Last news in Fakti

13 Декември, 2022 10:57 2 265 5

Откриха над 60 римски гробници в Газа

  • гробница-
  • газа-
  • римска империя-
  • откритие-
  • археология-
  • история

Откритието е направено при разкопки за строеж на жилищна сграда

Откриха над 60 римски гробници в Газа - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Над 60 гробници са разкрити досега в древно гробище в Газа, датиращо от римската епоха, съобщава БТА.

Работни екипи разкопават обекта, откакто беше открит миналия януари по време на подготовката за жилищен проект, финансиран от Египет.

Хиям ал Битар, изследователка в Министерството на антиките и туризма, каза, че са идентифицирани общо 63 гроба и че набор от кости и артефакти от една гробница са датирани от втори век сл. Хр.

Тя каза, че ведомството работи с екип от френски експерти, за да разбере повече за обекта. В неделя работниците пресяваха почвата и премахваха купчини пръст в ръчни колички.

Въпреки че древното гробище в момента е недостъпно за обществеността, строителството на жилищния проект продължава и мястото е заобиколено от жилищни сгради. Местните медии съобщиха за грабежи, още когато мястото беше открито за първи път. Местни жители използваха колички, теглени от магарета, за да отмъкнат предмети като покрит саркофаг и плочи с надписи.

Газа е крайбрежен анклав, дом на повече от 2 милиона души. Ивицата е известна с богатата си история, произтичаща от местоположението ѝ по древните търговски пътища между Египет и Леванта. Израелската окупация, блокадата, конфликтите и бързият градски растеж в претъпканата тясна територия са сред причините повечето от археологическите съкровища на Газа да не са защитени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риши Бунак

    1 1 Отговор
    Не римски ,а ромски.
  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    2 1 Отговор
    Великия Гай Юлий Борисов трябва да му се построи пирамида и да се вадят сърцата на хората всяка година в ритуал.
  • 3 Раданч Татлъту

    1 1 Отговор
    Тва са ромски гробници на древни римски роми!🐵🥳🤡👍
  • 4 плевен

    1 1 Отговор
    Айде сега! Израел е виновен, че в арабските райони се краде на поразия. То си е до манталитет.
  • 5 Балтавар

    2 0 Отговор
    Чулат, вожд на древните българи-авари, т.н. хиксоси в световната история, е основал Газа под името Ас в началото на 18 век пр.н.е.