Last news in Fakti

27 Януари, 2023 16:32, обновена 27 Януари, 2023 15:12 2 008 6

"Аватар 2" задмина "Отмъстителите: Война без край" като петия най-касов филм в историята

  • бокс офис-
  • приходи-
  • аватар-
  • пътят на водата-
  • продължение-
  • джеймс камерън

Джеймс Камерън вече владее класацията за най-касовите филми на всички времена с 3 от 5 ленти

"Аватар 2" задмина "Отмъстителите: Война без край" като петия най-касов филм в историята - 1
Снимка: Shutterstock

Продължението на "Аватар" на Джеймс Камерън вече е петият най-касов филм на всички времена, изпреварвайки "Отмъстителите": Война без край", за да заеме мястото си в четвъртък. "Аватар: Пътят на водата" вече е събрал 2,054 млрд. долара в световния боксофис. "Война без край" има също толкова впечатляваща обща сума от 2,052 млрд. долара, след като излезе на екран още през 2018 г., припомня Variety.

По този показател в класацията са се наредили само "Аватар" (2,92 млрд. долара), "Отмъстителите: Краят" (2,79 млрд. долара), "Титаник" (2,19 млрд. долара) и "Междузвездни войни Епизод VII - Силата се пробужда" (2,07 млрд. долара) като най-касовите филми за всички времена. "Аватар: Пътят на водата" е спечелил повече и от "Спайдърмен: Без път към дома" (1,92 млрд. долара), което го прави най-касовия филм от ерата на пандемията.

В международен план "Пътят на водата" е събрал 1,5 млрд. долара, което го прави четвъртия по приходи филм в историята. В националния боксофис е спечелил 603 милиона долара, заемайки 13-то място за всички времена. Това е едва шестият филм, правен някога, който е надхвърлил 2 млрд. долара в световен мащаб, като прави това през шестата седмица от излизането си.

Забележително е, че с постижението си от четвъртък Камерън вече има три от петте най-печеливши филма на всички времена, но филмите му имат и висока цена. Източници твърдят, че "Аватар: Пътят на водата", който изискваше разработването на нова технология за заснемане на сцени под вода, трябваше да спечели 1,5 млрд. долара, за да излезе на печалба. Повечето филми биха били изключително печеливши от този момент нататък. Камерън се надява да превърне "Аватар" в петфилмов франчайз, който ще разказва семейна сага, обхващаща няколко поколения. Режисьорът не само е режисьор на последния филм "Аватар", но и негов съавтор заедно с Рик Джафа и Аманда Силвър.

Навлизайки в седмата седмица от премиерата си, "Пътят на водата" има добри шансове да надмине "Междузвездни войни: Силата се пробужда" в класацията за всички времена, тъй като следващият голям касов хит - "Ант-Мен и Осата: Квантумания" ще излезе по кината едва на 17 февруари.

В "Аватар: Пътят на водата" участват Сам Уортингтън, Зоуи Салдана, Кейт Уинслет, Стивън Ланг и Сигорни Уивър. Продължението спечели силни отзиви от критиката и е номинирано за четири Оскара, включително за най-добър филм.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 4 Отговор
    Окрадоха най безсъвестно братя Стругацки и Хари Харисън и трупат пачки.
  • 2 Много

    16 3 Отговор
    Тъп филм! Много ефекти ,а без сюжет! Сини човечета ходят наляво , надясно...
  • 3 пешо

    12 4 Отговор
    американските глупости край нямат
  • 4 Сталин

    8 5 Отговор
    Само лузъри и нещастници в живота може да си плащат да гледат холивудска помия

    Коментиран от #5

  • 5 Последния Софиянец

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Идеята е руска от братята Стругацки.Отде толкова акъл при краварите?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.