Last news in Fakti

17 Април, 2023 06:47 1 553 22

Проф. Николай Овчаров: Има близки черти между вярванията на инките и древните народи на Балканите

  • професор николай овчаров-
  • инки-
  • обичаи-
  • традиции-
  • вярвания-
  • балкани

Археологът е успял да се запознае с храма на слънцето и светилището Пума-Пумке на културата Тиуака, където са запазени гигантските статуи на главния бог Виракоча и богинята на земята Пачамама

Проф. Николай Овчаров: Има близки черти между вярванията на инките и древните народи на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Овчаров намира близки черти между вярванията на инките в Южна Америка и древните народи на Балканите, предаде БТА. През последните дни ученият продължава своето пътешествие из Перу и Боливия. Целта му са околностите на езерото Титикака, което се намира на над 3500 м надморска височина. Там са и останките на велики цивилизации, съществували в първо хилядолетие след Христа, разказва ученият.

Професорът е успял да се запознае с храма на слънцето и светилището Пума-Пумке на културата Тиуака, където са запазени гигантските статуи на главния бог Виракоча и богинята на земята Пачамама. Той наблюдава уникално явление, при което при залез слънчевите лъчи минават през каменен портал и попадат върху свещения басейн на великата богиня. Такова символично оплождане на земните недра е открито в Източните Родопи при пещерата „Утробата“ на тракийската богиня майка, коментира Овчаров.

Той изучава и първите паметници на инките по своя път към столицата им Куско и Мачу Пикчу. Това е острова на слънцето в центъра на езерото Титикака. Там има важен храм на инките от 14-15 век на мястото, където според легендата е роден Виракоча. Овчаров изследва и интересни некрополи от кръгли мавзолеи, правени още преди инките. „Удивително е сходството с кръглите мавзолеи на Перперикон, открити преди няколко години. Това показва близостта на човешките религии, макар отдалечени на повече от 10 000 км“, коментира проф. Николай Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То хубу..

    12 0 Отговор
    Разузнал си ги инките,време е да напишеш нещо и за калинките в Колонията - те от колко века са се появили?
  • 2 Белият брадат бог

    0 4 Отговор
    Така е Бг Индиана, а като прочетеш малко за Виракоча ще се сетиш що е така
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дрън дрън та пляс

    7 3 Отговор
    Типично за гербер, ръси само глупотии
  • 5 проф. Всезнайков

    5 2 Отговор
    Абе и тоя ги дрънка като Мачу Пикчу у царевичака. Може ли сериозен учен да говори така.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тракиец

    5 0 Отговор
    Инките са идвали тук на почивка.
  • 8 Слугинаж

    4 0 Отговор
    бегай у банкя да докладваш на вожда си, винету ......
  • 9 За протокола

    4 2 Отговор
    Българската цивилизация е една от най-старите на земята и нищо чудно да е била част от световна цивилизация, части от която да са били и други древни цивилизации. Има много сведения, че в някои държави старателно и методично се унищожават всякакви документи и паметници на културата свързани с древната българска цивилизация, чиято цел е заграбване на българското минало и история и унищожаване на Българската държава или поне превръщането и в малка и незначителна територия.
  • 10 Един

    4 0 Отговор
    Глупости изучава,бил е на екскурзия с жена си!Този вече много прекали, то не беше олтар и Александър Македонски,гроб на Орфей,първата християнска църква на Перперикон,вампири,Граф Дракула,разни царски печати от конски красоти,сега стигнахме и до инките.Май задминахме македонците.Весели празници!
  • 11 333

    6 0 Отговор
    На този трябва да му се даде награда за фантастика.

    Коментиран от #12

  • 12 Глупостите му

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "333":

    Прави пари.
  • 13 Русенец

    2 1 Отговор
    Този, задава ли си елементарният въпрос: Как може да има подобно сходство, щом ние, българите, не сме били корабоплавателна сила?
  • 14 Българи и индианци - вечна дружба!

    2 2 Отговор
    Безкрайните средства, вложени в пътуванията на този човек по света, все с нещо трябва да се оправдаят - пък било то и с поредната сензация, че имало било близко родство между българи и индианци. Абе, Овчаров, не знаеш ли, че всички сме произлезли от една обща двойка? Все по нещо трябва да си приличаме, нали сме роднини с всички човеци по света! Чудя се как се катериш до Мачу Пикчу - пеша или яздиш някоя лама. Тази лама сигурно вече душа бере!

    Коментиран от #16

  • 15 9797

    3 0 Отговор
    Стига Овчаров,много хара преди теб сме били и живели по тези места.В цял свят има кръгли мавзолеи и олтари.Ако целта ти беше да се похвалиш че си ходил там,успя
  • 16 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българи и индианци - вечна дружба!":

    Добре, че не е летял до Марс.
  • 17 Досадна грешка

    6 1 Отговор
    Овчаров, пропуснал си най-важната прилика - техният вожд се казва Винету и нашият се казва Винету.
  • 18 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    А аа е уеш професора пак е написал нова серия фантастика!
    Сега ни шумерите, ни древните египтяни казват нищо за голяма държава в западното полукълбо Атлантида имам в предвид. Древните руини на индианските цивилизации на Северна и Южна Америка също но ако е вярна информацията на Платон за атланите има и доказателства и оспорвания .Но е факт старите жители на Централна и Южна Америка също издигнали внушителни пирамиди и ги използвали за храмове, обсерватории или гробници. Дълъг е пътят от Мексико до Вавилон и Египет. Но този общ обичай да се издигат пирамиди от двете страни на Атлантичекия океан се обяснява лесно, ако приемем, че корените му са в Атлантида откъдето се е разпространил на изток и запад в Юкатан са намерени и сфинксове създадени в стила на маите.Жреците на ацтеките пазели благоговейно спомена за Ацтлан, страната, разположена на изток, откъдето ще дойде Кетцалкоатъл, носителят на цивилизацията. Инките вярвали във Виракоча, който ще дойде при тях от страната на утринната зора. В най-старите египетски ръкописи се говори за Тот или Техути, дошъл от една западна страна, за да донесе цивилизацията и науката в страната на Нил.Много дълго за описване та ако всичко това е вярно става дума за атланите които са се спасили от гнева на боговете тяхната земя е била като Рая били са много умни но в един момент са станали алчни и боговете са затрили Атлантида за един ден.И тези атлани са тръгнали да дават знанията си на другите народи в Египет,Маите ..

    Коментиран от #19

  • 19 ....

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    А аа е уеш професора пак е написал нова серия фантастика!
    по интересна става интригата после Византия/Рим историята как постоянно се водят войни и как така са знаели Византия за Египет толкова е далеко ?!Но няма нищо общо с България уеш ,този професор винаги ме кара да се смея да не навлизам в подробности за християнството от къде идва нормално е да има нещо общо но в България няма нищо ни пирамиди,нищоооо намерено е само старо злато което някой е загубил на българска земя това е !
  • 20 Аааа и

    0 0 Отговор
    Они ја крадат бугарската историја. Вето и за нив.
  • 21 Иван

    3 0 Отговор
    Това великденска шега ли е?
  • 22 Оракула

    1 0 Отговор
    Трябва да си сляп ,"професор", за да не видиш приликата между Траки и Скити ,
    но да я забележиш във фантазията си , отвъд светът ,между маи ,инки и ацтеки?
    Това вече си е откритие , няма лабаво в" Овчаровския егрек", тук се отглеждат всякакъв вид теорий,
    стига да са написани , по овчарски?
    Овчаров, .... слънцето е едно и също , хората на земята ,като еволюирали хомо сапиенс,
    са едни и същи генетически,
    молим те, не откривай Америка , "още един път"!
    Придържай се към "Монголската следа" на Българите , нали вече си Професор???
    Тия" слънца и камъни", са не само в Родопите , ами ги има навсякъде,
    където е имало геологическата възможност, да се образуват!
    Са се образували и хората много преди тебе са ги забелязали!
    Интересно, кой ти плаща да преписваш такива професорски тъпотии?