Last news in Fakti

14 Април, 2024 10:12 2 063 10

Онлайн измамниците вече раздават пари

  • онлайн измами-
  • пари-
  • жертви

Целта е да спечелят доверието на жертвите си

Онлайн измамниците вече раздават пари - 1
Снимка: ecc.bg

Нова измамна схема в интернет, която навлиза у нас, предаде NOVA. Измамниците започнаха да раздават пари, за да могат да спечелят доверието на жертвите. Веднъж хванати в капана, потърпевшите започват да инвестират големи суми, а след това мошениците изчезват безследно.

IT специалистът Анна Рожкова не подозирала, че може да се оплете в пипалата на онлайн измамници. Всичко започнало точно преди седмица, когато получава известие в WhatsАpp.

"Попитаха ме дали имам свободно време. Много лесни задачи, за които лесно се получават пари. За много кратко време сумите ескалираха", разказва Анна Рожкова, жертва на кибер измама.

Съобщението с произход от Йемен гласи, че може да се печелят между 5 и 100 евро на ден. Анна само трябва да хареса няколко видеа в YouTube и тя приема задачата.

"И моментално по сметката ми в Revolut дойдоха 5 евро. Веднага ги получих, а реално своето време, което инвестирах, беше няколко секунди. Просто няколко клика. Всъщност идеята е, че там има нива. Първото ниво получава едно евро за видео и после са по-големи сумите", твърди Анна.

След като вдига нивото я добавят в Telegram групата “Ежедневни задачи”. Там вижда при каква вноска колко пари може да спечели. Комисионните варират от 52 до 15 000 евро. За да не прави голям риск програмистката инвестира в по-ниските нива. И започва да печели.

"Аз бях на ВИП 2, когато изпратих 90 лева и получих 72 евро като печалба от това. Бях вкарана в група от 5 души. Групова задача, където инвестицията беше 1280 лева. Аз казах, че нямам такива пари, и отговорът беше: "Всички се стараем, когато работим. Трябва да полагаме усилия. Положете усилия да ги намерите. Може да попитате приятели. Както досега - ще ви върнем повече", твърди тя.

И така когато сумите станали по-сериозни, добрият тон загрубял. "Тогава казах, че това за мен е измама, че ще се обърна към медиите. Тогава започнаха да ме заплашват с адвокати. "До три дни ще се свърже адвокат с вас". След няколко часа ми писаха:"Намерихте ли пари или адвокат да се свърже с вас?", разказва Анна. По думите ѝ тя все още не се е свързала с властите, тъй като "това се случило преди няколко дни" и първият ѝ контакт бил екипът на NOVA.

Потърсихме отдел “Киберпрестъпления” към ГДБОП, за да ни кажат могат ли да бъдат върнати парите на измамените българи и колко са те, но коментар не получихме.

С етичния хакер Симеон Нгуен екипът ни тръгна по дигиталните следи на престъпниците.

"Информацията сочи към азиатски държави. Най-вероятно Китай. Забелязах, че от IP-тата - едното е в Хонконг, а другото в Токио. Това е доста често срещана техника - “нещо за нещо”. Да те примамят, да те хванат на кукичката и след това да те ударят по-сериозно", твърди Симеон Нгуен, етичен хакер.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    28 3 Отговор
    ИТ специалистка - на върба. Толкова й е акъла, проста и алчна.

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Алоизмамникът Зельо

    18 3 Отговор
    "Давайте иначе, ще нападнем НАТО", рече Зельо по новата схема!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Че кой ти

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ко речи?":

    Каза, че Ай Ти-тата са много умни? А пък житейският опит и мъдростта са съвсем друго нещо!
  • 5 дебелия хакер

    7 0 Отговор
    Нещо като великденските добавки, гласувани в парламента.
  • 6 Дрън дрън та пляс

    5 0 Отговор
    Мозък се изисква за да не се хващаш като балама
  • 7 Ти си

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ко речи?":

    И на мен това ми беше първата мисъл каква IT
    специалистка ще е щом се е хванала на толкова стара и елементарна измама ! И втора защо първо се свързва с медиите а не със службите на реда и сигурността......
  • 8 Гаглей

    1 1 Отговор
    Като сте балами раздавайте, аз ви взех моите трийсе лева и им теглих майните
  • 9 Симеон Нгуен, етичен хакер

    2 1 Отговор
    Тоз свят е полудял.
  • 10 Тая е И ти

    0 0 Отговор
    Колко аз съм портокал, бате