709 0

Кино и музика в шеметна вихрушка на Киномания

Феновете на киното ще видят филми за Майлс Дейвис, Джанис Джоплин и Дейвид Бауи

Росен Стойчев

Джаз легендата Чет Бейкър, феноменалната Джанис Джоплин, големият Майлс Дейвис, знаменитият Дейвид Боуи и неповторимия Принс ще гледаме в тазгодишното издание на Киномания.

За 30-годишнината си кинопанорамата ще покаже и най-новото от популярния режисьор Карлос Саура –„J: Beyond Flamenco”. Световната премиера на филма се състоя едва преди няколко дни (на 13 септември) в Торонто.

Традиционният испански танц хота от родната област на Саура - Арагон, през годините се е развил в нови артистични измерения. С неподражаемия си стил, Саура продължава да дестилира музиката и да изследва границите на изкуството в най-чистата му форма. Филмът е с участието на най-големите легенди сред испанските танцьори в момента, сред които Сара Барас. От 2004 г. насам Киномнания показва всеки нов филм на големия режисьор без изключение. J: Beyond Flamenco” е седмият пореден филм на Саура, който фестивалът ще представи.

На световноизвестния американски тромпетист и певец Чет Бейкър е посветен филма – „Born to Be Blue”. Продукцията е с участието на Итън Хоук и проследява завръщането на легендата на голямата сцена в края на 60-те, след като преживява редица трудности.

Документалният „Janis: Little Girl Blue” на Ейми Бърг разказва за израстването на една от най-популярните блус рок и психеделичен рок изпълнителки в света, която умира съвсем млада -Джанис Джоплин. Историята за превръщането й в звезда е представена чрез нейни писма, писани през годините до семейството й, най-близките й приятели и съмишленици.

Феновете на Киномания и на Майлс Дейвис могат да видят и първият игрален филм, посветен на гениалния джаз музикант – „Miles Ahead”. Филмът е режисиран от Дон Чийдъл, който играе и главната роля в него. В продукцията участва и Юън Макгрегър.

Журналист от сп. "Rolling Stone" се опитва да вземе интервю от легендарния Дейвис, потънал в отшелничество, в края на 70-те години. Най-неусетно той навлиза в ежедневието на един гений, живеещ на ръба...

Филмът направи международния си дебют на Берлинале тази година, след като пожъна феноменален успех на филмовия фестивал в Ню Йорк през 2015 г. 

Киномания 2016 отдава специална почит на Дейвид Боуи и Принс, които светът загуби тази година. Филмите, посветени на двамата култови изпълнители, които фестивалът ще покаже, са съответно „ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS” на Д.А. Пенебейкър и „PURPLE RAIN” на режисьора Албърт Маноли (продукцията има „Оскар” за музика и „Грами” за филмова музика).

Лентата за Боуи е документален и концертен филм, който показва представянето на ексцентричния музикант и неговата тогавашна банда „The Spiders from Mars” в Лондон през 1973 г., когато той прави изненадващото изказване, че това ще бъде последното им шоу заедно. По-късно става ясно, че се отказва от персонажа си на Ziggy Stardust, но много хора вярват, че това е оттеглянето на самия Боуи от сцената. Филмът е свързан и с концептуален албум на групата, записан на живо, който е със същото име.

Превърналият се в класика „PURPLE RAIN” е за млад музикант, тормозен от хаоса в дома си, който трябва да се справи с конкуренцията на друг певец и своята собствена недоволна група, докато звездата му започва да изгрява. Името на филма идва от един от големите хитове на Принс, носещ същото заглавие.

 

Основен акцент в музикалната програма на Киномания е разкошният мюзикъл, открил фестивала във Венеция – „LA LA LAND” на Деймиън Шазел. Филмът, спряган за един от основните претенденти за „Оскар” вече донесе награда на Ема Стоун за най-добра женска роля на венецианския кинофестивал. Партньор на актрисата във филма е Райън Гослинг. Мюзикълът получи възторжени отзиви в големите световни медии, които го определят като „забележителен”, „чиста филмова магия” и „филм, в който всичко, което можеш да направиш е да потънеш в прегръдките му”. Историята е за Миа (Стоун) - начинаеща актриса и Себастиян (Гослинг) – всеотдаен джаз музикант, които се влюбват един в друг в град, където мечтите се разбиват на парчета. Заглавието на филма е разговорното име на Лос Анджелис и същевременно е ефемизъм за състояние, когато човек е без връзка с реалността.

Киномания ще започне на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България.

По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Събитието е част от Културния календар на Столична община.

България


Напиши коментар:


Публикувай