Last news in Fakti

13 Декември, 2022 16:36 1 018 12

Над 1000 престъпления срещу животни за 3 години, едва 141 от тях са разкрити

  • престъпления-
  • животни

Най-много са регистрираните и разкрити случаи на проявена жестокост към гръбначно животно, като вследствие на това e причинена смърт или трайно увреждане. Наказанието за тях е затвор до три години и глоба от 1000 до 5000 лева

Над 1000 престъпления срещу животни за 3 години, едва 141 от тях са разкрити - 1

В МВР са регистрирани 1060 престъпления срещу животни за последните три години, разкритите са 141. Това става известно от отговор на вътрешния министър Иван Демерджиев на парламентарен въпрос, поставен от депутата Христо Терзийски.

За 2020 г. има регистрирани 338 престъпления срещу животни, през 2021 г. те са 303, а в периода от 1 януари до 30 ноември 2022 г. има регистрирани 374. Съответно разкритите престъпления са 51 през 2020 г., 55 през 2021 г. и 35 през 2022 г.

Най-много са регистрираните и разкрити случаи на проявена жестокост към гръбначно животно, като вследствие на това e причинена смърт или трайно увреждане. Наказанието за тях е затвор до три години и глоба от 1000 до 5000 лева. Другите случаи на регистрирани престъпления са тези, при които не са положени достатъчно грижи за животното, в резултат на което то е причинило средна или тежка телесна повреда на човек, както и такива за организиране на боеве с животни.

Миналия месец стана известно, че са изготвени проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 3 Отговор
    Кучето е анаграма на господ в англосаксонския свят. Така го пробутахме и на Ганчо зоолюба без дори и да се усети.
  • 2 33333

    10 0 Отговор
    А ве е ли длъжна общината ,да няма ни едно бездомно куче по улицине и така няма да има и нито едно убито куче?
  • 3 БЪЛГАРИН🇧🇬

    4 1 Отговор
    За проявена жестокост към гръбначно животно, като вследствие на това e причинена смърт или трайно увреждане - затвор до три години и глоба от 1000 до 5000 лева.......!!!!!!!!
    ...................
    А ако утрепате човек....нищо!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Комисар Рекс

    4 0 Отговор
    Да се назначат кучета на ръководни постове в МВР и разкриваемостта рязко ще се повиши !
  • 5 Освен това

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    прасе , овца , пиле , риба също имат гръбнак ..Пък си се колят ежедневно.
  • 6 ХУБАВО СЕ ВИЖДА

    4 1 Отговор
    КАК ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ГЛЕДА РАБОТАТА!!! РАЗРАСТВАЩИТЕ СЕ УБИЙСТВА НА КУЧЕТА ГОВОРЯТ ЗА ТОВА, ЧЕ ТЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ НА УЛИЦАТА СВОБОДНО! ЖИВЕЯТ НА ТЕРИТОРИИ ОБОСОБЕНИ ЗА ЧОВЕКА! А КОЛКО СА СЛУЧАИТЕ НА ОСАКАТЕНИ И ИЗЯДЕНИ ОТ КУЧЕТА ХОРА?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гешев

    0 0 Отговор
    Докато не пробвам лъв, за мен прасето е царят на животните!
  • 9 СССР

    3 1 Отговор
    Кучето гледа човека с благоговение, котката - с презрение, а само прасето гледа човека като равен с равен!
  • 10 ЛУД

    4 2 Отговор
    Живота няма цена, но в България животните живеят и имат повече закрила от хората. Всеки ден пребиват пенсионери за жълти стотинки , убиват ,изнасилват , пребиват и др. невини хора и полицията не си мърда пръста, но за животните стане ли въпрос те са по защитени от нас. В кой век живеем и как подменяме житейските и човешките ценостти с фалшиви вие си направете извода. Живеем в измислен свят .

    Коментиран от #12

  • 11 Миауууууу

    1 0 Отговор
    Уйййййййййййййккййййййййй
  • 12 Общество, семейство и ценности

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЛУД":

    Днеска куче, утре внуче. Агресията към животни, особено в ранна възраст, неизбежно поражда агресия към хора. Превенцията трябва да започне от най– малките и най– беззащитните.