2 170 1

Забравените градини на Петра и изпреварилите времето си технологии

Разточително потребление на вода и безочлива показност

Забравените градини на Петра и изпреварилите времето си технологии
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Последните разкопки в древния град Петра разкриват изненадващо напреднала система за напояване и съхранение на вода, която е позволила на хората от пустинния град да оцелеят и да поддържат прекрасна градина с фонтани, изкуствени езера и огромен басейн, пише израелският вестник Haaretz.

Постиженията на инженерната мисъл, свидетелстват за някогашното величие и богатство на древната набатейска столица преди около 2000 години.

Днес Петра може би е най-известен със своя пясъчник каньон, който води директно до храма Ал Хазне, но по онова време градът се е славел с изобилието на вода, която трудно се намира в пустинята. Петра е бил основна спирка и кръстопът за всички кервани, които минавали през региона.

Археолозите от десетилетия са заинтригувани от града и малко по малко разкриват неговите тайни. Последното им откритие са изящни градини, разположени в югозападната част на пустинята, които били изкусно напоявани от сложна система за доставка и съхранение на вода.

В градините е имало алеи, над които по всяка вероятност са се виели лозници, растели са дървета и финикови палми и треви. И всичко това било разположено в непосредствена близост до един огромен 44-метров басейн.

Способността на набатейците "да опитомяват природата и разточителното потребление на ценния ресурс — вода, са били чиста пропаганда. Това е бил начин да покажат богатството и властта си, както и изключителните си инженерни способности.

Благодарение на гениалната хидравличната система, която били изобретили, хората не само имали достатъчно вода за собствените си нужди, но разполагали и с ресурс да напояват пищна градина с фонтани и отворен басейн. Това по принцип е било немислимо да се случи в пустинята, където водата е оскъден ресурс. Набатейците обаче го постигнали.

Системата за напояване представлява сложна система от канали, керамични тръбопроводи, подземни цистерни и резервоари за вода, които освен, че събирали и пропускали водата я и филтрирали. Благодарение на това, изпреварило времето си откритие, жителите на Набатея можели да отглеждат култивирани култури, плодове, да произвеждат вино и зехтин, както и да поддържат пищна градина с монументален открит басейн в средата на пустинята.

Забравените градини на Петра и изпреварилите времето си технологии

Йордания

Още по темата

 • Древни статуи бяха открити в Йордания

  Древни статуи бяха открити в Йордания

  Екип учени се е натъкнал на удивителна находка, по време на работата си около древния набатейски град Петра в Йордания, съобщи щатският университет ...
  14.09.2016
  1 802
  0
 • Под пясъка: Хилядолетно откритие в Петра

  Под пясъка: Хилядолетно откритие в Петра

  Огромен монумент бе открит погребан под пясъците край древния йордански град Петра, съобщи Би Би Си. Археолозите за използвали сателитни ...
  10.06.2016
  1 867
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 15:49  26.09.16
  Никой не може да каже, колко вода е имало преди 2000 години. Това че има много пясък, не значи че е нямало дъждове.

Напиши коментар:


Публикувай