Last news in Fakti

11 Април, 2022 12:25 1 484 1

Забравен шедьовър на Адолф Адам се връща на сцената след 160 години

  • адолф адам-
  • музика-
  • софийска филхармония-
  • дарио салви

Адолф Адам е известен със своите Коледни песни и с балетите „Жизел“ и „Корсар“

Забравен шедьовър на Адолф Адам се връща на сцената след 160 години - 1
Снимка: Софийска филхармония

Шотландско-италианския диригент Дарио Салви, който е посветил голяма част от времето си на откриването на забравени шедьоври, връща музиката Адолф Адам на концертния подиум. На 14 април в зала „България“ музиката на балета "Орфа" ще прозвучи за първи път след повече от 160 години забрава.

Адолф Адам, известен в цял свят със своите Коледни песни и с балетите „Жизел“ и „Корсар“, всъщност е автор на немалко и предимно сценично творчество в т.ч. 40 опери и около 20 балета. Неговите балети са високо оценявани от Чайковски, нов известна степен са били игнорирани от поколенията. Те навлизат постепенно в репертоара на балетните трупи благодарение на диригента Ричард Бониндж.

„Орфа“ е предпоследен от балетите на Адам, плод на дълги години работа като оперен и балетен композитор. До 1860 г. балетът се радва на 51 представления в Париж, след което бива незаслужено забравен. Този балет, както и и „Корсар“ използват най-големите инструментални платна, които Адам някога е създавал, показващи истинско оркестрово майсторство. Партитурата на „Орфа“ внушава изключително усещане за движение, въображение и цвят на звука.

Дарио Салви се налага бързо и успешно като диригент на музикално-театралната сцена, в жанровете на операта, балета и оперетата.

Роден в Северна Италия но пребиваващ предимно в Шотландия, той получава образованието си в Италия и Великобритания. Учи сопранов саксофон към Филхармонията „Санта Чечилия“, след което практикува като саксофонист и кларинетист – изпълнител и аранжор на свободна практика. Едновременно с това свири професионално бас-китара в различни оркестри. Заема длъжността музикален директор на Алпийските войски на италианската армия. Същевременно е офицер в Кралския полк на Шотландия.

Завършва бакалавърска степен по приложна психология в Университета в Дерби, Великобритания (2011), магистърска степен по дирижиране от Университета на Източна Англия (2012). Паралелно работи като асистент-диригент и аранжор на камерния оркестър „Англия“ и основава Imperial Vienna Orchestra, специализиран в изпълнението на виенска музика.

Аранжиментите на Салви са достъпни в Musica Mundana, DaVinci Publishing и Marcato Brass. Много от тези оркестрови, оперни и балетни транскрипции са направени по поръчки на Кралския филхармоничен оркестър, Великобритания, Московския държавен симфоничен оркестър, Дюселдорфски симфоници, Симфоничния оркестър на Лас Колинас, Оркестъра на Армията на спасението, Великобритания и оркестър C.M. Ziehrer.

Салви специализира в изпълнението и звукозаписа на преоткрити произведения на композитори от музикалната класика, както и на съвременни творби. За лейбъла Naxos той записва музика на Енгелберт Хумпердинк, Йохан Щраус, Ингеборг фон Бронсарт, Джакомо Майербер, Хайнрих Маршнер, Франц фон Супе, Ришар Жьоне, Даниел Еспри и Франсоа Обер. Салви силно вярва, че преоткриването на стари партитури е много важна стъпка в опазването на културното и музикално наследство и работи усилено през цялата година, реставрирайки и популяризирайки подобни музикални или театрални произведения.

Сред изпълненията на Салви са световните премиери на „Африканката“ на Франц фон Супе и „Морският кадет“ на Франц Рихард Жене, записите на Щраус със Софийската филхармония. Дирижира продукция на Оперния фестивал на леда в Кралската опера в Маскат. Предстоят му световните премиери на операта „Едит Кавел“ на малтийския композитор Паолино Васало в Театру Риджиал (Малта), оперетата на идиш „Счупената цигулка“ на Йозеф Румшински във Филаделфия и „Моцарт“ на Супе в Белгия и Холандия.

Салви е главен гост-диригент на Зимната опера в Сейнт Луис (САЩ) и главен диригент на Камерния оркестър Metamorphosis в Ню Йорк.

Има участия с Пражката филхармония, Чешкия камерен оркестър, Софийската филхармония, Оперния театър в Малмьо - Швеция, Моравската филхармония, Филхармоничния оркестър „Л. Яначек“, Загребската филхармония, Neue Preußische Philharmonie, Оркестър Al Chiaro di Luna в Италия и Държавната опера Русе. Хърватската преса от 2019 г. му дава следната оценка: „Салви със сигурност е най-удивителният феномен, който се появи напоследък при нас. Истински майстор на диригентската палка, много изразителен, с големи жестове, съпроводени понякога с театрална мимика в контакта с оркестъра и в пренасянето на идеите си към него“ (Jutarnji list, Хърватия, 2019 г.).

Салви е автор и на три книги за виенската оперета.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    0 0 Отговор
    Адолф Айхман...