Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 16:00 2 699 0

Лувърът в Абу Даби представя прочутия шедьовър на Леонардо да Винчи

  • оае-
  • лувърът -
  • абу даби -
  • прочутия шедьовър -
  • леонардо да винчи-
  • йоан кръстител-
  • (св. йоан кръстител)-
  • картина

Картината на великия Леонардо да Винчи "Йоан Кръстител" беше прехвърлена в Лувъра в Абу Даби

Лувърът в Абу Даби представя прочутия шедьовър на Леонардо да Винчи - 1
Снимка: What's On

За петата годишнина музеят Лувър Абу Даби ще получи щедър подарък - в продължение на две години колекцията му ще получи прочутия шедьовър на великия Леонардо да Винчи "Йоан Кръстител" ("Св. Йоан Кръстител"). Почитателите на постиженията на епохата на Възрождението ще могат да го видят от 8 ноември 2022 г. като част от постоянна експозиция. Картината всяка година привлича вниманието на милиони посетители на Лувъра в Париж.

Леонардо да Винчи започва да рисува Свети Йоан Кръстител в началото на 16 век във Флоренция. Йоан Кръстител възвестява идването на Месията в пустинята и кръщава първите поклонници в река Йордан. Той е основна фигура в християнството, а също и един от пророците на исляма.

"Йоан Кръстител" е един от най-известните шедьоври на да Винчи от късния му период на творчество. В тази картина великият художник довежда откритата от него техника сфумато до съвършенство. Фигурата на Йоан Леонардо да Винчи поставя на тъмен, скучен фон, за да фокусира зрителя само върху героя, а с помощта на сфумато майсторът постигна уникален обгръщащ ефект.

Модел за картината е известният ученик на Леонардо - Салай, който е до майстора повече от 20 години. Самата картина съчетава както традиционна символика, така и новаторски елементи. Героят има женствен вид и е облечен във вълнени дрехи, а образът му е абсолютно каноничен с дълга коса и пръст, сочещ към небето.

Вдигнатият пръст обаче беше лайтмотивът в много творби на великия италианец. Фигурата на Йоан и дясната му ръка, поставени в техните диагонали, наподобяват шифрования символ на кръста. Самият тръстиков кръст едва се вижда на снимката.

Героят не е бездушен и строг - лека усмивка играе на лицето му, а очите му изглеждат живи и внимателни, освен това той е невероятно млад, което не се вписва в съвременните представи за известния светец. Картината предизвика недоумение дори сред почитателите на Леонардо.

Ако си припомним по-ранните произведения на автора, където героите винаги са поставени в живописен фон, където се появява природата, тогава „Йоан Кръстител“ изглежда повече от оригинален в това отношение, което не само показва творческото търсене на автора, но и постепенното промяна в естетиката на ренесансовата живопис. Някои изследователи смятат, че в тази работа да Винчи постави основите на маниеризма, който все повече ще се проявява през следващите години, които заменят Ренесанса.

Източник: What's On


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА