Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 17:41 3 035 32

Кметът на Дупница: Търсим Ивана в ромската махала

  • издирвана-
  • изчезнала-
  • ивана-
  • дупница

Якето ѝ бе открито преди тунела за главен път Е79. По думите на кмета именно в този район се намира махалата. "Връщаме се отначало"

Кметът на Дупница: Търсим Ивана в ромската махала - 1

Търсенето на изчезналата 17- годишна Ивана продължава в ромската махала на Дупница. Това заяви пред „Телеграф“ градоначалникът Първан Дангов.

След изчезването ѝ бе сформиран кризисен щаб по издирването на момичето. Ученичката изчезна на 22 февруари. Тогава тя си тръгнала от училище, оставяйки телефона и раницата си. По-късно якето ѝ бе открито преди тунела за главен път Е79. По думите на кмета именно в този район се намира махалата. „Връщаме се отначало“, каза Дангов.

След изчезването на момичето градоначалникът назначи проверка във всички училища на територията на града - общо 8 - 6 общински училища и 2 професионални гимназии. Проверката цели да установи колко са децата със специални образователни потребности.

„Ще вземем мерки. Знаете ли колко деца аутисти има, които пребивават в училище и за тях държавата дава пари и ефектът е никакъв“, каза Дангов. Ще се види и кои деца имат по-особено поведение, да не би да се крие още някой такъв случай, за който родителите ги е срам да кажат.

„За да направим превенция, и то спешно, ние трябва на първо място да идентифицираме тези деца, да разговаряме с родителите, да назначим адекватни форми на лечение, които да се спазват. Колкото и да е клиширано, имаше едно време „системата ни убива“, но ние май пак сме в този филм“, коментира той. В тази връзка той обясни, че не е оптимист относно развръзката на случая.

„В Дупница ще инициирам едно обществено обсъждане и ще вдигна паметник на ненужните деца. Заради Ивана, която е най-малко виновна. Да ни стои като обеца на ухото“, каза още кметът.

Дангов коментира и реакцията на ръководството на училището, където е учила Георгиева.

Директорката Виолета Стефанова обясни преди няколко дни, че Ивана не е тормозена в училище, а тя е тормозила децата с поведението си. Дангов определи изказването на директорката и на класната ѝ ръководителка Весела Владимирова като „отвратително“.

„Те в момента влизат в оправдателен режим. Как може директорката да казва, че Ивана била тормозила съучениците. То е обратното“, категоричен е той.

Градоначалникът разказа, че момичето се принудило да подстриже косата си, защото са ѝ залепили дъвка. „Тя е била натикана в ъгъла от съучениците си. Представяте ли си как се е чувствала, за да си хвърли телефона? С това заболяване за нея телефонът е бил всичко - връзката ѝ с външния свят“. Дангов бе категоричен, че ако се окаже, че в училището са бездействали, ще напише доклад до министъра на образованието. Той обясни, че Ивана е била заплашена от изключване заради поведението си, за което тя няма вина.

„Получих информация за други два случая от същото училище. Директорката е действала по следния начин - има дете с проблемно поведение - изключваме го. Сталинският метод - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем“, каза още той и допълни: „Докато в образоването продължава практиката парите да следват ученика, директорите ще искат да имат повече ученици, за да имат повече пари от държавата. Но такива, които им създават проблеми - не ги искат. Вижте колко е отвратително“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има шанс

    31 4 Отговор
    Ромеите да са замесени.
  • 2 Проблем на България ли е

    9 32 Отговор
    това гюбре
  • 3 честен ционист

    40 7 Отговор
    Търсете я с танкове в циганската махала.
  • 4 Жертва на

    34 3 Отговор
    Порнофолка и чалгарството в съдебната система
  • 5 Може лилавите

    21 8 Отговор
    да са били гладни и да са я изяли...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    24 12 Отговор
    Кметче да обобщим: СОП на пидестал, нормалните деца-кучета ги яли....
  • 8 В Гимназията в Банкя имаше един Такъв

    40 2 Отговор
    СИМЕОН! ПЪРВИ КЛАС ЕДНАТА УЧИТЕЛКА НАПУСНА, ВТОРАТА ДИРЕКТОРКАТА Е УВОЛНИ, ЕДНА СИМЕОНОВА издържа до 4 кл! Въпросния биеше наред момчета и момичета,! Родители си отписаха децата заради въпросния Симеон! Нашия, Първокласник не искаше да влезе в Училището, заради въпросния ученик! Беше му счупил един зъб с Триъгълник ! Имало някакви 60 мил лв по Европейска Програма и подобни деца с някакви си Потребности подлудяват Съученици и учители! Министерството Усвоявало тея милиониа, другите са длъжни да го търпят! Такива като пораснат си остават все същите, не се променят и не завършват нормално Живота си!! Нямам предвид Ивана, дано е намерят жива и здрава!

    Коментиран от #14

  • 9 Последния Софиянец

    16 11 Отговор
    Защо я търсят там? Ако е била там ще е вече с близнаци

    Коментиран от #10

  • 10 тебе така ли

    9 7 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    та забремениха

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Не, бе

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "тебе така ли":

    Той още опитва...
  • 12 Щерев

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "тебе така ли":

    Последния Софиянец е забременен ин витро.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дейвид

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "В Гимназията в Банкя имаше един Такъв":

    Абсолютно съм съгласен! Да допълня - така се получава, когато т.нар. "деца със СОП" се смесят с останалите в стандартните паралелки. Останалите деца "дърпат назад", учителите страдат и не могат да си вършат работата с тези деца, които имат шанс да се развиват, само определена прослойка усвояват едни пари. В това число слагам и директорите, защото за деца със СОП учебното заведение получава допълнително финансиране. Навремето си имаше специализирани учебни заведения за такива случаи. Случаите с леки отклонения си оставаха в стандартното СОУ при положение, че не бяха агресивни и не пречеха на останалите.

    Коментиран от #15

  • 15 Преминаващ

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дейвид":

    и сега има примерно в Бяла Слатина в Овча могила
  • 16 В илюжъна проверихте ли🤣🤣🤣

    4 3 Отговор
    Зад сепарето или в домби🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 17 Този кмет

    22 2 Отговор
    Хабер си няма от деца със специални образователни потребности. Това са деца аутисти, олигофрени, които се делят на различни степени, съобразно което се прилагат специфични програми за обучение, възпитание, развитие. С тях се работеше преди години в специални, помощни училища от специалисти олигофренопедагози. Те получаваха специална подготовка в СУ и институти. Получаваха 25% по-високо възнаграждение за трудната и отговорна работа. Децата се обучаваха в класове от 7-14 ученици и с всяко се работеше индивидуално.ю Закриха ги тези училища, като много други. Там попадаха и социално и педагогически занемарени деца. В един град имаше 500 такива, събрани от областта. И се водеха на отчет, работеше се за вграждането им в соца. Къде са сега подобни подрастващи. Повечето скитащи, необхванати, или внедрени там дето не се чувстват добре сред другите деца, които странят от тях, обиждат ги...Самите нещастници не могат да постигнат никакви знания, несъобразени с техните дефицити. Изпитват омраза, нежелание и невъзможност да се подчиняват на правилата. Пречат в часовете, децата им се смеят, създават хаос. Някои им подражават. Ресурсните учители ги извеждат от редовните часове, уж работят с тях, но нищо не могат да постигнат . Затваряме си очите за истината. Страдат децата - и тези с аномалии, и другите. За учителите е практически невъзможно да работят за постигане целите на обучението в такава обстановка. И не бива да се изисква от тях това, което не знаят, не са учили и

    Коментиран от #19

  • 18 Ромчо

    8 12 Отговор
    Бухахахах за къде е скапаната ви държавица без ромската махалаа

    Коментиран от #20

  • 19 Преминаващ

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Този кмет":

    грозно е да се присмиваме над такива Деца

    Коментиран от #24

  • 20 Преминаващ

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ромчо":

    ом е Алкохолна напитка и не обиждай Българите и не съди другите по себе си
  • 21 Кмете

    13 1 Отговор
    Децата не можеш ти да ги "" идентифицираш" като аутисти, деца със СОП или с психични отклонения. Това се случваше преди години от специални комисии от 15 човека, специалисти в различни области. Между тях - учители дефектолози, психолози, психиатри, невролози...А след диагностициране на детето, то постъпваше на едномесечно обследване в база за окончателна диагностика и определяне степента на олигофрения. В първ и втора степен на дебилност децата са обучаеми и постъпват в специалните помощни училища, където с тях индивидуално работят специалисти изучили специална педагогика, методика на преподаване, които познават и медицинския статус и психиката и дефицитите на децата. И се постигаше резултат...Дете, което три години в първи клас не успяваше да научи буквите за един учебен срок се научаваше да чете и да напише поздрави на родителите си за нова година. Трета степен - т.н. имбицили и следващите с идиотизъм , кретенизъм не подлежаха на обучение. И естествено постъпването на детето в специалното училище ставаше с изричното съгласие на родителите. Така че освидетелстването и обучението на децата не е елементарна работа, не е работа за всеки, най- малко на един невежа кмет.

    Коментиран от #23

  • 22 Толерастия

    4 3 Отговор
    Тоя на 21 години не излизал навън, значи не работи. С тия помощи за търтеи и криво разбрана грижа, западняците си отглеждат престъпници, при това дошли от псим.а.
  • 23 Преминаващ

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Кмете":

    Точно и Вярно
  • 24 Божеее

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Преминаващ":

    Кой е казал, че трябва някой да им се присмива. Напротив от написаното става много ясно, че за тези деца не е добре да са сред другите, които не си дават сметка за състоянието им и са груби с тях. Взаимно си пречат. И проблемът е сложен, защото не може, не е редно да се изисква от такива деца постигане на знания по предмети като химия, чужд език и др. Те не възприемат абстрактни понятия, мисленето им е конкретно образно. Поведението им е неадекватно на ситуациите, в които са поставени. Съжалявам, Вие подценявате проблема и го свеждате до елементарни взаимоотношения. Защото особено децата се присмиват едно на друго, независимо дали е с някаква аномалия или не.
  • 25 Дупница и Сливница

    6 1 Отговор
    Жалко, много жалко.Тъжно и безнадеждно и отчайващо и т.н.
  • 26 Азз

    2 1 Отговор
    Евала на кмета!
  • 27 Ейджи

    3 0 Отговор
    Арлин Антонов бързо щеше да се справи!
  • 28 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    НЕСИГУРНА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ / КОМУНИЗЪМ И БЕЗХАБЕРИЕ ............................
  • 29 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    НЯМА ПОЛИЦИЯ / БЕЗХАБЕРИЕ И НЕСИГУРНОСТ / САМО СИ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИТЕ И ЖИВЕЯТ ОТ ДАЛАВЕРИ .....................
  • 30 Я Я Я Я ДА

    0 1 Отговор
    НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ЗА НАРОДА / ХОРАТА СА ОТЧАЯНИ И БЕДНИ / ГЛАДНИ И ГОЛИ И БОСИ ХОДЯТ ПО СТАРИТЕ КРИВИ ПЪТИЩА И КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ТРОТОАРИ ....................
  • 31 Стоенчу

    0 2 Отговор
    Директорката-изрод!!!
  • 32 Йоанна

    0 0 Отговор
    Някой циганин я е отвлякал Иванка за секс и да се ожени насила за нея. Ивана има Аспергер като мен и аз съм същата като нея без приятели,скромна,самотна а такива най-ги обичат психопатите.