Last news in Fakti

12 Март, 2013 14:59 1 514 0

Откриха откраднат преди 7 години портрет на Рембранд

  • рембранд-
  • откраднат-
  • нови сад
Откриха откраднат преди 7 години портрет на Рембранд - 1
Снимка: Интерпол

Сръбската полиция откри откраднатата преди 7 години от музей в Нови Сад картина на Рембранд „Портрет на баща ми“, съобщи ИТАР-ТАСС. Вчера произведението е било намерено в частен дом в град Сремска Митровица на 70 км от столицата Белград. Експерти вече са потвърдили автентичността на картината, а четирима заподозрени за съпричастност към похищението й са задържани.

Портретът бил задигнат от двама въоръжени мъже с маски, които завързали охранителите, през януари 2006 г. заедно с други три творби на живописта - „Смъртта на Сенека” на Рубенс, “Нощен пейзаж с рибар“ на Пиер-Франческо Мола и „Главата на Христос“ от неидентифициран европейски художник от ХVІ век. Съдбата на останалите платна, чиято обща стойност е няколко милиона евро, засега е неизвестна.

Полицията се съмняваше дали изобщо ще хване похитителите, тъй като в сградата нямало камери за видеонаблюдение. Директорът на музея обаче бе категоричен, че картините ще се намерят, тъй като са прекалено известни, за да бъдат продадени. 

Рембранд е създал въпросния портрет през 1630 г. Специалистите оценяват тази работа на най-великия представител на Златния век на холандската живопис най-малко на 2,4 млн. британски паунда (3,7 млн. долара). Според „Ройтерс“ цената й може да стигне и до 4,5 млн. долара.

През 1993 г. „Портрет на баща ми“ вече е бил обект на кражба. Тогава платното беше намерено в Испания и върнато в музея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА