Last news in Fakti

26 Януари, 2022 11:58 3 394 6

Боб Дилън продаде музиката си за колосална сума

  • боб дилън-
  • каталог-
  • права-
  • авторски права-
  • музика

Музикантът последва примера на свои колеги като Тина Търнър и Брус Спрингстийн, които също продадоха правата върху каталозите си

Боб Дилън продаде музиката си за колосална сума - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Живата легенда Боб Дилън е продал на японската корпорация "Сони" целия си музикален каталог, както и правата за няколко бъдещи записа, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на "Sony Music Entertainment".

Сделката е за сума, варираща от 150 милиона до 200 милиона долара, твърдят специализираните издания "Billboard" и "Variety". Договорът е подписан през юли 2021 г., но корпорацията обявява за това сега. Сделката обхваща почти 60 години от кариерата на певеца, спечелил Нобелова награда за литература през 2016 г. - от първия му албум през 1962 г., който е неуспешен, до "Rough and Rowdy Ways" през 2020 г. Това са общо 39 албума.

Авторът на текстове срещу социалната несправедливост, войните, расизма и робството, признат за жива легенда на американската музика, вече отстъпи в края на 2020 г. целите си авторски права, които са отделни от продадените на "Sony" права върху записите, на "Юнивърсъл" за сума от 300 милиона долара. Докато авторските права позволяват да бъдат получавани дивиденти при излъчване на песен по радиото или в стрийминг, от продажбите на албуми или използването им в реклами и филми, притежателите на правата върху записите могат да преиздават албумите и хитовете.

Продажбата на каталога на 80-годишния Боб Дилън е поредната в сферата на медийните права. Неотдавна Брус Спрингстийн продаде правата върху песните си на компанията "Sony music" за 550 милиона долара. Каталогът на Пол Саймън бе откупен за 250 милиона долара, на Нийл Йънг - за 150 милиона долара, на групата "Red Hot Chili Peppers" - за 140 милиона долара, на Дейвид Боуи за 250 милиона долара.

Боб Дилън има десет награди "Грами" и специална награда "Грами" за цялостни постижения (1991). Той е номер едно в класацията "100-те най-велики изпълнители на всички времена" на сп. "Rolling Stone".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yves Moineau

    8 0 Отговор
    85% от световната музика е притежание на 5те най големи музикални компании, наречени мейджъри. Така че като свалям мп3 ки от торентите, да не ми разправят че съм крадял интелектуална собственост от автора.
  • 2 Rock

    3 0 Отговор
    Да добавя- в началото на тази година правата върху творчеството си продаде и Дейвид Ковърдейл- един от най- великите гласове в рок музиката- вокалист на най- великата група по времето на Ричи Блекмор- DP.Той казва ,че по този начин творчеството му ще бъде в добри ръце- т.е. не е толкова за паричната стойност. Същото не мога да кажа за Боб Дилън- при положение,че и Нобеловата награда беше добре подплатена и той си я прибра въпреки споровете дали я е заслужил...
  • 3 Анонимен

    6 2 Отговор
    То пък една музика... имам над 12000 песни в колекцията си, без нито една бозица от др. Дилън.

    Коментиран от #4

  • 4 0808

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    ==само 2 негови песни харесвам и то едната стана хит ама на Бърдс -Mr. Tamboure man-. Втората е Blowin in the wind. Този набеден певец е много алчен. Почна като трубадур на Хипи движението, а завърши като алчен капиталист... Не ми харесва, ама хич..
  • 5 Rock

    5 1 Отговор
    Най- хубавите му песни са популярни и обичани благодарение на други изпълнители- в негово не звучат добре. ,, по цялата дължина на часовниковата кула,,-Джими Хендрикс и,, Knocking on Heaven s Door,,- Guns Roses.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.