Last news in Fakti

15 Юни, 2023 12:15 842 0

Писмо с любовните терзания на Моцарт ще бъде предложено на търг (ВИДЕО)

  • волфганг амадеус моцарт-
  • писмо-
  • любовни терзания-
  • на търг-
  • лондон

Очакваната цена на писмото е между 300 000 и 500 000 британски лири

Писмо с любовните терзания на Моцарт ще бъде предложено на търг (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Писмо, разкриващо любовните терзания на Волфганг Амадеус Моцарт, отива на търг в Лондон следващия месец. Двете страници, написани лично от австрийския композитор, издават „пълната паника”, която е изпитвал през лятото на 1782 година, посочват експерти от аукционна къща „Кристис”, предава NOVA.

„В писмото си той иска съвет от свой близък приятел. Композиторът е разстроен от недоразумение със своята бъдеща тъща. Тя е готова да изпрати полиция, за да прибере годеницата му. А това би имало ужасни последици за репутацията на Моцарт”, твърди Томас Венинг. И допълва: „Композиторът преживява криза и излива мъката си от любовните терзания в писмото”.

Моцарт е на 26 години, когато пише писмото. Малко преди това е пристигнал във Виена. Кариерата му е в подем след успеха на първата му голяма опера. Но любовният му живот е доста объркан и той бърза да се ожени за годеницата си Констанца. Двамата сключват брак малко след написването на писмото и са заедно до смъртта му през 1791 година, когато е едва на 35 години.

Очакваната цена на писмото е между 300 000 и 500 000 британски лири.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА