Last news in Fakti

25 Август, 2022 11:30 1 492 6

Филм на Тео Ушев и филм за него с премиери в София и Монреал

  • тео ушев-
  • теодор ушев-
  • режисьорски дебют-
  • режисьор-
  • аниматор

Филмите "φ1.618" и "Невидими връзки" ще имат почти едновременни премиери на важни филмови фестивали

Филм на Тео Ушев и филм за него с премиери в София и Монреал - 1
Снимка: БГНЕС

Почти едновременни премиери в София и Монреал ще имат два филма, свързани с номинирания за "Оскар" аниматор Теодор Ушев - един негово дело и един за него. В "Сега" съобщи, че пълнометражният режисьорски дебют на Тео "φ1.618" ще открие "Синелибри" на 8 октомври в зала 1 на НДК. Той ще бъде и единственият нов български филм, който ще участва в конкурсната програма на фестивала, специализиран за кино по литературна основа (зад филма стои романа "Пумпал" на Владислав Тодоров). Откриването ще бъде съпътствано от екстравагантен танцов пърформанс, информират организаторите.

"В пълен синхрон", както пише във Фейсбук самият режисьор, за селекцията на "φ1.618" в състезателната си програма току-що обяви и форумът Festival du nouveau cinéma - FNC(link is external) в Монреал, Канада. Неговото 51-о издание ще се състои между 5 и 16 октомври.

"И за да бъде съвпадението двойно - и двата фестивала съобщиха за включването на филма "Невидими връзки" на Борислав Колев и Мария Ландова в документалните си състезателни програми! И понеже две съвпадения не са достатъчни, вчера и Фестивалът на анимационното кино в Отава анонсира, че ще има специална прожекция на" Невидими връзки" в рамките на тазгодишното издание на фестивала", съобщава още Ушев в профила си във Facebook.

Монреал, Квебек е вторият дом на българския художник и аниматор от над 20 години насам, където той създаде най-успешните си филми в сътрудничество с Националния филмов борд на Канада.

"Невидими връзки" с реж. Борислав Колев ("Стоичков", "Рокендрол") е първата официална документална копродукция между България и Канада и е създадена с подкрепата на Националния филмов център. В него номинираният за "Оскар" режисьор разкрива своя вътрешен свят: лични, исторически, културни и субкултурни връзки, формирали човека и твореца - такъв, какъвто е днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    5 0 Отговор
    Без коментар.
  • 2 Мамул

    9 1 Отговор
    Филмът ваксиниран ли е? И спонсориран с пари на "Отворено общество"? А първоначално харесвах този човек...!

    Коментиран от #3

  • 3 Човекът

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мамул":

    още с пристигането си в Монреал е имал правилната ориентация. Не всеки талантлив артист успява да попадне под кртлото на Националния филмов борд на Канада...
  • 4 Коко

    6 0 Отговор
    Изненада мислех го за пукнал от страшен грип.
  • 5 ПОЛИ

    8 0 Отговор
    ТОЯ Е БОКЛУК ТА ДРЪНКА УЧЕШЕ ПРОТЕСТИРАШИТЕ ДА ЧУПЯТ МАГАЗИНИ И НАПАДАТ ПОЛИЦАИ
  • 6 Ушев

    2 0 Отговор
    изяж една баничка, пий един айран и се махай в САЩ...