Last news in Fakti

17 Август, 2023 12:58 1 627 5

Откриха римски храм на водата на Перперикон (ВИДЕО)

  • храм-
  • перперикон-
  • професор николай овчаров-
  • николай овчаров-
  • откритие-
  • археология-
  • археологически разкопки

За новата находка съобщава проф. Николай Овчаров

Откриха римски храм на водата на Перперикон (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Проучвания доказват хипотезата, че над водохранилището в южния квартал на Перперикон е имало храм на водата или т.нар. нимфеум от 2-3 век, каза пред журналисти ръководителят на разкопките на археологическия комплекс проф. Николай Овчаров.

Той припомни, че досега обектът, който е един от най-дълго проучваните на Перперикон, бе смятан единствено за водохранилище с обема си от близо половин милион литра питейна вода и дълбочина от около 5 метра, предава БТА. Но новите открития при настоящата реставрация по проект на обекта води археолозите до заключението за съществуването на храма на водата.

Оказа се, че тази цистерна, за разлика от цистерната в Акропола, която изцяло е изцяло изсечена в скалите, тук е изсечена само от три страни. От източната страна тя е с един прекрасен, много хубаво направен квадров зид, който, както се оказа, е бил всъщност фасадата на това съоръжение. В изкопите ние намерихме части от корнизи, постаменти от колони, бази на колони, може би и от статуи, обясни проф. Овчаров.

Той подчерта важността на градските нимфеуми в римско време, особено по време на обсада. Коментира също, че такива примери има в Мала Азия. В България подобни съоръжения, свързани с почитането и обожествяването на водата, са рядкост. Такива има край хасковското село Каснаково и в Хисаря.

Реставрацията на нимфеума се извършва по европейски проект на община Кърджали, като в него са включени още 13 сгради. Паралелно с това текат и тазгодишните археологически проучвания на Перперикон, които за втора година се случват единствено със средства на общината, заради липсата на държавно финансиране и ще продължат до средата на септември.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    1 1 Отговор
    открили каманяк
  • 2 Сила

    3 3 Отговор
    Индиана Овчара, като му знам акъла и нивото, най вероятно е РОМСКИ храм, канализация някаква, в гетото....... ГЕРБ и Баце вече не дават кинти, приключиха воаяжите и разпивките с млади студентки
  • 3 Русенец

    5 0 Отговор
    Чужденците имат два камъка от някоя си епоха и правят археологическа и туристическа програма. Влагат пари, изкарват пари..... популяризират си културата и я затвърждават. Ние, тука, сме фрашкани с културноисторически реликви, но никой от управниците не си мърда пръста. Виж, ако е някоя магистрала за кинтоснасяне или пък някой нов МОЛ......
  • 4 коко

    3 0 Отговор
    Сега се работи на Перперикон по разкриването на грандиозния Овчариум където е намерена изгнилата дървена дръжка на жезъла на Мойсей...Този псевдоучен да не мисли че хората ядат доматите с листата и да не плещи фантасмагории за един резервоар за вода.Такива има например на Петрич кале и Шуменската крепост и са били воден запас в случай на обсада. Едва ли тогава са разрешавали на красавиците да си плакнат там прелестите...

    Коментиран от #5

  • 5 Овчарчето Калитко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "коко":

    Коко, преди 30 години един доцент от МГИ на практика ни доказа че тези огромни резервоари са се използували и за още нещо - промиване на златен пясък от близките златоносни реки. Доцентът се казваше Атанасов. Да питам нещо Овчаров: Можеш ли да запазиш като питейна такова количество вода в жегите? А след този въпрос един по малък звучи така: къде отидоха сребърните кръстове!