Last news in Fakti

23 Май, 2023 12:31 1 506 1

„Стематография“ на Христофор Жефарович излиза за пръв път на съвременен български език

  • стематография-
  • христофор жефарович-
  • история-
  • възрождение-
  • възраждане

Значимото историческо произведение ще бъде преиздадено за 24 май

Когато стане дума за важни български книги от периода преди Възраждането, в съзнанието ни изниква „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, както и нашумялата в последните години „История на България“ от Петър Богдан Бакшев.

Съществува обаче още един безкрайно значим труд, който безспорно може да бъде нареден сред тях.

Книгата „Стематография“ от Христофор Жефарович досега сравнително непозната на днешната общественост.

Съвсем очаквано, предвид че последното ѝ издание е публикувано преди близо четири десетилетия.

Навръх 24 май сдружение „Българска история“ прави този епохален за времето си труд достояние на съвременните читатели в ново луксозно издание и то за първи път с превод на съвременен български език.

Това става възможно благодарение на авторитетните специалисти ст. ас. Димитър Пеев и гл. ас. д-р Цветан Василев, уточняват издателите. Двамата са автори и на пояснителни бележки, които спомагат за разбирането на историческия контекст, в който е създадено произведението.

Издадена за пръв път във Виена през 1741 г., творбата на Жефарович е съставена на основата на едноименното произведение на Павел Ритер-Витезович, разказват от „Българска история“.

В нея могат да бъдат открити множество литографии на светци, владетели и хералдически знаци, включително и прословутия герб на България, намиращ място във всички учебници по история.

Книгата на „застъпника на българското отечество“, както сам се определя Жефарович, ще бъде налична в книжарниците още тази седмица, а вече може да бъде поръчана и онлайн.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    1 0 Отговор
    Бих си я купил, ако цената е нормална.