Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 16:24 2 837 9

Разкриха схема за „романтични“ измами в социалните мрежи

  • рамантични измами-
  • социални мрежи

Мъжът се представял за заможен човек и успявал да предизвика силни емоционални чувства в жертвите си

Разкриха схема за „романтични“ измами в социалните мрежи - 1
Снимка: shutterstock

Полицията задържа 28-годишен мъж за любовни измами онлайн, съобщиха от МВР.

Той имал добре изработена схема, по която е осъществявал запознанства с възрастни жени от България в интернет. Комуникацията с жертвите започвала в социалните мрежи. Мъжът се представял за заможен човек и успявал да предизвика силни емоционални чувства в жертвите си.

Впоследствие споделял за претърпян пътен инцидент - мотив да иска помощ от тях. Измамникът молел за пари или ценности, а след тяхната отзивчивост получавал сумите по банков път или чрез системите за бързо плащане.

В рамките на международна операция, проведена в Чехия и България, са арестувани 28-годишният мъж от Аксаково и 79-годишна столичанка. Жената е била негова помощничка в престъпното деяние.

Действията са осъществени от служители на Главната дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Пловдив и служители на чешката полиция, които едновременно са извършили проверки на адреси в град Пилзен и в София. Разследването е започнало в края на миналата година, след сигнал от възрастна жена от град Първомай, станала жертва на измама.

В процеса на работа криминалистите установили и други пострадали на територията на страната, като нанесената им имотна вреда надхвърляла 200 хиляди лева. При разплитането на случаите бил засечен и фактическият извършител - мъжът от Аксаково, който към момента пребивавал в Чехия. След координация между властите в София и Пилзен и със съдействието на ДМОС-МВР и чешкия офицер за връзка в София, той е установен и задържан на територията на чешкия град.

По време на процесуално-следствените действия на адрес и автомобил, ползвани от него, били намерени и иззети мобилни апарати, СИМ карти, картодържачи и ценности.

При извършените претърсвания са намерени и иззети вещи и предмети, относими към разследваната престъпна дейност. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под надзора на Районната прокуратура в Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    6 1 Отговор
    Посерко с посерковците – на краставичар краставици ша продава!
  • 2 Седящия бик

    8 0 Отговор
    Червения войн от племето Акасака-во, е измислил чудесна система да изкарва своята прехрана на гърба на бледоликите жени! Обаче една умница му е разкрила схемата и сега на безплатни разноски ще бъде доведен в Долината на Витоша! Бледоликите ще го осъдят, но той има доста злато за да заплати където трябва, и отново волно ще яха из Европата! Единствено се притесняваме от възможноста да се спомине в ареста, както неговия брачед от Ломските Велики племена! Вече сме поръчали лют адвокат който да защити честта на нашия войн! Защото в централния кауш на Долината, червен войн е трудно да опази своята чест!
  • 3 любител

    20 0 Отговор
    ами що да не като има толкова прости гугутки които само си мечтаят да забършат милионер. хахаха

    Коментиран от #6

  • 4 Емо

    13 0 Отговор
    По възрастните жени си падат по млади мъже и после се чудят защо са сами. А и тази криво разбрана еманцупация,,,,. По зле ще става

    Коментиран от #5

  • 5 аз ги разбирам

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Емо":

    Старите сте само имитация на мъже.
  • 6 пфф

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "любител":

    Егати милионера, опрял до техните спестявания...

    Коментиран от #7

  • 7 Така де

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "пфф":

    Ама къде акъл у дъртите патарани.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ...ЗНАЧИ ИЗМАМНИКА НА 28 ГОДИНИ, А ПЪК СЪУЧАСТНИЧКАТА
    И ПОМАГАЧКАТА МУ
    БИЛА 79 ГОДИЩНА БАБИЧКА...
    ...МАЙ НЕЩО ИМАТЕ ГРЕШКА...
    ...СЪУЧАСТНИЧКАТА МУ
    СИГУРНО Е 19 ГОДИШНАТА...
    ...ОТ ТЪМНО ЛИЛАВИТЕ...
    ...ТЕ ТАМ В ПИЛЗЕН
    СИ ИМАТ ЯКА ГРУПА
    И СИ ДЕЙСТВАТ ГОДИНИ НАРЕД
    И РЕДОВНО СЕ ОТЧИТАТ
    НА БЪЛГАРСКИ ЧЕНГЕТА,
    КОИТО ВСЪЩНОСТ
    РЪКОВОДЯТ "ДЕЙНОСТТА"
    НА ТАЯ МОЩНА ИЗМАМНИЧЕСКА
    ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА
    ГРУПА В ПИЛЗЕН...