Last news in Fakti

16 Май, 2023 10:47 3 007 10

Неизвестни картини на Рембранд бяха открити след 200 години (СНИМКА)

  • рембранд-
  • неизвестни картини-
  • портрети

Стойността им предварително се оценява на 9,2 милиона евро

Неизвестни картини на Рембранд бяха открити след 200 години (СНИМКА) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две неизвестни картини на великия нидерландски художник Рембранд ван Рейн (1606-1669) бяха открити след 200 години в частна колекция на британско семейство, съобщи Financial Times, като се позова на аукционна къща Christie’s. Нейният представител Хенри Петифър е уточнил, че експертите не са разбрали веднага, че намерените портрети на възрастни съпрузи от град Лайден, датирани от 1635 г., са оригинални творби на Рембранд.

„Изненадващо е, че фотографиите (на тези потрети) никога по-рано не са били проучени. Те напълно отсъстваха от литературата за Рембранд“, посочва Петифър, признавайки, че само можел да мечтае за подобно откритие. Специалистите вече са потвърдили автентичността на платната, датирани и подписани от автора, но непоказвани публично досега. В началото на юли те ще бъдат изложени за продажба в някоя от аукционните зали на Christie's в Лондон, след като са били демонстрирани в Ню Йорк и Амстердам. Стойността им предварително се оценява на 5-8 милиона лири стерлинги (9,2 милиона евро).

Предците на сегашните притежатели, чиято самоличност се пази в тайна, са купили малките маслени картини на търг на Christie's през 1824 г. Тогава високите едва 20 сантиметра творби са били видени за последно, пише "Сега". На тях са изобразени Ян Вилемс ван дер Плуйм и съпругата му Яапген Карелс – семейство, близко на художника. Точно в този период Рембранд си създава репутация на много търсен портретист. Ван дер Плуйм, който натрупва състояние от строеж на водопроводи, е видна фигура в Лайден. Синът на семейството, Доминик, се жени за първа братовчедка на Рембранд, а в годината, когато са рисувани портретите, двойката купува градина до тази на майката на Рембранд.

От Christie’s са изпрати снимки на творбите за анализ от експертите по стари майстори на Rijksmuseum в Амстердам, глобален център за школата на Рембранд. След материално-технически и художествено-исторически изследвания те са стигнали до категорично заключение, че принадлежат на Рембранд. Петифър споделя, че статусът на автора като „универсален художник“ навярно ще допринесе интересът към двата портрета да се разпростре отвъд богатите кръгове на колекционери на стари майстори към купувачи на произведения и в други категории като съвременно и модерно изкуство, както и към музеи и галерии с дълбоки джобове.

Рекордът при продажбите на картини на Рембранд беше поставен през 2009 г., когато неговият „Портрет на мъж с ръце на кръста“ беше продаден за 2 200 000 паунда на аукцион на Christie’s.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всъщност

    1 0 Отговор
    Как се създават шедьоври за милиони - гледайте " Майката на Уислър " .
  • 2 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Хехе само стига да се прочете от статията "те ще бъдат изложени за продажба"?!След като имам познания от документални филми,интервюта и знам какви реставратори има познават почерка на велик художник и реставрират техни картини например/ Dianne Modestini-“Salvator Mundi” /и изкуствен интелект колко ли още картини ще се намерят скрити и ще се пробутват на някой мулти милионери които нямат идея за какво да харчат парите си,повечето собственици дори не харесват и не разбират от изкуство ами защото стадото богати овци ходят на търгове и пазаруват да си избият суетата кай по богат и луд си видят снимката по списания и телевизия.Ако пък са автентични това е безумие да се продава мястото им е в музей винаги съм мечтала да имам милиарди за да откупвам картини и предмети от такива невежи сноби и да ги връщам в музеите където им мястото за хората.Защото това са уникални неща не са правени на конвейрн по хиляди бройки.

    Коментиран от #3

  • 3 Браво

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соваж бейби":

    Радва ме такъв начин на мислене ! Възвишеният човек , се познава , по възвишеността на мечтите си. Стига да сте искрена. Освен това е и правилно. Такива произведения на изкуството , са част от човешката съкровищница , и имат смисъл , когато са виждани от много хора.

    Коментиран от #4

  • 4 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Винаги съм се страхувала от много пари,обичам ги в малка доза за пътешествия там по някоя дреха за женската психика нормално,хладилника да е пълен и децата да имат щастливо детство да не страда за играчака до там,мразя скъпи бижута ,скъпи хотели и маскарад от фалшиви приятли.Моята библия като пример за съвет беше филма Скарафейс с Ал Пачино ,примера за един човек който започна от нулата дошъл в мечтаната държава,после мечтаната жена ,кола ..и не разбра кога да се спре пожела си целият свят и всичко вътре .Човешката психика се поддава на манипулация с власта която идва едновременно ставаш част от големият хай лайф и умираш духовно.За да се запазиш истински жив не може да имаш и много пари двете неща не са съвместими.Бих похарчила с най голямо удоволствие милиарди за да върна радостта на хората да се докоснат до таланта на някой гении .Ако пак зависише от мен щях да създам закон за забрана за продажба на такива неща ,който има зор да купува копия от добри майстори да са както оригинала но копие.

    Коментиран от #5

  • 5 Даа...

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Затова и Сатаната , обикновено това предлага ! Дава ти целият свят , стига ти да му дадеш душата си. Затова , обикновено , такива хора , които сякаш притежават света , са хора без души! И никога не познават щастието. Най щастливо винаги живее средната класа. Това са хората , кои се наслаждават на живота , благодарение на своят труд и умения , и не живеят в страх. Дори и Буда казва - истината е в средният път !

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Даа...":

    Да апетита за духовно издигане идва от Буда после като почетеш
    малко ,медитация десетте заповеди и осемте принципа.
    Ba gua, Ba gua zhang ..... „каквото мислиш, това ставаш“. В действителност „ние сме оформени от нашите мисли и ставаме това, което мислим често най-лошите кошмари се сбъдват и това е грешка на индивида ако няма контрол над себе си подземният го манипулира . Човек трябва да е предпазлив и внимателни към мислите си.

    Коментиран от #7

  • 7 Мислите

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Са опасни , а словата , още по опасни ! Не случайно , в Светото писание , се показва , че Бог сътворява целият свят , със силата на словото. " И рече Бог - да бъде светлина " ! Особено , изречено на древните езици , словото , придружено с концентрация на мисълта , може да създаде форма , и материални неща. А може да създадете и невидими фантоми , които да ви разболяват , и дори убият ! Затова , всеки е отговорен , за мислите и делата си ! Негативният , и силно мразещ човек , може да създаде такъв фантом , и да разболее , или убие някого , без дори да разбере. Това не го освобождава от отговорност , защото съзнателно , дълго време , е концентрирал омразата си върху някого!

    Коментиран от #8

  • 8 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мислите":

    Негативният ,алчен,елементарен и силно мразещ човек никога не може да стигне до връх на пирамидата духовно остава си една мишка но вреди на околните.Може да има познания в айрокинеза ,пиро ,крико,аудио,атмокинеза няма власт със светлината ,всичко е енергия и вибрация материалният луксозен живот както ние хората го наричаме е само на Земята не може да си отиде на другият свят с земните блага.Цялата философия и всички тези различни религии умишлено са създадени за объркване ,самите човеци не знаят че са богове защото Бог ги е направил по свой образ и подобие.Сами трябва да открият пътя на своето развитие в следващият етап след смърта.Винаги има добро и лошо за това сме оставени на свободен избор и преценка тук на Земята.Раждаш се без да имаш право да си избереш родителите,но преди да си заминеш от този свят избираш къде така мисля ,може би...

    Коментиран от #9

  • 9 Моята

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Теза , е подобна на вашата ! Нещо повече , мисля , че Бог очаква от нас ,да застанем , до него , за да не е самотен. Но трябва да извървим дълъг път ! А има кой да ни пречи , и отклонява. Мисля , че истината е комбинация между християнството , и самсарата. Човек се преражда определено време , но накрая идва моментът , когато да застане пред съда. Отново , за мое съжаление , когато се заформи интересен разговор , някой ме откъсва от него ( дойдоха ми гости ) , но се надявам да продължим при по добър случай ! Желая ви здраве !

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Моята":

    Не подценявайте нито една религия брат ми и респект към всеки,всичко си е точно на място само че е написано с различна история и природните елементи са няколко .Цялата фолософия е там някъде в Тибет ,дори и в християнството което не идва от Европа?!има един Мойсей този пич контролира водата прави път на хората на Le Mont-Saint-Michel идват да се покланят и от Азия с приливите и отливите виждаш същият феномен хората минават и после идва прилива ,там бил затворил Архангела според легендата това е затвор на дракона на други картини го виждаш демона...Елементите ги има с които хората могат да манипулират природата.Жив и здрав до скоро