Last news in Fakti

23 Юни, 2023 14:56 1 213 2

Писмо на Толкин до първата почитателка на "Властелинът на пръстените" бе продадено за 20 хил. долара

  • толкин-
  • писмо-
  • търг-
  • властелинът на пръстените

В писмото си Толкин обяснява как би живял като хобит

Писмо на Толкин до първата почитателка на "Властелинът на пръстените" бе продадено за 20 хил. долара - 1
Снимка: Shutterstock

Писмо на британския писател и филолог Джон Роналд Руел Толкин (1892-1973), в което той се сравнява с хобит, е продадено на търг в Ню Йорк за почти 20 500 щатски долара, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от сайта на аукционна къща "Бонъмс".

От описанието на лота става ясно, че писмото на Толкин е изпратено на 28 юни 1955 г. до почитателка, която първа изпратила одобрителен отзив за романа му "Властелинът на пръстените", пише БТА. "Това е забележително писмо, в което той описва себе си като хобит и разказва за уморителната работа по писането на шедьовъра", се посочва в информацията на тръжната къща.

В писмото Толкин отбелязва, че би искал да живее на безлюдно място, но поради своята "плахост и липса на склонност към приключения", перспективата да се откаже от обичайната си храна и тютюн не му причинява нищо друго, освен безпокойство. "Това много напомня на описанието на хобита", казва писателят, като същевременно подчертава, че не може "да се преструва, че е смятан за един от тези измислени герои".

В писмото авторът на "Властелинът на пръстените" също така отбелязва, че работата върху романа е била като "изкачване на планина в тежки ботуши срещу силен вятър в тъмното".

Писмото беше продадено в четвъртък на неназован купувач за 20 480 щатски долара при оценка между 10 000-15 000 щатски долара. На търга бяха продадени още три писма на Толкин на обща стойност над 48 000 щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хейт

    2 21 Отговор
    Целият епос на Толкин не е нищо повече от яко взаимстване от старогерманските легенди и скандинавските саги. Като почнеш от разните пръстени, джуджета тролове, магове и герои и стигнеш до цялата идея за Средната земя. Преди него и Вагнер прави подобно взаимстване с цикъла си от опери "Пръстенът на нибелунга". Но поне е по-искрен.
  • 2 Алек

    0 0 Отговор
    Чети си Жорката Господинов и не се занимавай с неща "под твоето ниво ".
    Първият оплюл Толкин и Властелинът,яко, а