Last news in Fakti

20 Декември, 2021 20:22 12 430 29

„Матрицата: Възкресения“ без съмнение трябва да е сред фаворитите за „Златна малинка“ (Трейлър)

  • матрицата: възкресение-
  • матрицата-
  • киану рийвс-
  • лана уашовски-
  • кино

Колко франчайза трябва да бъдат унищожени преди Холивуд да спре да издевателства върху класиките?

„Матрицата: Възкресения“ без съмнение трябва да е сред фаворитите за „Златна малинка“ (Трейлър) - 1
Снимка: Alexandra Film

В речника ми няма достатъчно обидни думи, с които да определя това, което днес бях принуден да гледам. А повярвайте ми през годините съм натрупал сериозен набор от псувни, които биха изчервили дори кръчмар от Пирот. Възможно най-меко казано „Матрицата: Възкресения“ е ужасен филм! Сам по себе си или като част от вселената на Нео и Тринити катастрофата, в която се е превърнала една от най-култовите поредици в модерното кино, минава границите на допустимото.

Всичко видяно днес ме накара да се замисля за деня, в който Едард Старк от „Игра на тронове“ беше обезглавен. Питате се - какво пък общо има „Матрицата“ с един от най-великите моменти в един от най-великите сериали? Общото не е свързано със самите продукции, а по-скоро със събитията от малкия екран. Днес сякаш видях главата на една от любимите ми поредици да бъде отсичана от Лана Уашовски, но вместо меч от валирианска стомана тя използва тъп и ръждясал нож. 148 минути гледах как острието кълца бавно и мъчително парченца месо без на палача дори да му мигне окото.

Достатъчно с грозните метафори, за да минем по същество.

Този филм е ужасен по ред причини, които бих могъл да изброявам цял ден, но ще се спра на произволното число 5.

1. Половината филм преминава в препратки към първите три и внушаване на зрителя неща, които само един заклет противник на поредицата би могъл да мисли и пропагандира.

2. Новите лица във филма приличат повече на лигави фенчета, които са били уредени от родителите си, за да вземат участие в продължението.

3. Сценарият вече не се приема на сериозно и е вмъкнат хумор там, където изобщо не му е мястото.

4. Киану Рийвс не играе Нео, а Джон Уик, но вместо пищак помахва глуповато с ръце, а противниците умират от полъха на вятъра.

5. Агент Смит се превърна от олицетворение на най-великия злодей в киното в клоун, който си няма никаква идея какво прави в Матрицата. Злодеят сега е по-скоро режисьора, отколкото актьора.

Наложи ми се на няколко пъти да трия написаното, за да се побера само в 5 критични точки, така че се извинявам в аванс на онези от вас, които все пак ще гледат филма без нужното предупреждение.

Кога, по дяволите, Холивуд ще спре да удължава легендарни филми?! Този въпрос не спира да ме тормози и година след година си го задавам все по-често. Нашето поколение трябваше да види екзекуциите на „Пришълеца“, „Хищника“, „Роки“, „Рамбо“, „Междузвездни войни“, „Терминатора“, „Умирай трудно“, а вече и на „Матрицата“. Нека не забравяме, че и „Смъртоносно оръжие“ скоро ще бъде преиздаден, да не дава Господ!

Между цялото ми това богохулство започвам да се чудя - дали пък не пропускам нещо стойностно? Какво всъщност иска да ни каже авторът? Нали това все ни питаха в час по литература. Да, съществува риска сериозно да съм оглупял около всичките драми с короната и политиката у нас, но чак пък толкова, че да ми иде да си ударя главата в стената поне двайсетина пъти в хода на целия филм, не вярвам да е.

Съществува нищожен риск някой и друг заблуден почитател на „Матрицата“ да хареса видяното. Прочетох няколко коментара по този повод в социалните мрежи и ми се иска и аз да си купя подобни розови очила, за да погледна на филма с този блажен оптимизъм, но магазините все са затворени. Пожелавам обаче на „Матрицата: Възкресения“ да се пребори за „Златната малинка“ в началото на следващата година. Така поне ще знам, че престъплението не е останало безнаказано.

За финал ще се постарая да изтрия видяното от паметта си. За мен днешният ден не се е състоял. Нео загина самоотвержено през 2003 г., спасявайки Зион, човечеството и света на машините. Всичко останало след това никога не се е състояло. Жалко само, че нямам червено хапче, което да ме извади от заешката дупка, в която попаднах днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sonya Blayd

    20 29 Отговор
    Десислав е женско име, а акъла ти колкото на Лърч!
  • 2 Shadow Fiend

    31 31 Отговор
    Цялата тази статия е написана от един тотален хейтър,ми пич,като не ти е харесала 4ката не я гледай бе,чак вече драми вкарваш,бай дъ уей аз съм чиста 90ка и всичките тези филми съм ги гледал още на vhs,когато сигурно още не си бил роден,така,че карай я по кротко,и на мен не ми харесват частите на бързи и яростни след 2ката да кажем,ама несъм тръгнал да плюя като теб...
  • 3 📌🇧🇬

    6 11 Отговор
    Ефинг “тинсел таун фейк”, ма кат требват паре, бедният Киану Рийвс. Ако искате да гледате “класик”, от зората на “brain hacking”, гледайте Киану Рийвс в “Johnny Mnemonic” - 1995 г.
  • 4 Унищожиха грозно...

    11 3 Отговор
    ...и култовата Игра на Тронове.
  • 5 Тоя филм няма никакъв смисъл

    7 31 Отговор
    Как има толкова серии, а този Киано е клошар джендър.
  • 6 Колорадо

    22 16 Отговор
    Не можах да изгледам трейлъра, не мога да си представя, що за мазохист и изверг би изгледал целия филм. Обяснението за катастрофата е повече от ясно - Уачовски нямаше търпение да се завърши трилогията за да...си смени пола.
  • 7 Сър Казъм

    55 8 Отговор
    Мене ме е яд, че развалиха сиренето, бозата, бирата, киселото мляко, колбасите, жените и махнаха "Народна" от държавата. Сега сме сбирщина, а не народ! Та за един филм ли да страдам...
  • 8 Сатана

    26 7 Отговор
    Спортен редактор да пише критика за Матрицата е перверзия.То и затова си е останал спортен ,а не във висшата лига на сериозните издания.
  • 9 Пръц

    24 11 Отговор
    Матрицата направи Nokia световна марка само за няколко секунди екранно време в края на 90те.
    Ще го гледам и още как.Никой ме може да ми развали кефа, никой!
  • 10 Фен

    11 3 Отговор
    Cinimascrotum добра статия!
  • 11 Госあ

    11 21 Отговор
    Само простолюдието гледа холивудски бози. Единствения хамерикански филм, който си заслужава е доктор Хаус
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Го60

    21 6 Отговор
    Още не съм го гледал, но само като авторът изрази прехласването си по евтиното порно ГоТ, от където явно черпи вдъхновение за колекцията си от псувни, ми стана ясно да не му обръщам внимание на мненията.
  • 16 Гост

    4 16 Отговор
    Супер статия тъкмо се канех да гледам първите 3 матрици . И реших да не се мъча . И тази няма да я гледам .

    Коментиран от #24

  • 17 Гост666

    5 21 Отговор
    Благодаря за статията и критиката към филма . Това със сигурност е пълна скръб като повечето филми с този ливанец с канадско американски произход .Щом си роден в Ливан си такъв нищо , че тоя има китайско хавайски корени . Става въпрос за киано егати името .

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Младежо, приучете се

    3 2 Отговор
    да се травмирате от по-сериозни неща. Всеизвестен факт е, че другарите от Холивуд напоследък са се нагърбили с нелеката задача да ни отъпяват чрез Рамбю, Биговица и сега този ваш идол.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Боб

    3 1 Отговор
    Умен е не този който знае много а този който има богато въображение.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кофти пич

    2 3 Отговор
    Не знам какво ти разбира главата, ама не е кино...
  • 24 Баба ти

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Матрицата е само една, но е късно да я гледаш 2021ва..
  • 25 Matrix

    3 0 Отговор
    Това за съжаление това е пълна пародия сякаш сътворена от фенове!
  • 26 Estrella

    4 2 Отговор
    Май нещо самоиронията ти куца, младежо. Филмът е приказен, именно защото започва със самоирония към всички нас, кръстени в Матрицата. Отминалата слава на героя, невъзможността да създаде нещо ново и също толкова велико като старото, липсата на опит в по-младите, препратките от миналите епизоди - всичко това може да го разбере и оцени някой, гледал Матрицата 1 на 19 и Матрицата 4 на 40 години. Не че не ти е харесал, не си го разбрал, защото не си пораснал.
  • 27 Онанист

    2 1 Отговор
    След Саша Грей нищо вече не е същото....
  • 28 Явно

    3 2 Отговор
    Явно съм много тъп, щото схванах филма. Пожелавам ви да затъпеете и вие!
  • 29 Пепи

    1 1 Отговор
    Филма е много добър