Last news in Fakti

3 Май, 2023 10:45 1 598 2

Филмът “Воев” тръгва по кината от 5 май

  • воев-
  • документален филм-
  • димитър воев-
  • в кината

Пълнометражната документална история за емблематичния поет и музикант Димитър Воев може да бъде гледана в над 20 български града

Филмът "Воев", получил шест номинации за тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци "Васил Гендов", тръгва по кината. От 5 май първата пълнометражна документална история за емблематичния поет и музикант, основател на "Нова генерация" Димитър Воев може да бъде гледана в над 20 български града.

Още с премиерата си на голям екран в рамките на 26-ия София филм фест филмът привлича вниманието не само на феновете на култовата група, но и на широк кръг от зрители от всякакви възрасти, защото искрено и с любов пресъздава личността на Димитър Воев, неговата гениалност и магнетизъм. С вкус и мярка филмът припомня – през текстовете в тетрадките на Воев, наличните архиви и интервютата с близки и познати – защо именно той е "най-добрият, изчистен и естетски вариант за противене". Нещо, което и днес впечатлява почитателите на музиката на "Нова генерация" и тези, които тепърва се влюбват в така подредените думички.


Никой не говори като Воев, никой няма неговото поведение на сцената, рядката му форма на гениалност е несравнима, а усещането му за живота е онова, което всеки чувства, но не може да изрече, пише БНР.

"Не се сещам кой може да съм. Жалко, че не пише!", гласят думите му. И все пак филмът, който Биляна Кирилова и Неда Миланова създават, прави опит да разкаже кой е Воев в очите на хората, които вечно ще го помнят.

Попаднал в селекцията на едни от най-престижните и утвърдени фестивали у нас, носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022-ра, за най-добър режисьорски дебют на фестивала Master of Art, както и на Наградата на публиката на Родопи филм фест, "Воев" е история, която буди умовете, замисля ги и провокира хиляди въпроси.

Текстописец, шлосер, обикновен човек, както самият той се определя, Димитър Воев води зрителите на собствената си документална история от началото до края. 


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 персона нонидентификата

    4 2 Отговор
    Кой е този Воев? Никога не съм го чувал.

    Коментиран от #2

  • 2 ттттт

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "персона нонидентификата":

    Много си малък,значи