Last news in Fakti

4 Юли, 2023 14:15 1 440 1

Васил Петров, Акага и Милица Гладнишка откриват новия Джаз Арт Еко Фест Троян

  • васил петров-
  • акага -
  • милица гладнишка -
  • джаз арт еко фест-
  • троян

Тридневният фестивал е от 14 -ти до 16 юли 2023г. в с. Орешак, Троян

Васил Петров, Акага и Милица Гладнишка откриват новия Джаз Арт Еко Фест Троян  - 1
Снимка: EvroSound

От 14 юли до 16-ти юли 2023 година в Националното изложение на художествените занаяти – НИХЗИ–Орешак за първи път ще се проведе едно ново културно събитие ДЖАЗ АРТ ФЕСТ ТРОЯН, което организаторите се надяват да се превърне в ежегодно.


Събитието е насочено към хора, които обичат изкуството – хубава музика, приложни изкуства, традиции и природа. Фестивалът има за цел да покаже богатата история на региона и значението на различните изкуства – в случая джаз и традиции, чрез различни форми. В събитието ще бъдат включени еко дейности.
Програмата предвижда освен концерти на известни групи и изпълнители и дейности, които ще позволят на присъстващите да създават свои произведения, да се докоснат до „живите” занаяти, като предпоставка и усещане за общност с традиционните изкуства на региона. За това ще допринесе участието на известни троянски майстори-керамици.
В програмата тази година са включени следните изпълнители:


14.07.2023 г./петък/ от 19:00 ч.: концерт на Станислав Арабаджиев & The Swinging Sparrows, концерт на Flawless trio и концерт на група „Акага”;


15.07.2023 г. /събота/- от 19.00 ч. – концерт на Симфониета - Видин с маестро Левон Манукян – солисти Милица Гладнишка, Иван Велчев и Илиан Божков, концерт на Михаил Йосифов и „Новините в джаза“, концерт на Васил Петров.


16.07.2023г. /неделя/ - Ден на изкуството и поезията - представяне на книги и срещи с поетите Стефан Кисьов, Стойчо Керев, Тошко Савов и много други арт творци.


През трите дни на Джаз Арте Еко фест Троян ще може да разгледате изложби на открито – арт-инсталации, изработване на скулптури, изграждане на такива от рециклирани материали, които привличат вниманието към проблемите на околната среда. Тази дейност ще бъде съпроводена с организиране на модно шоу, включващо дрехи изработени от естествени, органични и рециклирани материали. Участие ще вземат местни дизайнери и моделиери, които да покажат своите колекции и ще популяризират традиционните изкуства. Ще има уъркшоп с майстори-керамици. Всичко това ще е съпроводено от Еко пазар, предлагащ устойчиви продукти – торбички за многократна употреба и предмети за бита, създадени от рециклирани материали.
Екипът на Джаз Арт Еко фест Троян е подготвил и специална зона за забавления на деца – ще научат за джаза като вид изкуство, ще предложи интерактивни игри и образователни дейности – работа с глина, сглобяване на глинен съд – игра „Археолози”, рисуване на типичните за Троянската керамика шарки върху чинии от глина и т.н.


Деца до 12 години ще се радват на безплатен вход за фестивала. Това е начинът на организаторите да създадат приветлива и приобщаваща среда за семействата да се съберат и да празнуват магията на джаза, изкуството и природата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само да споделя

    0 1 Отговор
    Само дето не са добавили в заглавието и "био". Ама не е късно. Срам ги е от звучния български език!!!!!!!!!