Last news in Fakti

23 Март, 2024 09:34 1 450 12

Нова система за уведомяване за глоби от нарушения на пътя събра над 44 млн. лв.

  • кат-
  • sms-
  • известие-
  • глоба

SMS честитките дават ефект

Нова система за уведомяване за глоби от нарушения на пътя събра над 44 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

Над 44 млн. лв. са събрани от глоби и нарушения благодарение на новата система, която ни изпраща съобщения на телефоните. Тази система е разработена от МВР и Министерството на Електронното управление. В сила е от 27 октомври миналата година и от тогава са издадени над милион и 200 хиляди известия към нарушителите зад волана. Около половината вече са платени, припомня Нова телевизия.

В Деня на жената Калина получава неочакван подарък - честитка от „Пътна полиция” във Viber. В съобщението пишело, че е глобена с 800 лв. Калина обича бързите скорости и не ѝ е за първи път. Санкциите са за превишена скорост в градски условия. По думите ѝ бързала за работа. Когато получила първото съобщение помислила, че е измама.

„Първата честитка беше на 12 декември. Тогава подадох сигнал към ваши колеги, тъй като мислех, че е измама. Оказа се че не е”, разказа жената.

Равносметката на МВР е, че за първото тримесечие на годината новата система за връчване и събиране на глоби променя тенденцията.

„Имаме със 117 000 платени документа повече”, поясни главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“.

За да получим известие по Viber, WhatsApp, имейл или SMS, първо трябва да ни има в системата.

„Когато подновявате свидетелството си за МПС или първоначалното издаване, там трябва изрично да посочите, че желаете да бъдете известяван при глоба”, поясни Ботева.

По данни на полицията най-честите нарушения у нас са високата скорост и шофиране в нетрезво състояние. Но докато МВР праща смс-и с глоби, джигити инфлуенсъри в социалните мрежи продължават да се хвалят с високите скорости по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капачки

    5 0 Отговор
    за кувьози и линейки
  • 2 Айде

    13 0 Отговор
    Нема нужда, баламите да плащат, а на главорезите като Семерджиев - милицията носи стълба да се приберат. А да, оня ден един полицай предизвика катастрофа, и час след това гоуфа резко се запали, щото бил пълен с хапчета и прахчета.. МВР =ОПГ
  • 3 Петър

    11 1 Отговор
    Глобите по Закона за движението по пътищата в България не са превенция, те са закърпване на държавният бюджет на България и са част от брутният вътрешен продукт.

    Коментиран от #5

  • 4 Аз па

    2 0 Отговор
    Се помислех, че са напраИле патищата убуви. И това ще стане, някога, но не сега. Както се пее е една песен.
  • 5 Мамул

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Косвен данък приемлив за избирателите понеже е скрит зад загриженост. Също като въглеродните емисии, не отиват за екологични проекти, просто са данък въздух.
  • 6 Кака

    1 0 Отговор
    Ей затова Нокия с фенерче да видим как ще ми пратят по вайбъра

    Коментиран от #9

  • 7 Н@страд@мус

    4 0 Отговор
    И къде отиват тези Милиони събрани от глоби и нарушения?
    За Подобряване на Инфраструктурата, Образование и Здравеопазване!
    Не, Милионите потъват в Дюните на ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС!
    Ако не ми вярвате, попитайте бойчето, кирето, свинчо!
  • 8 Биг Брадър

    1 0 Отговор
    При по-големи суми, как завършват делата в съда, по отношение на ЗЗЛД и при масовите нарушения от страна на служителите на МВР и КАТ (без да се отчитат по-тежките случаи на корупция)?
  • 9 Смех

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кака":

    Каквото и да пратят по виберо или мейло, няма никаква юридическа стойност.
  • 10 Шопо

    3 0 Отговор
    МВР е ОПГ рекета на пътя трябва да спре.
    Шофьори от всички градове обединете се, врага е силен и добре организиран само заедно можем да победим.
  • 11 Емо

    2 0 Отговор
    Що плащате, бре? Само ми кажете защо плащате? Да хрантутите калинкаджийската администрация ли? Аз вече дължа над 1000 лв. и не смятам нищо да платя. Не всички са по ЗДвП. Оня ден отивам в районното да вадя лична карта на детето и жената вика, имате 100 лв. глоба с фиш невръчена и ми бута някакви парцали за подпис. Аз й казах "По закон трябва да ме уведомите, че имам право и да откажа да подпиша, пък си го оформяйта както си искате", тя "Аз тук си отбелязах в компютъра, че сте уведомен и това е". И така, без да съм се подписал, съм уведомен. Не знам как става това. А че не е законно е ясно. Не знам и дали ще обжалвам. На съда въобще не вярвам, че е обективен. Щом си обикновен човек, все за нещо си виновен. Най-вече, че си овца, която стижат и доят, без да я хранят.
  • 12 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Има нещо гнило...в тази система! Получаваш съобщение, че дължиш глоба от +х" лева...... И толкоаа !? Няма дори грам подробност, къде, какво и как си нарушил. И........и много от колегите, когато се касае за малка /до стотина лева/ сума/ отиват и плащат !?
    Просто се питам , защо е това наказание, тази глоба ? Само за да се " стриже вълна от стадото" !? Нали УЖ по презумпция, такава една мярка е преди всичко ВЪЗПИТАТЕЛНА, ПРЕВАНТИВНА за по-голямо и по-сериозно нарушение ????????
    Има нещо гнило..........в българската държава !! За Датската............ Шекспир знае по-вече..................