Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 14:28 1 880 23

ГДБОП разби схема за платено кръводаряване

  • гдбоп-
  • схема-
  • кръводаряване

В рамките на разследването било изяснено, че участниците в престъпната схема ежедневно пребивавали на територията на болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв

ГДБОП разби схема за платено кръводаряване - 1

Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, която подбирала и привличала донори на кръв. Операцията е проведена на територията на Русе под ръководството на прокуратурата, съобщи БНТ.

Действията на служителите от ГДБОП стартирали след получена информация за група, която координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане. В рамките на разследването било изяснено, че участниците в престъпната схема ежедневно пребивавали на територията на болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв.

При получено съгласие осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група - обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума. След осъщественото „донорство“ от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор.

Антимафиотите установили, че за осъществяването на престъпната схема, организираната група „работела“ с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

След събраната информация и доклад в Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление. През вчерашния ден са предприети процесуално-следствени действия по отношение на трима участници в престъпната схема – обиск в условията на неотложност и претърсвания на три адреса.

Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона разпитани са свидетели.

След 24-часовото задържане, на тримата участници в организираната престъпна група е повдигнато обвинение и им е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В София

    3 2 Отговор
    таксиджиите са куриери и касиери !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тома

    7 1 Отговор
    И в схемата са пак сичкото сигани
  • 4 Органи

    7 1 Отговор
    се търгуват , че кръв ли ?
  • 5 Гражданин

    9 0 Отговор
    Не виждам кое е незаконното в случая, ако ти се наложи да дариш кръв и няма кой да дари около теб, защо да не платиш на някой да го стори?
  • 6 Селянин

    23 0 Отговор
    Днес не бях се смял толкова. Какво са разбили? Пред всеки център за кръводаряване всяка сутрин стоят брокерите на кръв. Трябва ти. Нямаш кой да помолиш да дари. Винаги в центъра няма кръв точно за твоят човек и не може без дарители. Излизаш отпред и няколко брокера те почват да те дърпат и да се пазарят за цената и количеството. Плащаш и след малко се появява мургав дарител. Отива, дарява за твоят човек и всичко е точно. Утре да отиват и да разбиват мафията пред всеки кръвен център. Обаче добре че ги има и тези, защото много често друг вариант за близките няма.
  • 7 Божееееее, каква ювелирна акция

    14 0 Отговор
    Че то открай време е така, особено пък като вече няма наборна служба. Лично съм платила 7 банки за баща ми и за майка ми. Като ти искат бележка и няма откъде да намериш кръводарители, какво ще правиш.И в същото време имаха претенции за кръвна група различна от тази на пациента, щото от неговата имали. Те сами те намират и тези в кръвния център ги знаят поименно. Разкрихте публична тайна, разгеле.
  • 8 Ако не са

    7 0 Отговор
    Тези хора масово ще умираме по болници и затова тези господа са за награда а не за арест
  • 9 преди дарявах кръв

    3 1 Отговор
    безплатно . Тея продават и не са нови. по рано имаше пак . Престъпници .
  • 10 Като не ти

    1 0 Отговор
    Позволяват сам да платиш ще има и брокери
  • 11 Айде

    11 0 Отговор
    Напишете ясно, какъв друг начин има, за да се оперира ваш близък човек!?

    Коментиран от #14

  • 12 Баш Батка

    5 0 Отговор
    Всичките п@тладжани пред центровете ли залови или само няколко хаха.
  • 13 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 0 Отговор
    Напънал се слона и родил мишка. Напънал се ГДБОП и хвана двама, трима. Ми то, цяла България е така, не само в Русе! Има сума ти журналистически разследвания на тази тема. Лилавите стоят пред пункта и не ти дават да дариш кръв за близък, до бой се е стигало! Ами вземете, поразработете се малко, има много за плевене!
  • 14 Другият начин е

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Айде":

    да не си "кой да е", а някой безценен като например оня, Очите де, дето се гърмяха за паркомясто. За него от безвъзмездното кръводаряване, за мене и тебе платена услуга.
  • 15 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Пак превъртя някой тъпомера, а цру мосад ми5 мит фбр и isw не са ло участвали в разбиването на схемата, та това е пред всеки кръводарителски център бе мисероци,
  • 16 Стан-боцмана

    4 0 Отговор
    39 пъти съм дарявал кръв безвъзмездно. Далаверата беше в казармата 5 дена домашна отпуска +2 от мичман, та цяла седмица на плажа.
  • 17 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор
    Престъпници са тези, които искат роднини да плащат за лечение на близките им с кръвта си. А не търговците, които са намерили ниша на па,ара и я задоволяват.
    Ако нямаш роднини или ако си скаран с тях заради имоти, какво да умираш ли защото няма кой да "дари" кръв за да те лекуват.
  • 18 Е кво лошо има

    0 0 Отговор
    Аз кръв без пари няма да дам за когото и да било
  • 19 Милицията се ядосала

    2 0 Отговор
    Че за тех нема отчисления и аиде да направим нещо показно🤣🤪🤪що не арестувате доган а🤪🤣🤣
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тодор

    0 1 Отговор
    И кой закон точно са нарушили, че не се сещам нещо?

    Коментиран от #23

  • 22 Циганин

    1 0 Отговор
    Това е бизнеса човече сега ще ставам милионер!
  • 23 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тодор":

    Не са си платили данъците