Last news in Fakti

20 Ноември, 2014 07:27 2 673 0

8 начина да насърчите децата си да четат

  • книги-
  • четене-
  • деца-
  • съвети

Четенето за удоволствие осигурява много предимства на деца

За повечето родители е истинско предизвикателство да накарат своите деца да четат. Четенето е от съществено значение не само в образованието, но в съвременния бизнес свят, където голяма част от комуникацията се осъществява дигитално, по имейл и текстово-базирани системи за съобщения. Ето защо способността да се чете и да се разбира прочетеното, както и да се общува ефективно е от съществено значение и трябва да се преподава в ранна възраст.

Освен това, четенето за удоволствие осигурява много предимства на деца, докато са в училище, а и след това. Изследване направено сред повече от 17 000 души, записвало техните навици за четене и академични успехи докато са били деца и установило, че тези ученици, които четат за удоволствие, не само имат по-богат речник и правопис, но също така са по-добри и по математика.

Ето няколко съвета за родители как да насърчат детето си да чете и да го превърнете от неуверен млад читател в ентусиаст.

1. Обогатете речника на детето си

Обогатете устната реч на детето си като му дадете да прочете история или вие му прочетете някоя. Когато историята приключи, помолете детето да ви преразкаже любимите си части от приказката. Това ще даде възможност на детето да се забавлява подбирайки думи и ще развие интереса му към следващата приказка.

2. Прочитайте по няколко истории всеки ден

Колкото повече детето има контакт с литературата, толкова повече четенето ще стане част от неговото ежедневие. Детето получава нова информация, концепции и разбиране за думите с всяка история.

3. Обградете детето си с материали за четене

Децата, които имат много неща за четене в дома си постигат по-високи резултати и се справят по-добре стандартните тестове. Провокирайте навик за четене в детето си като му осигурите множество интересни книги и списания.

4. Насърчаване широк спектър от дейности свързани с четене

Направете четенето съществена част от живота на детето си. Нека чете менюта, имена на филм, крайпътни знаци, инструкции на игри, прогнозата за времето и друга практическа ежедневна информация. Винаги се старайте да се уверете, че вашето дете имат нещо за четене в свободното си време.

5. Използвайте технологии, за да повишите самочувствието

Технологиите променят начина, по който всички ние се учим и това може да окаже положително въздействие върху децата и тяхното четене. Чрез използване на технологии като таблети електронни четци в класната стая, учениците придобиват самочувствие и увереността им нараства. Технологиите дават на учениците, които са израснали в епохата на смартфони и компютри друг контакт, с който те са запознати докато растат и се учат. Изграждането на самочувствие чрез приложните технологии и повишаването на уменията за четене могат да имат положителен ефект във всяка друга област от живота на ученика.

6. Оставете на детето да избере какво да чете

Четенето за удоволствие е един от най-добрите начини за детето да подобри представянето си в училище, но за да научите детето си да обича да чете изисква много повече от това да му подадете книга. Оставяйки го да направи само избор какво да чете е една от основните стъпки по дългия път, който ще направи детето читател за цял живот. Децата, които сами избират какво да четат, без значение дали е комикс, роман или списание, са много по-обвързани с това което четат и е много по-вероятно да запомнят информацията, която са поели.

7. Помогнете на детето да избере подходяща за неговата възраст книга

Помогнете на детето си да избере подходящи за възрастта му книги по теми, които го интересуват, за да разпалите страстта за четене. Заведете го в библиотеката или дори му покаже електронни четци, които осигуряват цели библиотеки само с едно докосване на екрана. Достъпът до широко разнообразие от възможности дава по-лесен достъп на родителите да помогнат на децата си да намерят истории, които им харесват и които ще ги отведат в чудния свят на книгите.

8. Покажете, че четенето на детето ви ви интересува

Вашият отклик или обратна връзка, имат силен ефект върху начина, по който детето се учи да чете. Винаги помнете, че трябва да давате реална оценка за усилията, които полага детето и то да усеща, че вие се интересувате от напредъка и усилията му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА