Last news in Fakti

16 Март, 2016 22:22 2 833 3

Българи и поляци се бият рамо до рамо за пръв път от Втората Световна война насам

  • кербала-
  • филм-
  • премиера-
  • българия-
  • полша
Българи и поляци се бият рамо до рамо за пръв път от Втората Световна война насам - 1
Режисьорът Крищоф Лукашевич по време на представянето на "Кербала" в кино "Люмиер" (Сн. М. Богданова ©)

Тази вечер беше премиерата на полския филм с българско участие „Кербала”. Той се представя в рамките на София Филм Фест, а официално тръгва по кината от 18 март. От българска страна в него участват Христо Шопов и Александър Сано.

Филмът пресъздава реални военни действия от войната в Ирак. Годината е 2004 г., когато бунтовници нападат град Кербала, а на атаката са подложени български и полски войници.

Филмът впечатлява с ефектите си, благодарение на които буквално „прехвърля” зрителя на бойното поле. В края му има снимки, направени по време на битката, предоставени от войниците, които почти не се различават от това, което авторите на филма показват.

„Мисля, че „Кербала” е изключително важен за най-новата история и на Полша, и на България. В него нашите войски са братя по оръжие. Те защитават заедно Кербала, показвайки най-важните черти в характера на един войник, което се вижда и във филма”, каза по време на премиерата тази вечер в кино „Люмиер” режисьорът Крищоф Лукашевич.

„Интересът към този филм не е случаен. За нас – поляците, той представя едно много важно историческо събитие на голямата битка, в която участват полски войници от Втората Световна война насам. За нас Кербала е филм за сътрудничеството, за това че заедно може да постигнем много повече отколкото сами”, каза посланикът на Полша в България н.пр. Кшищов Краевски.

„Келбала” е е видян от близо 400 000 души в Полша и третият най-гледан филм в страната за година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукча

    0 2 Отговор
    И какво са търсили в Кербала,защо са се били и кого са защитавали. Ха сега да видим кой ще ми отговори.
  • 2 Наемник

    0 2 Отговор
    Кербала не е нито на българска, нито на полска територия, а даже не е и на територията на ЕС. Тоест сме защитавали чужди завоевателски интереси. И с това се гордеем.
  • 3 Кирил

    2 0 Отговор
    Велик случай, наистина в най-новата си итсория сме нямали нищо подобно. Тук пак се прявява несломимият български дух. Не е важно къде и за кой се бием, важното е, че отново демонстрираме дух и сила. Освен това, не сме атакували, а сме защитавали, пазили сме реда и спокойствието, но в никакъв случай не сме оперирали срещу мирното население или сме разорявали някъде си. Уникална полска и българска геройска проява. Да се гордеем! Пак е трябвало да покажем сила, характер, дух и сме го направили! Просто невероятно. И не сме знаели за този ПОДВИГ! Гордейте се, българи! Всичко останало е история! Прерових БГ интернет от тогава (2004 г.) дали има подробна инфоомация за битката, но почти никъде няма и дума или просто споменаване без конкретика, фактология, оценка... Направо да се чуди човек каква е причината за мълчанието в България. Защо Полша може, а ние - не. Какъв е този потресаващ въображението нихилизъм български?!! Ние отричаме всичко свързано с нас самите! Уникални сме! Просто нямам думи! Други биха направили минимум 10 филма, а пък в САЩ щеше да стане повод за огромна национална гордост! Спомнете си филма Black Hawk down!!! Ние сме в ужасна ситуация - духовна и морална! Това е! Плюем по всичко, което съставя нашата идентичност, гордост и история. Отказахме се от славянската си мисия, от писменоста, от св. св. Кирил и Методий, от същността си, от културата си, от езика, от славянството си като цяло, а сега не се интересуваме че даже и плюем по една потресаваща геройска, невероятна проява на българския боен дух, който сякаш ни показва, че сме живи, че продължава славната си история, славното си минало и че сме онези от симеоновата или иван асеновата епоха и че не сме се претопили или изчезнали - същите сме каквито сме били и преди 1000 години! Уникални. Гордейте се, братя! Благодарим на Полша! На нашите славянски братя! Ура!