Last news in Fakti

12 Февруари, 2015 17:07 1 524 0

Музеите няма да се разминат с 10% съкращение

  • музеите-
  • съкращения-
  • делегирани бюджети-
  • малка тристранка-
  • синдикатите-
  • божидар димитров

Рашидов свиква малката тристранка. От МК смятат, че е интересна идея и музеите освен театрите да минат на делегиран бюджет

Музеите няма да се разминат с 10% съкращение - 1
Снимка: БТА

Както е известно, Законът за бюджета на Република България за 2015 г. предвижда ограничаване на разходите за персонал с 10 на сто в бюджетната сфера, което е свързано и с извършване на съкращения в администрацията. С промяна в ПМС 14/2011 г. правителството намали с 10% числеността на персонала във второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на културата, с изключение на прилагащите делегиран бюджет. Това заявяват от пресцентъра на Министерството на културата по повод запитвания на представители на медиите относно  предстоящото оптимизиране на числеността на служителите в културни институти.

Целта е числеността на администрацията да бъде приведена в съответствие с параметрите, заложени в Закона за бюджета на Р. България за 2015 г. Съгласно постановлението за изпълнението на държавния бюджет, до края на март 2015 г. министрите трябва да представят в Министерския съвет за одобрение програми за структурни и функционални реформи в съответния сектор с цел повишаване на ефективността на публичните разходи. Първостепенните разпоредители с бюджет следва да разработят и мерки за оптимизиране на разходите за персонал до размера им, утвърден с годишния закон за бюджета.

Във връзка с проведената пресконференция на 11 февруари 2015 г. в централата на КНСБ и по повод на повдигнатите на нея конкретни въпроси относно въпросната промяна в ПМС 14/2011 г., Министерството на културата кани представители на Синдиката на работещите в музеи и галерии към Независима синдикална федерация „Култура” – КНСБ и на Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа” на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към Министерство на културата. На това предстоящо заседание на Отрасловия съвет синдикатите ще получат и пълна и най-изчерпателна информация относно това как точно се формират основните бюджетни параметри на бюджета на Министерството на културата за 2015 г. /приходи, разходи и др./ На заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на културата ще бъдат обсъждани и въпросите, породени от необходимостта да се изпълни предвиденото в Закона за бюджета на Република България за 2015 г. ограничаване на разходите за персонал в бюджетната сфера.

Важно е да се отбележи, че екипът на министър Вежди Рашидов държи и разчита изключително много на доброто партньорство със синдикалните организации в сферата на културата, тъй като всички сме наясно, че само със съвместни усилия могат и ще бъдат намерени най-правилните и трайни решения за преодоляване на редица натрупани с годините сериозни проблеми в сектора.

Припомняме също така, че на делегиран бюджет са всичките 23 училища по изкуствата и културата, както и всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства в страната.  Съкращения на персонала в тези второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на културата няма да се извършват.

Притесненията, че средствата в бюджета на Министерство на културата за опазване на уникалното ни културно-историческо наследство ще бъдат редуцирани, намалени, са напълно неоснователни. И през тази година осигуряването на финансов ресурс за нови археологически проучвания, консервация и реставрация на културното ни наследство ще бъдат сред основните приоритети на Министерството на културата. Амбицията на екипа на министър Вежди Рашидов е тази година да бъдат осигурени и значително повече средства в сравнение с 2014 г. за това изключително важно перо, което е в пряка връзка и с развитието на културния туризъм у нас.    

Във връзка с въпросите „защо са увеличени средствата за фестивали, конкурси и събития в бюджета на Министерство на културата за 2015 г.”, се налага да уточним, че с ежегодните Закони за държавния бюджет до миналата година в централния бюджет към министъра на финансите се планираха целеви разходи за култура, които текущо и поетапно през годината с постановления на Министерския съвет се предоставяха по бюджета на Министерството на културата. Със Закона за държавния бюджет за 2015 г. тези средства бяха утвърдени директно по бюджета на Министерството на културата, откъдето произтича и увеличението на разходите в сравнение с предходната година с около 6 млн. лева. С това се обяснява и увеличението на средствата за съфинансиране на фестивали и други културни събития, за подкрепа на филмовото изкуство, за археологически проучвания, както и за организациите, прилагащи делегиран бюджет.

В изпълнение разпоредбите на Закона за държавния бюджет за 2015 г. и на Постановление №8 на Министерския съвет за неговото изпълнение се намалиха разходите за персонал във всичките бюджетни организации с регулирана численост. Това намаление засяга и културните институти в системата на Министерството на културата, основната част от които са включени в бюджетната програма „Опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства”. Това са държавните музеи и художествени галерии, Национален институт за недвижимо културно наследство и Българска национална филмотека, от което произтича и по-голямото намаление на разходите за персонал в тази програма.
Не са намалени разходите за персонал в програмите „Сценични изкуства” и „Обучение на кадри в областта на културата” поради това, че там се прилага системата на делегирани бюджети и числеността и средствата за персонала не са регулирани.

По отношение на често задавания въпрос защо по-голям процент от всички съкращения в системата на Министерството на културата се падат на бюджетни програми „Опазване на движимото културно наследство” и „Подпомагане на развитието на българската култура и изкуства”, трябва да припомним, че от общо 104  второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на културата, 74 културни института прилагат делегиран бюджет и поради това сами определят числеността на персонала си. От останалите 30 организации повечето са в програма „Опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства” и „Подпомагане развитието на българската култура и изкуства”, поради което относителният дял на намалението на числеността на персонала при тях логично е и по-голям.

Във връзка с актуалния въпрос дали е възможно и държавните галерии и музеите да минат час по-скоро на делегиран бюджет - като театрите, например, трябва да подчертаем, че това е една интересна и определено заслужаваща внимание идея, но по обясними причини тя не може да се осъществи за ден - два, а е необходима сериозна подготовка и работа по промяна и на нормативната уредба. Прилагането на делегиран бюджет предполага определяне и утвърждаване на натурален показател, еднакво приложим към еднородна група културни институти. Ролята на този показател е да оразмерява обема на дейността им и да обвързва финансирането съразмерно на разширяването или намаляването на тази дейност, което обаче не води до автоматично увеличаване на числеността на персонала.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА