Last news in Fakti

7 Юли, 2014 18:31 829 0

Първи фестивал за древни култури у нас

  • древни култури-
  • фестивал-
  • първи

Първият фестивал за древни култури ще се проведе от 17-и до 21-ви юли в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Това съобщи днес кметът на община Враца Николай Иванов. Фестивалът "Слънцето на Тодорка" е съвместна инициатива на Община Враца, Театрална група "ТЕМП" и Регионалния исторически музей. Очакват се много посетители, каза заместник-кметът на Враца Красимир Богданов, цитиран от БНР:

"Това смятам ще е една допълнителна атракция, с която хората ще могат да запълнят част от почивката си в месец юли."

Фестивалът ще бъде организиран в три секции - арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната и чужбина. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сертификати за елементарен курс по археология.

Целта е фестивалът да даде интересен поглед към древните култури. Това е един нов туристически продукт, който, съчетан с уникалните разкопки, се очаква да провокира интереса на приятели на археологията и туристи в региона, каза Николай Иванов.

Официалното откриване на Фестивала на древните култури "Слънцето на Тодорка" ще се състои на 18-и юли от 20:30 ч. в местността "Валога" край с. Оходен. Очаква се в първото му издание да се включат над 100 участници от София, Пловдив, Козлодуй, Перник и Белоградчик, а също студенти от СУ "Св. Климент  Охридски" и УНСС. Всички участници във форума ще получат статуетка със запазения знак на фестивала, който е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността "Валога" край Оходен.

Местността "Валога", с. Оходен (25 км северно от гр. Враца), в последните години стана известна с откриването на редица артефакти - ритуални, жилищни и гробни съоръжения от световна величина като: уникален глинен олтар с еленови рога, масивна наколна сграда и раннонеолитни погребения, датирани от времето на най-ранната земеделска цивилизация в Европа (VI хил. пр. Хр.). Култовият център и археологическите разкопки дават възможност за разчитане на много детайли от слънчевия календар на древните земеделци и на тях са базирани поредица от артистични реконструкции на древни ритуали за плодородие. Един от най-значимите артефакти е скелетът на най-древната "дама" от Неолита, открита в тези земи, известна в публичното пространство с името Тодорка. Именно тя става символ и дава име на новия арт форум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА