Last news in Fakti

21 Май, 2016 09:00 9 296 8

Град Болгар – основан от Александър Велики

  • булгар-
  • александър велики-
  • димитър димитров-
  • волжка българия-
  • ави-тохол-
  • история-
  • дуло

Най-сериозните писмени свидетелства за Александър Велики са именно от Волжка България

Град Болгар – основан от Александър Велики - 1
Снимки: Факти.бг

Град Болгар е бил основан от Александър Велики. Това заяви в петък Димитър Димитров – директор на списание „Ави-Тохол“, по време на Кръгла маса „Волжка България“ - история и цивилизация.

Той цитира творбата „Гхилалат аз-Заман“ от теолога Шинаб ед-Дин Мерджани, написана през 1877 година. В нея се потвърждава, че според арабски и мюсюлмански източници, както и според народните легенди, град Болгар е бил основан от Александър Велики.

Димитър Димитров подчерта, че най-сериозните писмени свидетелства за Александър Велики са именно от Волжка България, която бе и основна тема на Кръглата маса, проведена в Руския културно-информационен център в София.

За съжаление нашите библиотеки в Преслав и Охрид са изгорели, затова нямаме писмени свидетелства. Имаме, обаче, артефакти, които свързват Александър Велики с нас.

Град Болгар – основан от Александър Велики

От „Arabic Travel Account“, записан от андалузкия (арабски) пътешественик Абу Хамид ал Гхарнати през XI век научаваме следното: Ал Гхарнати, който посетил Болгар в 1150 година, отбелязва, че „Искандер Дху'л Карнаян (Александър Велики) преминал през Болгар на път за мястото, където построил железните стени, които затворили Гог и Магог в земята на мрака“.

Наджиб ал-Хамадани, друг арабски пътешественик, споменава в своите пътеписи, че владетелите на Болгар са твърдели, че произхождал от Александър Велики.

„Александър Велики е основал в Централна Азия 80 града, които е заселил с балканско население. В България има град Троян, но който е пътувал знае, че и в Молдова има един, както и в Одеска околия има още два. При преселението - където се заселва на ново място, народът си слага името на свой град. Традицията на българите, които идват от север – около 150 г. след смъртта на Александър Велики – е съвсем нормално е да казват, че произхождат от рода Дуло. Александър Велики също е произхождал от него. Няма нищо по-естествено от емигриралите след това в Европа българи да кажат, че Александър Велики действително е бил основател на техните градове“, заяви Димитър Димитров.

В сборника „Тарикх Нама-и Булгхар“ - съставен през 1805 година въз основа на Башкирска орална традиция – се казва, че „град Болгар е бил основан от Александър Велики“.

В творбата „Таварикх“ - приписвана на важната суфистка фигура Вадил Мухаммад ал-Амин ал Каргхали, започва с отбелязването на „основаването на Болгар от Александър Велики“.

Друг голям град на Волжка България – Алабуга – има също своя легенда за него. Според нея Алабуга е бил построен на мястото, където е бил гроба на Александър Велики. Името на града се изписва на руски като Йелабуга, популярно то се изговаря като Алабуга, а в „Encyclopedia Britannica“ то е дадено като Elabuga, което звучи на английски като Илабуга. Всички посочени варианти на първата част на името Ала, Йела, Ила, са диалектни форми на българския език, които означават „ела“. Втората част Буга е повече от ясна – тя ни навежда на националното ни име, както и днес го произнасят във Волжка България – Булгар. Йелабуга е основана като гранична крепост на Волжка България, така че името, преведено на български език „Ела Българино“, е повече от точно.

Тези доказателства представи Димитър Димитров. „Списание „Ави-тохол“ е давало трибуна на много хора. Много автори са от Волжка България“, сподели Димитър Димитров.

От 1994 до 2000 година Димитър Димитров участва на организационно и научно равнище в Научния проект на Университетите на Глазоу (Шотландия), Хадърсфийлд (Англия) и Пешавар (Пакистан) за интердисциплинарно проучване на долината на река Инд и долината Читрал в Пакистан. На 23 ноември 2000 година в Лондон Димитър Димитров участва в научния лекторат на втория етап на проучването „The Indus River -Biodiversity, Resources, Humankind“ с представяне на историческата традиция от Дунавска и от Волжка България, свързана с Александър Велики.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай онзи

    2 1 Отговор
    кво ще правят сега македонците
  • 2 батко бугар

    3 1 Отговор
    нормалното - ще се надуят и зачервят до пръсване и айде пак сите бугари са македонци :-)) хаха
  • 3 пловдивчанин

    0 6 Отговор
    ще си имате проблеми с гърците
  • 4 Методи Методиев

    1 0 Отговор
    Какво да правят македонците !? Ето още едно доказателство, че българите и македонците са от едоно коляно или по - точно са един народ! Виж проблема с гърците си остава сериозен - те няма как да се съгласят с това. Но всичко с времето си! И гърците и турците са пришълци по тези земи! По твърденията на стари историци, който днес не обичат да цитират днешните гърци са се преселили по тези земи от Сахара и са част от една народностна група наречена идейски дактили. Но това не им се харесва на гърците и затова правят всичко възможно да наложат тезата, че са коренно население по балканите. Проблема им е в това, че като са започнали да завладяват бреговете на Балканския полуостров са заварили, както в Микена, една радвита цивилизация - тракийската, а както се доказва в последните години това е била високо развита и организирана земеделска цивилизация. Нека не забравяме, че една лъжа повтаряна 100 пъти става истина, а историята на древна гърция е точно това! Присвоява ли са си от другите кутури, каквото им трябва, след това са унищожавали тези култури и народи и накрая са нарекли кампилираната си култура - елинска! А главна заслуга за апологетиката на елинската култура имат англичаните !Интересно е защо не са се опитали да приобщят към тази компилация и египетската култура, още повече че ПТОЛОМЕЙТЕ -последната династия на египетските фараони е изцяло с произход от нашите земи - ПТОЛОМЕЙ е военачалник на АЛ ВЕЛИКИ и след смъртта му получава управлението на пр
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дедо ви

    0 2 Отговор
    Е сега и македонците ще излязат от монголо-татарски произход, щом техния праотец Александър Велики е бугарин фашист.