Last news in Fakti

23 Юли, 2013 15:46 1 664 0

Археолози откриха 5-метрова опашка на динозавър, датирана на 72 милиона години

  • динозавър-
  • археолози-
  • опашка-
  • останки-
  • мексико
Археолози откриха 5-метрова опашка на динозавър, датирана на 72 милиона години - 1
Снимка: БГНЕС

Екип от мексикански  археолози са открили останки от опашката на динозавър , датирани на 72 милиона години, съобщава Ройтерс.

Според Франциско Агилар- директор на Националния институт по археология и история на Мексико (INAH), костите на дългата 5 метра опашка, са необичайно добре запазени . По негови думи това е първата по рода си находка на мексиканска територия.

Екипът съставен от археолози и студенти на INAH и Националния автономен университет на Мексико, е определил останките, като на хидрозавър, известен още като динозавър-птицечовка.

Според Агилар опашката най-вероятно представлява половината от ръста на мъртвото същество. Тя е намерена в близост до малкото градче Генерал Сепада. Там археолозите са открили почти непокътнати 50-те опашни  прешлена, след като са прекарали 20 дни в опити да повдигнат  седиментната скала затискаща останките.

Около опашката са открити разпръснати и други кости, включващи части от бедрата на динозавъра. Според INAH откритието може да разшири представите на хората за изчезналия вид на хидрозаврите. Института планира и извършването на изследвания върху болестите засягащи костите на динозаврите, приличащи много на тези засягащи човека. Едно от последните открития е това, че например динозаврите са страдали от артрит.

Останки на динозаври са били откривани в много части от щата Коаиула, както и в много от другите пустинни мексикански територии.

Агилар заяви, че преди 65 млн. години голяма част от територията от днешните централни и северни части на Мексико се е  намирала на брега. Това дава възможност на много мексикански археолози да изкопават останките на множество морски и наземни динозаври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА