Last news in Fakti

12 Декември, 2022 11:57 733 0

Софийската филхармония гостува днес за пръв път в голямата зала на Берлинската филхармония

  • софийска филхармония-
  • филхармония-
  • берлин-
  • гости

На концерта тази вечер ще присъства министърът на културата проф. Велислав Минеков

За първи път в своята история Софийската филхармония гостува в голямата зала на Берлинската филхармония. Събитието е по инициатива на Българския културен институт (БКИ) в Берлин и е посветено на неговата 60-годишнина. Това припомнят от филхармонията, чийто медиен партньор е БТА.

На концерта тази вечер ще присъства и министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Програмата включва Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 "Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде виртуозният български пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров.

"Гастролът на Софийската филхармония на сцената на Берлинската филхармония е едно от най-знаковите събития в областта на българско-германските културни връзки през последните години", коментира Борислав Петранов, директор на БКИ в Берлин.

"За нас е огромна отговорност да представим българската култура в тази емблематична зала. Животът на Панчо Владигеров е тясно свързан с Берлин. Той печели два пъти наградата "Менделсон", докато специализира в Берлинската музикална академия. Там той композира и някои от най-значимите си произведения. С този концерт искаме да покажем тези културни връзки", казва маестро Найден Тодоров.

БКИ в Берлин е основан през 1962 г. като културен център в бившата ГДР с основна задача да разпространява български книги и записи. От 1962 г. насърчава културния обмен между България и Германия и представя актуална картина на нашето изкуство. От 1997 г. съществува като културен институт. През годините Институтът се утвърждава не само като център за разпространение на българската култура, но и участва в организирането на двустранни дипломатически срещи между България и Германия. През 2019 г. камерен оркестър от Софийската филхармония беше специален гост на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА