Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 12:42 4 113 8

Държавата придоби къщата на Ботев в Украйна (СНИМКИ)

  • къща-
  • христо ботев-
  • украйна-
  • одеса-
  • образование

Къщата, в която Ботев е творил и живял, ще бъде превърната в образователен център

Държавата придоби къщата на Ботев в Украйна (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в с. Задунаевка в Украйна, където е живял и работил Христо Ботев през 1866 и 1867 г. Предаде му го бившият генерален консул на България в Одеса Димитър Тучков, който купи и дари имота на българската държава. На срещата им в Министерството на образованието и науката вчера министър Вълчев изрази огромната си благодарност за родолюбивото му дело, предава novini.bg.

Тучков не само купува къщата, а заедно с Димитър Йоргачов – бесарабски българин и бизнесмен от Одеса, я ремонтира, преди да я дари.

„Къщата потъваше. Направихме железобетонни пояси от кота нула и на първия етаж. За сто години е направена“, разказа Тучков на министър Вълчев и му показа снимки на имота преди и след ремонта.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в с. Задунаевка в Украйна, където...

Публикувахте от Министерство на образованието и науката в Сряда, 17 февруари 2021 г.

Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея ще бъде превърната в образователен център „Христо Ботев“, който ще популяризира делото на гениалния поет и революционер сред бесарабските българи. Там ще се организират посещения и тематични събития за децата и учениците от българските неделни училища, финансиране за които ще осигурява всяка година Министерството на образованието и науката (МОН). В къщата-музей те ще могат да видят книги и документи за живота, делото и творчеството на Ботев, библиотека с българска литература, музикални видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси.

Част от образователния център ще бъдат също зали с експонати на творчеството на Ботев към Музея по литература в Одеса.

През учебната 2019/2020 г. МОН осигури 950 хил. лева за функционирането на 42-те българските неделни училища в Одеска област, в които учат близо 5000 деца и ученици. Всички те развиват дейности, свързани с усвояването на българския език, изучаването на българската история и география, със съхраняването на национално самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура.

Общият брой на неделните училища в Украйна е 70. През 2020/2021 г. страната ни осигури финансово подпомагане за българската общност в размер на 1,46 млн. лева.

За учебната 2020/2021 г. за българската общност там бяха осигурени 1,46 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    15 2 Отговор
    Само така.
  • 2 Украйна

    14 3 Отговор
    Че така наречените украинци са чисти българи ...

    Коментиран от #4

  • 3 ДОСТОЙНО

    11 0 Отговор
    АКО МОЖЕШЕ И ДА ИЗГРАДИМ БАЗИЛИКАТА НА ОСТРОВ СВЕТИ АХИЛ В ПРЕСПАНСКОТО ЕЗЕРО ,КЪДЕТО САМУИЛ ПОЛАГА КЛЕТВА ЗА ЦАР
  • 4 .........

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Украйна":

    Няма такова нещо 'чист българин' дори в България. Всички са мешана скара.
  • 5 Глупости

    1 8 Отговор
    Христо Ботев е живял в изоставена мелница нямал е пари и е ограбвал къщи за да се изхранва

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 патриота

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Глупости":

    Бъркаш Ботев с Ленин и Тодор Живков !!!
  • 8 ФАКТ

    1 8 Отговор
    Ботев е бил известен пияница.Профукал парите на баща си по кръчмите.Така,че в някоя кръчма е живял.