Last news in Fakti

12 Януари, 2015 12:36, обновена 12 Януари, 2015 12:40 1 360 0

Режисьорът Франческо Рози си отиде на 92

  • почина-
  • кинорежисьор-
  • филми-
  • франческо рози-
  • златна палма-
  • златен лъв-
  • кан-
  • венеция

Никой по-добре от него не умееше да разказва за властта, написа по този тъжен повод разобличителят на мафията Роберто Савиано

Режисьорът Франческо Рози си отиде на 92 - 1
Снимки: АП/БТА

Днес в Рим близки и почитатели отдават последна почит на големия кинорежисьор Франческо Рози, който почина на 92-годишна възраст в събота в клиника в италианската столица, съобщи АНСА. Той е носител на престижните нагряади Златен лъв от 1963 г. и за цялостна кариера през 2012 г. от Международния филмов фестивал във Венеция; името му се свързва с емблематични ленти като „Ръце над града“, „Хора против“, „Салваторе Джулиано“, „Случаят Матей“, „Христос се спря в Еболи“, „Лъки Лучано“ и пророческите „Височайши трупове“ и „Да забравиш Палермо“. „Никой по-добре от него не умееше да разказва за властта. Остана последователен до самия си край, написа в своя профил в Туитър разобличителят на мафията, писателят Роберто Савиано.

Франческо Рози е роден в Неапол на 15 ноември 1922 г. в богато семейство на собственик на корабна компания и първоначално завършва право. С кино започва да се занимава през втората половина на 40-те като асистент на Лукино Висконти във филма „Земята трепери“. Участва в създаването на сценария на филма „Най-красивата“ с Анна Маняни (1951), а след това работи и с големите маестри на седмото изкуство Микеланджело Антониони, Марио Моничели, Тонино Гуера, Паскуалино де Сантис... Като самостоятелен режисьор дебютира през 1956 г.

Сред многобройните награди за близо двайсетината филма в кариерата му е и Златна палма – Гран При от Кан за филма разследване „Случаят Матей“ (1965) за загадъчната смърт на шефа на енергийната компания ENI.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА