят или не правят определени неща? Или когато има изгода за някого , опит за държавен преврат , когато изгодата е друга мирни граждани изразили недоволството си от едни терористи дето с палатки бранят някакъв паметник .
  • 24 Гласове от зайчарника в Банкя

    14 3 Отговор
    От "ПП - Продължаваме Прането" Бацо го праха, къпаха, ама забравиха да му измият Д-то!
  • 25 Адв Гатев е

    6 2 Отговор
    Дясна ръка на Бойко Рашков и негов слуга в бюрото по СРС, май така беше?
    Що информация , що подслушвания, що информация …..и всичко е пари!
  • 26 Гаглей

    2 4 Отговор
    Според мен е свършил парата

    Коментиран от #27

  • 27 Гласове от зайчарника в Банкя

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гаглей":

    Не е това, ако беше така Бацо, щеше да му метне нещо от чекмеджето да се не връща, но той Черепака има да си връща!
  • 28 фен

    11 4 Отговор
    Всичките ще ги прекратят. Както и срещу Бобоков, Стайков, Прокопиев... Нали за това беше зорът да махнат Гешев.
  • 29 само питам

    9 2 Отговор
    а бе защо не го оправдаете изцяло човека е като бистра девинска вода не е виномвен за нищо вэрнете цецо от белград меджижиева от юар галев та и пепи еврото това са невинни хора а вие ги петните може ли така бе другари магистрати може ли даим наранявате спокоиствието
  • 30 Психар

    2 2 Отговор
    Божков- президент!
  • 31 тези

    3 4 Отговор
    мафията се завихря... тоя дължал стотици милиони и нищо няма да направят
  • 32 О....я стига...

    5 2 Отговор
    Цирк с предизвестен край...
  • 33 Още

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ден първи":

    20 дни и е невинен
  • 34 ггг565

    3 3 Отговор
    Американското посолство осъзна че новото поколение киро, асен, ицо хазарта са тотална щета и се захвана да изпере старите мафиоти. Няма надежда тази балканска държава.
  • 35 БСП на Бунището

    1 1 Отговор
    Божков разговаря с Паунов - Генерален секретар на Комунистическата партия на България и Депутат от БСП в НС -
    "Божков: Абе, няма да събереме сто и осемдесе" депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо"е да му орежем правомощията без да променяме Конституцията.
    Мъж: Да. Те.
    Божков: Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно какви правомощия има са описани в Закона за съдебната система. Там може го променим без Конституция.
    Мъж: Да.
    Божков: Като го напраиме фигурант като Президента, точно какво ше ни вреди Гешев...
    Закона за Съдебната система беше променен от Крум Зарков - БСП.
    Всичко върви по план!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бравос

    1 2 Отговор
    След седмица Киро ще канонизира за светци ББ и Божков, това ще се случи по време на сватбата между Ристьо и Доган:)
  • 38 Кую

    0 0 Отговор
    Всичко ще отпадне и става национален герой. Този сериал сме го гледали.
  • 39 Става интересно

    0 0 Отговор
    Очакваме да видим,какви ги е замислил Черепа!