Last news in Fakti

21 Юни, 2023 16:32 2 651 7

Откриха неизследван досега град на маите, дълбоко скрит в мексиканската джунгла (СНИМКИ)

  • древна цивилизация-
  • маите-
  • мексико-
  • джунгла-
  • древен град-
  • откритие-
  • археология

Внушителни каменни структури са открити в древния град, наречен Окомтун

Откриха неизследван досега град на маите, дълбоко скрит в мексиканската джунгла (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози са открили неизвестен досега град на маите в джунглите в южната част на Мексико, който вероятно е бил важно средище преди повече от 1000 години, предаде Ройтерс, позовавайки се на мексиканския Институт по антропология и история (INAH).

Учените съобщават, че градът включва големи постройки с височина до 15 метра, наподобяващи пирамиди, каменни колони, три площада с "внушителни сгради", олтари, предназначени вероятно за обществени ритуали, и други структури, подредени в почти концентрични кръгове, пише БТА.

В града има дори и игрище за топка. Предиспанските игри с топка са били широко разпространени в региона, заселван от маите.

Градът, наречен Окомтун, което на езика на юкатекските маи означава "каменна колона", вероятно е бил важно средище за централния равнинен регион на полуострова между 250 и 1000 г. от н.е.

Окомтун се намира в екологичния резерват Баламку на полуостров Юкатан в Мексико и е открит по време на претърсване на до голяма степен неизследван участък от джунглата, по-голям от Люксембург. Търсенето е проведено между март и юни с помощта на технология за въздушно лазерно картографиране (LiDAR).

Цивилизацията на маите, известна със своите усъвършенствани математически календари, обхваща югоизточната част на Мексико и части от Централна Америка. Повсеместен политически колапс става причина за упадъка ѝ векове преди пристигането на испанските конкистадори, чиито военни кампании довеждат до падането на последната крепост в края на 17-и век.

Съдейки по материалите, извлечени от сградите, Окомтун вероятно е западнал около 800-1000 г. от н.е., отбелязва водещият археолог Иван Спраич. Според него това вероятно е отражение на "идеологическите и демографските промени", довели до колапса на обществата на маите в този регион през десети век.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    8 11 Отговор
    Чини ми се македонски требе да е!
  • 2 Пич

    9 13 Отговор
    Отегчително е , да величаят диваци , кланящи се на демони , и принасящи човешки жертвоприношения !!! Затова и до ден днешен , злото живее зад Атлантика !!!

    Коментиран от #4

  • 3 Какви Маи?

    6 10 Отговор
    Всичко това е строено от телоканите (теокани), които астекали (ацтеки) и маи си присвояват. След изчезването или тръгването си на древните, градежите на каквото и да е било, става в много по-малки размери. Същото нещо се наблюдава и в Египет след 6/7-ма династия.
  • 4 Уотсън

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Това са правили абсолютно всички племена, но тук става дума за архитектурни постижения, които изглеждат невъзможни за онези времена. Това също доказва, че интелекта необходим за построяването им е бил концентриран в определени точки на планетата, което поставя под въпрос еволюцията ни и всички теории за естествен подбор, с други думи днк-то ни вече е преминало през тези процеси другаде и това не е първата му планета.
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    5 11 Отговор
    Маите са били изключително жестоки, може би най жестоките от всички Племена в Северна, Централна и Южна Америка, надминават Атцтеките с много, много по жестокост. Поселение Гватемала, Ел Салвадор.
    Мотивите на Маите с цветове и форми които може да се сравнят почти едно към едно с Български Мотиви, което е фрапиращо и впечатляващо!
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    15 0 Отговор
    Подценявате Маите, супер математици, с може би - най точният Слънчев Календар до краят на човешкото съществуване, някъде три хиляди и не нам коя си година!
    В кратце, българинът знае много малко за Светът и повечето са илюзии отколкото реалност.
    Не трябва да се забравя че до 1800 г. много учене в България не е имало.
  • 7 Някоя си там

    0 11 Отговор
    Да викнат кака Лара Крофт да ги изследва. Тя доста си пада по такива находки. 😂