Last news in Fakti

22 Май, 2021 20:36 6 712 6

В Плевен реставрират уникална археологическа находка

  • плевен-
  • реставрират-
  • археологическа находка-
  • музей-
  • археология-
  • надгробен паметник

В Регионалния исторически музей в Плевен се намира близо 700 килограмов надгробен паметник от 2-3 век

В Регионалния исторически музей в Плевен започват реставрация на уникална археологическа находка. Това е ценен римски надгробен паметник от II-III век, иззет от дома на иманяр и спасен за историческата наука, съобщава БНР.

В следобедните часове на 19 май от Кнежа е пренесен в Регионалния исторически музей в Плевен близо 700 килограмов надгробен паметник от 2-3 век. Не се знае къде точно е намерен, тъй като от десетина години е бил в ръцете на иманяри. Надгробният паметник е на знатен римлянин от управлението на Римските провинции. За това говори първоначалния оглед.

"Движимият паметник на културата, който вече е в разпореждане на Регионалния исторически музей в Пленен носи характеристиките на класически Рим по своята изработка, по своя стил, по материала. Става въпрос за надгробен паметник от края на II, възможно началото на III век. Говорим за класически римски период. Може би един от най-силните периоди от присъствието на Римската империя на територията на Мизия и на територията на Балканския полуостров. Този род паметници са свързани с почит и отразяване на определено уважение към хора, които са във върха на римската администрация по места", каза за БНР д-р Володя Попов, директор на РИМ Плевен.

Експонатът представлява еднометров четириъгълник:

"От трите страни е с триизмерни фигури, едната му страна е плоска. Фронтално е изобразена персоната, която е била погребана там", допълни в предаването "12 + 3" д-р Попов.

Д-р Попов изрази специална благодарност на екипа на Районното управление в Кнежа с началник Калин Добрев за адекватната и бърза реакция за спасяването на движимия паметник за историческата наука:

"За да стигне този недвижим паметник до нас, ние сме изключително благодарни и като Министерство на културата и като регионален исторически музей на РПУ Кнежа. Самият факт, че те веднага установиха връзка със специалисти, с нас, след това ни съдействаха за организацията за пренасянето на този 700-800 килограмов камък от Кнежа до тук не може да не сме им благодарни".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    10 3 Отговор
    Гешев е "откранал" на Черепа надгробието на прадядо му !!!?
  • 2 Егаси...

    5 1 Отговор
    И какво сега? Като последно - движим ли е този паметник на културата или недвижим?! 🤨🤔😉😂🤣😄😆 Информацията, че "Фронтално е изобразена персоната, която е била погребана там" ще я приемам с резерви, особено, когато няма снимка на надгробния камък. Римляните, струва ми се, са имали склонността да идеализират всякакъв вид изображения (статуи, релефи и прочие) на известните си личности. Напълно е възможно изображението върху надгробния камък да няма нищо общо с погребаната персона.
  • 3 Сланина и Зурла

    1 2 Отговор
    Това е Цола Драгойчева
  • 4 $$$$$

    1 2 Отговор
    Тва е паметник на Тиквата затуй,че се върнал от Барселона девствен
  • 5 Незнайко

    2 3 Отговор
    Бързи действия на МВР??? Той си стоял 10 години. И каква е ползата ако стои в музея? Ще го зарежат в някой склад и ще забравят. Ползата за науката ще е нула. Сега обаче всички началници показаха колко са ни нужни. Блазе ни с такива началници!
  • 6 Софиянец

    0 0 Отговор
    Снимки няма, смешна новина......