Last news in Fakti

3 Август, 2013 09:10 1 036 0

Композиторът на "Младия Индиана Джоунс" идва на арт фест у нас

  • фестивал-
  • етно-
  • мангалия-
  • "албена"-
  • музика

ІV издание на

Композиторът на "Младия Индиана Джоунс" идва на арт фест у нас - 1
Световноизвестният музикант Латиф Болат е композирал саундтрака за тв сериала "Младият Индиана Джоунс".

Четвъртото издание на международния арт форум и етно арт фестивал "БезГраници" ще се състои от 9 до 15 септември в Курортен комплекс "Албена" – България, и в град Мангалия – Румъния.

Арт събитието е продукция на Стопанска камара - Варна с партньорството на Курортен комплекс "Албена", арт мрежа „Скендерман“ и Галерия „Луиза Кала“ – Румъния.

Тази година фестивалът се провежда на ново място с цел разрастване и по-добър достъп на интернационална, румънска и българска публика. Очакват се 120 участници от рекорден брой държави в сравнение с предишни издания на форума - общо 30.

Музикалният етно/фолк фестивал в рамките на форума ще се проведе на брега на морето от 13 до 15 септември включително в Курортен комплекс „Албена“. Концертната програма включва следните участници:

България: група “Кайно Йесно Слонце” – фолк ембиънт и “Валери Димчев Трио” – арт фолк;
Франция: група "Плантек" - звездите на келтската музика от Бретон - електроника и бретонски фолк;
САЩ/Турция: Латиф Болат –  етно суфи, автор на музиката на тв сериала на Джордж Лукас „Младият Индиана Джоунс“;
Украйна/Германия: Маряна Садовска - авант фолк;
Швеция/Сенегал/Мексико: трио "Еллика, Соло и Рафаел" - етнофолк уърлмюзик;
Франция/България: дуо "Ире" – фолк блус от „земите на Орфей“;
Финландия: група "Тролфолк" - фолкрок и етнопънк;
Литва: група "Марга Музика" - етно/уърлдмюзик;
Швеция/Словения: дуо "Гласове на струните" - етно;
Малта: група "Трания“ - етноджаз;
Унгария: група "Менталис Маялис“ - етно и група "Fabula Rasa" – етно.

В рамките на форума "БезГраници" ще се проведе за трета година и арт пленер за художници и фотографи (9-15 септември), който включва две изложби - едната в град Мангалия в Румъния на 12 септември, а другата в Курортен комплекс "Албена" на 15 септември. Очакват се художници и фотографи от  България, Румъния, Япония, Испания, Русия, Хърватия, Словения, Сърбия и  Македония.

Основното събитие в рамките на „БезГраници“ традиционно е конференцията за културна политика и арт мениджмънт, включваща участие на фестивални организатори, специалисти, менажери и артисти. Тя ще се проведе от 13 до 15 септември. Между основните теми ще бъдат междукултурният диалог, технологичните проблеми в етно/фолк сферата, новите европейски културни програми за финансиране и др.

Първото издание на форума през 2003 г. бе международна арт мениджмънт конференция, в която се включиха 33-ма участници от 9 държави, половината от които от Балканите. Темата на срещата бе „Музика без граници“ с поставена цел за организиране на бъдещ арт фестивал в рамките на форума и културен, информационен и работен обмен между участниците.
 

Изданията през 2009 г. и 2011 г.  също включваха арт мениджмънт конференция, но събитието се разрасна. Осъщесвена бе една от целите на конференцията от 2003 г. -  международният етно арт фестивал като съставна част на форума.

Проектът "БезГраници" е представян на много международни конференции и събития, включително на "Европейска културна конференция" и последващи събития през 2009, 2010 и 2013 г., организирани от Европейската комисия в Брюксел/Белгия, форумите "Душата на Европа" 2008 г. в Белград/Сърбия, "Душата на Европа" 2009 - Клуж, "Истанбул - европейска столица на културата“ в рамките на форум ЕОН  2010 - Истанбул/Турция, Срещата на Европейската мрежа на етно/уърлд мюзик промотърите 2012 – Утрехт/Холандия  и мн. др.  През 2013 г. „БезГраници“ ще бъде представено на международното изложение в Каталуния/Испания – Фира Медитерания Манреса, както и на събития в Украйна, Белгия, Македония, Великобритания, Холандия и др.

Арт форумът "БезГраници" е водещият български етно/уърлдмюзик фестивал, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.  През 2013 се навършват  10 години от първото издание и се очаква  събитието да стане ежегодно.
       

Уеб страницата на събитието е http://festival.scenderman.com.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА