Last news in Fakti

13 Май, 2014 17:32 18 399 7

Нов вид телефонна измама

  • съобщение-
  • измама по телефона-
  • sms-
  • мвр-
  • телефонна измама

От МВР предупреждават, че измамниците изпращат съобщение

Полицията предупреждава за риска от нов вид измама. Тя се извършва основно по телефона, но изобретателността на измамниците е технологично усъвършенствана. Не чувате глас, а съобщението е на екрана на мобилното ви комуникационно устройство и ви подканва да върнете обаждане на непознат номер с изпратените като SMS  думи: „Обади ми се ! Спешно е! Помогни !”.

Ако отговорите,  се  свързвате с номер с допълнително таксуване, обикновено извън българските оператори на телекомуникационни услуги, където сметката ви започва от 30 лева и нагоре.

В ОДМВР-Шумен е постъпила информация от граждани, които вече са получили подобни съобщения. За да не станете жертва на подобна измама, внимателно прочетете постъпващите към вас съобщения и се уверете, че номера за обратно обаждане ви е познат.

От МВР предупреждават: “Ако не е, не отговаряйте!”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nemo 84

    3 1 Отговор
    imam dve takiva saobshteniq ne se lajete na dumite [ imam neshto vajno da t ikaja obadi se a nomera ot koito go polu4ih e 38766394289 vnimavaite
  • 2 Бай Иван

    8 1 Отговор
    Е добре в тази измама участвуват наравно и операторите.Защо не ги натиснат и осъдят?Какъв е този геноцид над нас?

    Коментиран от #6

  • 3 dhcp

    3 1 Отговор
    И аз получих такива съобщения. Понеже майка ми е в Италия, а кода на номера ми се стори от италия(а всъщност беше на Ватикана) и набрах номера. Направи ми впечатление, че номера даваше, но изведнъж се получи нещо като прекъсване за секунда и после пак започна да дава свободно, но брояча на телефона ми беше взел да отброява. Така ти си мислиш, че не са ти вдигнали, а те вече ти трупат сметка и ти пущат запис на сигнал "свободно" :) За щастие моя разговор не продължи повече от 10 секунди и не съм усетил сметката ми да е необичайно висока. Споделям това за да ви информирам и по този начин да предотвратя изгарянето на бъдещи жертви След като се обадих на номера започнаха да ми изпращат купища смс-и от различни държви с подобни текстове писани в новината. Внимавайте!
  • 4 Васили Барон

    2 3 Отговор
    това са пълни глупости,някакъв спам,дето ми е познат от времето на пра баба,всеки гледа да си набие джобовете с пари,за сметка на измама,това вече от няколко дена ми го публикуват в сайта,изобщо не съм уудена,пък не е нещо ново
  • 5 Stoyan Zlatanov

    2 4 Отговор
    Васили Барон, явно си много "печена", но много хора не са. Тази информация е за тях. Затова, ако не можеш да помогнеш, поне недей да пречиш...
  • 6 Stone Kold

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    ми то и като се обадиш за бомба пак у4аства и оператора тва зна4и ли 4е тои е крив?
  • 7 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ми ако вземеш и да помислиш малко преди да пишеш, ще разбереш,че тези телефони имат допълнително таксуване което може да стане само с допълнително договаряне с операторите което , ще рече ,че те са напълно наясно какво се върши , но си затварят очите.