Last news in Fakti

26 Февруари, 2013 12:22 1 888 0

Нова книга за виното и удоволствието от него

  • пламен димитров-
  • вино-
  • книга

Новата книга на Пламен Димитров „Безредици около старата бъчва” - енокулинарни етюди и старомодни разкази, ще има премиера на 13 март от 18.00 в Клуб на хорото „Хоротека” на бул.”Черни връх” № 1 в столицата (подлез Галерия между НДК и хотел Хилтън).

Ето и няколко сладки думи от автора по този повод.

 

Прогнозата за виното

На всички е добре известно, а и много златни човеци до днес ме убеждават да продължа хрониките за виното, като се позовават на това, че хора, изпаднали в безвинонапътствие, следователно в безвинокултурие и обикновено униние, потиснати, загрижени и болни от това, четейки моите скромни, но доста умни опуси, прогонват тъгата, прекарват по-весело времето си, откриват в тях източник на радост и нова утеха.

И аз, какво да правя, нали обичам удоволствията и правилната разтуха, реших да продължа. Защото искам да помогна малко на страдащите просветени, с каквото мога и колкото мога. Не от суета и тщеславие да се понравя на ближния, а за да го убедя да не се гневи безанализно на неправдите и да не се натъжава излишно. И защото вярвам, че ведрият човек най-естествено се стреми към съвършенството, въпреки лъжите, клеветите и оскърбленията, на които е подложен всекидневно в нашата любима татковина...
 
Виното е върхът на цивилизацията!
 
„...Тогава ще добавим, че ако произходът на това откровение се измерваше с истината, то отдавна всички вредители да бяха напъдени в подземията на реката Стикс или каквато друга подобна желаете.
На този етап, обаче, около 80% от потенциала на лозата, виното и светът на виното не се използва, както не се използват и други национални природни ценности, които се употребяват или целенасочено безцелно и хаотично или липсва научен ресурс, освен от чужбина, които да ги изследва, анализира и катапултира към богатствата на света, което не е нищо друго освен осъществяване на богатството на България за българите.

Иначе страната ни има голям оздравителен потенциал, защото по различни причини всичко е толкова необикновено и удивително, че Континентът не се е усетил как ни е пощадил от циклоналните и циклофреничните си смущения. Нещо като дърво, което не гори, изобщо, нещо като нищо на света, нищо като нещо, което обновява и очиства, кара славеят да прегракне, докато пиршеството продължава…

Предрешено в известен смисъл като участник или доброволец в сътворяването на модерната винената история, без да страда от общественото мнение и волята на кормчиите...”
 
„...Да, хубавото вино е истински Атлас на мирозданието, които крепи небосвода чрез своята интелектуална хармония, ароматна мощ и култура на вкусовата памет. То никога не руши. То създава. То е върхът на цивилизацията, както твърди сериозният шегаджия-мистификат Франсоа Рабле. Три пъти „Наздраве!”
Ето защо, когато чашите и бутилките са празни, в главите настъпва суматоха, която изпразва мислите от съдържание. И прогресът се отдалечава.

Затова е казано, че природата не търпи празни пространства! Още три пъти “Наздраве!”...
 
 
Истината е на дъното на чашата!
 
Пламен Димитров е роден в София. Завършил е Българска филология в СУ „Св.Св. Климент Охридски”.Докато следва е работил като осветител в ДМТ „Стефан Македонски”, шофьор в „Н.И.Пирогов”, треньор по тенис, шприцьор в „Ширпотреба”, инстуктор-организатор в САБ, текстописец в студио „Екран”

След 1980 година е пътуващ кореспондент на БНР, журналист във вестник „Кооперативно село” и първия екип на „Демокрация”.Три месеца след 10 ноември 1989 година създава вестник „ЕК”/”Екогласност”/, който набира следства чрез волно предаване на стари газети и вторични суровини. През 1991 година издава първия частен всекидневник у нас - „Телеграф”, който излиза два пъти на ден, но доброволно е закрит в началото на 1992 година. Не по енокулинарни причини.

През 1998 година заедно с Бойко Ламбовски основават международен фестинал „Култура на виното”. Оттогава фестивалът има 15 издания, 6 от тях в чужбина. Форумът е известне със своите изложби „История на българското вино” и „Във виното е истината-карикатури от цял свят”, както и с международнародната поетическа сраща „Пияната метафора”, многобройните дегустации на български вина,музикалният конкурс „Тъпанът е голяма музика” и др.

От 2000 година Пламен Димитров професионално се занимава с винопроизводство.

Повече от 10 години води в БНР първото радиопредаване у нас за вино и култура „Куртура на виното”.
Съучредител е на Българска асоциация на сомелиерите и Българска асоциация на независимите винари и лозари.
 

Примиера!? Защо?
 
Днес е хубав ден. Аз съм спокоен, защото съм намерил непогрешим лек срещу мъчителната жажда. Отпивам на малки глътки от благословеното винце, щастлив, че благодарение на малка доза хуманизъм и винолюбие, аз съм жив и здрав, готов да пия и любя,всякога, когато пожелая. И ме пожелае любимата.

Разбира се, от време на време в главата ми нахлуват празни мисли, но те не са толкова важни в момент, когато, аха, всичко да е наред и, о, небеса, тъмнината се прорязва от тризъба светкавица и тревогата, тази толкова приятна нашенска особеност, изпълва пространството…
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА