895 0

България и Монголия подписаха програма за културно партньорство

Вежди Рашидов и посланикът на Монголия у нас, подписаха Програма за сътрудничество в периода 2017-2021 г.

България и Монголия подписаха програма за културно партньорство
Снимка: Министерство на културата
Милена Трачева

България и Монголия ще си сътрудничат в сферата на културата, образованието и науката за период от 5 години, считано от 2017 г. Това стана ясно днес по време на официална церемония в Министерството на културата, на която министър Вежди Рашидов и Н.Пр. г-н Лхамсурен Дугержав, извънреден и пълномощен посланик на Монголия у нас, подписаха междуправителствена програма за сътрудничество в периода 2017-2021 г., съобщи пресслужбата на културното министерство.

Подписването на Програмата за култура, наука и образование има за цел да обнови договорноправната база между двете държави и да насърчи двустранния обмен в трите сфери.

Програмата предвижда активизиране и разширяване на контактите между културни и научни институции, размяна на посещения на културни дейци, обучение на студенти и докторанти и др.

По време на церемонията Рашидов изрази задоволство от подписването на програмата, като подчерта, че този документ е не само важна правна рамка за по-нататъшното укрепване и развитие на обмена в тези сфери, но и ще допринесе за цялостното развитие на отношенията на традиционно приятелство между двете страни.

„С подписването на Програмата се откриват по-широки възможности за диалог между нашите народи и тяхното взаимно опознаване, а в тази връзка може да помислим и за организиране на Дни на монголската култура в България, за да се докоснем до традициите и обичаите на Вашата страна”. С тези думи Вежди Рашидов се обърна към посланика на Монголия у нас.

Посланик Лхамсурен Дугержав припомни, че България и Монголия имат дългогодишно и много успешно сътрудничество в сферата на образованието, като над 3500 монголски граждани са специализирали или са получили висшето си образование у нас. По думите му, българските възпитаници са се реализирали успешно в сфери като: архитектура, медицина, аграрни науки, геология, инженерни науки, оперно пеене, приложни и изящни изкуства и др.

Да не забравяме, че и много известни монголски музиканти са завършили Консерваторията в България, отбеляза монголският дипломат.

Той изтъкна също, че Дружеството на монголските граждани, завършили висшето си образование в приятелска България, продължава да развива активна дейност и да играе и ролята на своеобразен „мост" между нашите страни, като монголските възпитаници на български висши училища продължават и до днес всяка година да отбелязват празника на студентите — 8 декември.

Програмата за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката през периода 2017 — 2021 г. има за цел да съдейства за взаимното популяризиране на културата и изкуството на двете страни чрез разширяване на контактите между заинтересованите институции. Предвижда се и организирането на художествени изложби и музикални фестивали, размяна на ансамбли и театрални представления, превод и публикуване на творби на автори от другата страна, сътрудничество между институциите, занимаващи се с реставриране на недвижими културни ценности и произведения на изкуството. Напиши коментар:


Публикувай