Last news in Fakti

21 Септември, 2022 11:58 3 088 2

Откриха саркофаг на служител на Рамзес II до пирамидите в Гиза

  • египет-
  • древен египет-
  • саркофаг-
  • история-
  • рамзес ii

По-рано тази година на същото място бяха открити още стотици саркофази и артефакти

Откриха саркофаг на служител на Рамзес II до пирамидите в Гиза - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Саркофаг от червен гранит е открит в некропола Сакара, южно от Кайро, последната от поредица забележителни находки в региона, предаде Франс прес и БТА.

Сакара се намира на малко повече от 15 километра южно от известните пирамиди на платото Гиза. Мястото, което е част от световното наследство на ЮНЕСКО, е известно със стъпаловидна пирамида на фараона Джосер.

Саркофагът на високопоставения служител при фараона Рамзес Втори, управлявал Египет през 13-и век пр. н. е., е открит от екип от египетски археолози от университета в Кайро, става ясно от съобщение на Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет.

Той е бил "секретар, главен отговорник за добитъка и ръководител на хазната на Рамазеум", мемориал, построен в чест на Рамзес Втори в Тива, сегашен Луксор. Освен това е бил „отговорен за даренията на всички богове на Горен и Долен Египет“, обясни генералният секретар на египетския Върховен съвет за антиките Мустафа Уазири.

Гробницата бе открита миналата година, но при наскоро направени разкопки е намерен гранитният саркофаг, „покрит с надписи“, чиято цел е да „защитават починалия“, както и „сцени, представящи неговите синове и бог Хор“, обясняват от Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Сакара разкри много археологически „съкровища“ в последните години. Египет обяви през май т.г. откриването на 250 саркофага и 150 бронзови статуи.

Критици смятат, че непрекъснатите разкопки в Египет са дали приоритет на медийния спектакъл пред солидните академични изследвания, но Кайро разчита на тези нови открития за стимулиране на туризма, в очакване на откриването на Големия египетски музей, което няколко пъти бе отлагано.

Описван като "най-големият археологически музей в света", той трябва да отвори врати тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    1 0 Отговор
    Фирма Рамзес II набира служители........
  • 2 Интересно....

    5 0 Отговор
    ".....Той е бил "секретар, главен отговорник за добитъка и ръководител на хазната на Рамазеум...." от това става ясно, че човекът не е бил обикновен служител а нещо като министър от ранга на наш Кокорчо. Така че драги журналисти, следващия път като отразявате новина за Кокрчо или просто Киро, моля наричайте те ги със същото звания а именно.....служители.