Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 14:29 5 408 10

Дензъл Уошингтън чупи собствения си рекорд

  • дензъл уошингтън-
  • оскар-
  • награди-
  • награди оскар-
  • номинации

Актьорът е с 10-та номинация за награда "Оскар", като тази година битката за големите филмови отличия ще е оспорвана

Дензъл Уошингтън чупи собствения си рекорд - 1
Снимка: shutterstock

Дензъл Уошингтън продължава да пише история и да подобрява собствения си рекорд.

Емблематичният актьор, известен с ролите си във филми като "Training Day" и "Malcolm X", току-що получи десетата си номинация за "Оскар", този път за най-добър актьор в "Трагедията на Макбет", което го прави най-номинираният тъмнокож актьор в историята на "Оскарите" и чупи собствения си рекорд.

Дори преди да бъдат обявени номинациите във вторник, той пак беше най-номинираният чернокож актьор в историята, като получи деветата си през 2018 г. за работата си в "Roman J. Israel, Esq". А как безумно добре играе в "Трагедията на Макбет" и колко пък партньорката му Франсис Макдорманд е чудовищно въздействаща - трябва просто да гледате черно-белия кино разказ на Джоел Коен по Шекспировата пиеса.

Въпреки това постижение харизматичният Уошингтън всъщност не е печелил наградата от 20 години. Той има само две статуетки "Оскар" - за "Слава" през 1990 г. и за " Training Day" през 2002 г.

Режисьорката Джейн Кемпиън спечели втората номинация за Оскар за най-добър режисьор в кариерата си, влизайки в учебниците по история.

Кемпиън, която беше номинирана за филма си "Силата на кучето", е първата жена, номинирана два пъти в категорията. Първата ѝ номинация е за филма от 1993 г. "Пианото". Тогава тя печели "Оскар" за най-добър сценарий за същия филм, а Холи Хънтър - за най-добра актриса.

Когато Кампиън спечели първата си номинация, тя беше едва втората жена, номинирана някога в категорията. Първата беше Лина Вертмюлер, номинирана за "Седемте красавици" от 1976 г.

През последните години жените са по-добре представени в категорията. Миналата година за първи път две жени - Емералд Фенел ("Обещаваща млада жена") и Клое Джао ("Номадленд") бяха номинирани в категорията през същата година. Джао в крайна сметка взе трофея.

Оскарите отличават по традиция най-добрите филми за годината, но те също са и телевизионно шоу, което да привлече публика и да популяризира филмовия бизнес. От киноакадемията искаха да номинират филми, които повечето хора всъщност са гледали. Затова и беше разширен кръгът на претендентите - 10 заглавия са номинирани за най-добър филм.

Пренебрегнати бяха две ленти, които генерираха големи приходи в кината - "Спайдърмен: Няма път към вкъщи" и "Смъртта може да почака".

Прави впечатление, че сред номинираните са заглавия, достигнали до публиката предимно чрез стрийминг. Две са на "Netflix" - "Не поглеждай нагоре" и "Силата на кучето". "CODA" е на "Apple", "Методът Уилямс" и "Дюн", се излъчваха едновременно в кината и по HBO Max (те са на Warner Bros.). "Трагедията на Макбет" също е на "Apple".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 провинциалист

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румен":

    Предполагам си няма негова фондация, на която да даде.
  • 3 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Румен":

    Не е важно хората да знаят
  • 4 Негови

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Румен":

    колеги които са работили с него, казват че бил труден за работа и леко надменен.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 зрител

    9 1 Отговор
    той поне е рядко талантлив. за разлика от талазите новоизлюпени "актьори" от всички полове и раси.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 devil

    2 0 Отговор
    Хубави филми има с него ,добър актьор е
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.