Last news in Fakti

12 Юли, 2022 11:31 1 512 0

Български лекарски филм взе награда на фестивала в Карлови Вари

  • бенисио дел торо-
  • карлови вари-
  • кинофестивал-
  • филмов фестивал-
  • награда-
  • български филм

Сред холивудските представители на кинофестивала бяха Джефри Ръш и Бенисио дел Торо

Български лекарски филм взе награда на фестивала в Карлови Вари - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

На 56-ия международен кинофестивал в Карлови Вари наградата на Екуменическото жури бе присъдена на българския филм "Една провинциална болница". Документалната лента на режисьорското трио Илиан Метев, Златина Тенева и Иван Чертов бе отличена с мотива: "За хуманните идеи, за ярки примери на осъзнат лекарски дълг и положителни послания към зрителите". Филмът разказва за ежедневието в ковид отделението на кюстендилската болница, където екипът е прекарал повече от 70 дни след лекари и пациенти, предава в. Сега.

Голямата награда "Кристален глобус" отиде при социалната драма на иранската режисьорка Садаф Форуги "Лято с надежда". Канадско-иранската копродукция разказва история за приятелство между млад плувец и неговия треньор, което предизвиква критики в консервативното общество в съвременен Иран. "Живеем в свят, пълен с насилие и дискриминация. Надявам се, че нашите истории носят мир и спокойствие", заяви режисьорката, за която това е втори пълнометражен филм.

Български лекарски филм взе награда на фестивала в Карлови Вари

Наградата "Кристален глобус", спечелена преди три години и от български филм - "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, е придружена от парична премия на стойност 25 000 щатски долара. Голямата награда на журито е за "Трябва да дойдете да я видите" на испанеца Хонас Труеба, а представителката на домакините Беата Парканова бе обявена за най-добър режисьор с "Думата", в същия филм Мартин Фингер заслужи приза за мъжка роля. Грузинките Таки Мумладзе и Мариам Хундадзе си поделиха приза за най-добра актриса за своето партньорство в "Собствена стая".

Български лекарски филм взе награда на фестивала в Карлови Вари

Австралийският актьор Джефри Ръш ("Блясък", "Речта на краля", "Карибски пирати") бе удостоен с "Кристален глобус" за изключителния си принос към световното кино. Носителят на "Оскар" е чест гост в Чехия, където е снимал филма "Клетниците" и сериала на NatGeo "Гений", в който играе ролята на Алберт Айнщайн.

Български лекарски филм взе награда на фестивала в Карлови Вари

Със специална награда на президента на кинофестивала бяха почетени холивудският актьор Бенисио дел Торо и чешкият театрален и филмов актьор Болек Поливка.

Български лекарски филм взе награда на фестивала в Карлови Вари

Фестивалът в Карлови Вари е един от най-старите в Европа и е известен със спокойната си атмосфера и липсата на прекален светски блясък, характерен за други големи филмови събития. Той се посещава от много млади хора в Чехия. Организаторите съобщиха, че тази година над 120 хиляди зрители са гледали 170-те филма в програмата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА