Last news in Fakti

22 Август, 2013 22:35 1 667 1

Ирина Бокова обезпокоена за културното наследство на Египет

  • египет-
  • културното наследство-
  • музеи-
  • ирина бокова-
  • юнеско

Генералният директор на ЮНЕСКО призова властите да предотвратят изнасянето на исторически ценности от страната

В хода на въоръжения конфликт в Египет бе разгромен един от най-големите музеи в страната – музея „Малави“ недалеч от Кайро, където се съхраняваха стотици исторически реликви. От повечето от тях сега са останали само отломки, съобщи Нюзру.

По-рано бе съобщено и за погром в Музея на древността в град Ел Миня. Там бяха разрушени саркофази, антични стели с йероглифи и бяха похитени множество артефакти. Учените алармират, че е застрашено цялото археологическо и историческо наследство на Египет – от Синай, където е известният музей на Порт Саид до Долината на царете и разположените на юг храмове на Абу Симбел. Унищожени са и множество християнски църкви.

Генералният директор на ЮНЕСКО – структурата по въпросите на образованието, науката и културата към ООН Ирина Бокова изрази дълбоко безпокойство във връзка с разграбването на културното наследство на страната, съобщи Радио ООН.

В изявлението си Бокова изтъква, че нападенията над културни обекти и разграбването на културното наследство нанасят непоправими щети на историята и националната идентичност на египетския народ.

Ирина Бокова призова властите да осигурят защита на музеите, емблематичните сгради и религиозните обекти в страната. Тя се обърна към тях с призив да предотвратят нелегалното изнасяне и продажбата на черния пазар на похитените от Националния музей „Малави“ ценности и заяви, че ЮНЕСКО е готов да предостави техническа подкрепа за тази цел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ИРИНА БОКОВА ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ПРИТЕСНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ ,КВО МИ СЕ ПРАВИ НА АРИСТОКРАТКА,ЗАБРАВИ ЛИ ЗАЩО Е ИЗПРАТЕНА В БРЮКСЕЛ,ЕЙ СМОТАНЯЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАТ ПАРИ МА ОУУУУ