Last news in Fakti

30 Март, 2016 07:45 1 598 0

"В очакване на Годо" и Самуел Финци

  • в очакване на годо-
  • самуел финци-
  • театър-
  • димитър гочев

Спектакълът, заради който Самуел Финци бе обявен за най-добър актьор на Германия за 2015 година, гостува единствено в София

Пиесата „В очакване на Годо“ на „Дойчес театър“, постановка на Иван Пантелеев, ще се играе в София като част от  програмата на Десетото издание на платформата „Световен театър в София“, което ще се проведе от 31 май до 16 юни 2016 г.

За ролята си на Владимир Самуел Финци беше избран за актьор на 2015 година от сп. “Theater Heute“ – едно от най-високите отличия в Германия.

Представлението ще се играе два пъти на сцената на Народен театър "Иван Вазов" на 15 и 16 юни 2016 от 19:00 ч.

"В очакване на Годо" и Самуел Финци

Екипът на постановката я посвещава на големия български режисьор Димитър Гочев, тъй като именно той започва първоначалната работата по текста.

Големият режисьор Димитър Гочев (1943-2013) започва в „Дойчес театър“ постановката по емблематичната за театъра на абсурда пиеса – „В очакване на Годо“ от Самюел Бекет, но така и не успява да завърши. Димитър Гочев е една от знаковите фигури на европейския театър. Актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци, както и режисьорът Иван Пантелеев, са сред близките театрални сподвижници на Гочев в Германия. С тях той прави някои от най-значимите си представления. Именно по изричното желание на актьорите постановката накрая стига до сцената. Режисьорската работа по нея продължава Иван Пантелеев. „В очакване на Годо“ предизвиква силен отзвук сред публиката и критиката, които изтъкват виртуозността и изключителната енергия в играта на Кох и Финци. За своето изпълнение в ролите на Естрагон и Владимир те получават една от големите театрални награди за актьорско изкуство в немскоезичния свят – Пръстен „Гертруд Айзолд“ през 2014 г. Журито определя постановката като едно от най-добрите театрални партньорства през последното десетилетие.
„В очакване на Годо“ е и сред десетте „най-забележителни постановки“, поканени на театралния фестивал на немскоезичния театър „Театрални срещи Берлин” 2015.

Иван Пантелеев завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, София. Поставя текстове от А. П. Чехов, Джеймс Джойс, Луиджи Пирандело, Й. В. Гьоте, Хайнер Мюлер и др. в София, Рига, Авиньнон и Стокхолм. През 1998/99 е стипендиант на Академия „Шлос Солитюд” в Щутгарт. Поставя в държавните театри в Щутгарт, Цюрих, Люцерн. В Берлин работи в двете най-големи и престижни театрални пространства – Дойчес театър и Фолксбюне. Автор и режисьор на документалния филм за живота и творчеството на Димитър Гочев „Хомо луденс” (2008). От 2010 година е гост-преподавател по режисура в Театралната академия „Ернст Буш” в Берлин.

Самуел Финци изучава актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, София, а от началото на 90-те години започва кариерата си в Германия.  Развива се като актьор в дългогодишната съвместна работа с Димитър Гочев. Между 2003-2005 г. работи в театър Фолксбюне, Берлин. От 2006 г. е в трупата на Дойчес театър, Берлин. Освен с Димитър Гочев, Финци работи с едни от най-изтъкнатите режисьори от немскоезичната и европейската сцена Бено Бесон, Юрген Гош, Робърт Уилсън, Франк Касторф, Йохан Симонс и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА