Last news in Fakti

5 Май, 2015 16:33 1 929 0

Реставрират историческият паметник Старият мост в Свиленград

  • реставрират-
  • исторически паметник-
  • старият мост-
  • свиленград

Общината спечели проект за реставрация и експониране на стария мост на река Марица

„Старият мост - мост между поколенията” е името на проекта, за който Община Свиленград спечели финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ №24-10М1-34/22.04.2015г. бе подписан с Министерството на културата, програмен оператор за Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”. Проектът е на стойност 1 036 568,46 евро и е със срок на изпълнение до 30 април 2016 г.

Проектните дейности предвиждат реставрация, консервация и експониране на близо 500-годишния мост на река Марица. Историческият паметник ще бъде разработен като атрактивен туристически продукт чрез прилагане на нови съвременни технологии. Ще се извърши ревитализация на откритото пространство на моста чрез мапинг технология, изработване на холограма на обекта и на околното пространство. Ще се създаде музей на открито с дигитална експозиция в умален мащаб на урбанистичен средновековен комплекс, включващ моста, хан, джамия, пазар и турска баня. Музеят на открито ще бъде представен чрез телеконферентна връзка в Норвегия, която е страна-донор по програмата.

Допълнително ще бъдат благоустроени двата подхода към моста, ще бъде поставено осветление и ще се осигури достъп за хора с увреждания.

Старият мост на Марица е построен през 1529 г. и днес се е превърнал в символ на Свиленград. Като ценна архитектурна забележителност на средновековното изкуство той е обявен за паметник с национално значение.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА