Last news in Fakti

6 Юли, 2023 13:00 1 324 6

С какво изненадва тази година най-големият културен фест "Славянски базар" в Беларус

  • белорус-
  • минск-
  • култура-
  • фестивал-
  • витебск-
  • славянски базар

Пет хиляди артисти от 30 страни се събират след броени дни във Витебск от 12 до 17 юли

С какво изненадва тази година най-големият културен фест "Славянски базар" в Беларус - 1
Снимка: Беларус днес

Остана седмица преди началото на Международния фестивал на изкуствата "Славянски базар" във Витебск. Той ще се проведе от 12 до 17 юли за 32-ри път.

Пет хиляди артисти от 30 страни се събират след броени дни във Витебск

Градът отново ще се превърне в "Мека" за беларуси и чуждестранни гости, а засега се подготвя за грандиозно музикално събитие. В столицата на фестивала под актуализираната легендарната LED арка ще преминат стотици хиляди гости, посетители и участници в най-грандиозния музикален фест. Благодарение на нея изображенията на екраните ще блестят с нови цветове: ще бъде възможно да се демонстрират не само букви и образи, но и всяка информация, която е в хармония със сцената.

Дори в областния център ще бъде открит арт обектът „Исторически Витебск“ с образа на града от края на XIX - началото на XX век, сподели председателят на градския изпълнителен комитет на Витебск Николай Орлов.

"Ще монтираме интерактивни люлки, нови LED конструкции, ще украсим улиците с ретро крушки. Илюминации ще има в целия град, тъй като той е многостранен, няма да се ограничаваме само до централните обекти. Между другото нашите общински служби свършиха страхотна работа, особено в ремонта на пътищата" подчерта Орлов.

Очакват се повече от пет хиляди артисти от над тридесет страни. Продажбата на билети за концертите на откриването и закриването на фестивала "Златен хит" вече е затворена, каза директорът на Международния фестивал на изкуствата "Славянски базар във Витебск” Глеб Лапицки

"Не само жителите на Беларус, но и много туристи се интересуват от нашите проекти. Класическите места ще се появят в съвсем различна форма: Концертната зала на Витебск, Летният амфитеатър, по случай 35-ата годишнина, на който направиха подарък и актуализираха арката на открито. Всичко направено за фестивала е фантастично. Ще има редица улични сцени на фестивала, които са обединени с името - "При седемте вятъра". Остават познатите на всички театрални и музейни експозиции и сцени, чийто брой постоянно нараства", поясни директорът на Международния фестивал на изкуствата "Славянски базар във Витебск” Глеб Лапицки.

Една от новаторските изяви е подготвена от артистите на Националния академичен драматичен театър "Якуб Колас" съвместно с Регионалния краеведски музей - спектакъл за изключителния художник Иля Репин в музея-имението "Здравнево", който е принадлежал на художника. Спектакълът ще бъде включен в репертоара на театъра. А на "Славянския базар" във Витебск ще се организира КВН: момчета от град Могилев ще покажат супер класа. "Нашият "Доктор Хаус" ще се събере във фестивалната купа с отбори - шампиони на висшата лига на КВН от различните години от Смоленск, Москва, Сургут, Армавир. Ще дебютират момчетата от отбора "Пушка" от Гродно, които миналата година станаха вицешампиони на детската лига на КВН", разказват организаторите на фестивала.

С какво ще изненадат посетителите многобройните изложби? Директорът на регионалния краеведски музей Татяна Старинская сподели, че по време на културния фест ще има десетки експозиции на Руската академия на изкуствата и Държавния музей "Лев Толстой" от Москва. Експонатите ще бъдат донесени и показани в музея-имение на Иля Репин „Здравнево“. Между другото, Репин и Толстой са се познавали добре, не напразно проектът, представен от руснаците, се нарича „Две имения, две съдби“. Картини, фотографии, предмети от бита, дърворезба, занаятчийство, народно приложно творчество, скулптури ще покажат партньори от Пакистан. Регионалният краеведски музей разполага с редки музикални инструменти от Коми. В музея на изкуствата посолството на Бразилия ще изненада посетителите със забележителностите на страната.

Известният търговски център "Марко сити", изграден във формата на пирамиди, също се включва в "стрийт арт" на феста. През деня тук ще се провеждат представления за млади зрители, а вечер мястото ще се потопи в атмосферата на експериментален театър.

България също е представена в грандиозното културно събитие Международния фестивал на изкуствата "Славянски базар" във Витебск. Член на журито в XXXII Международен конкурс за изпълнители на естрадна песен "ВИТЕБСК"
е Емилия Валенти, а участник в XXI Международен детски музикален конкурс "Витебск" е талантливата Виктория Асенова
с творчески псевдоним VikA. Представител на фестивала за България е Николай Текелиев.

ФАКТИ подробно ще проследява на място Международния фестивал на изкуствата "Славянски базар" във Витебск - едно от най-мащабните световни културни събития на годината.

Източник: Беларус днес


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.нар."Славяни" са измислени по времето

    2 4 Отговор
    на Екатерина Втора с едничката цел да станат повод руската империя да добие правото да ги "освобождава" и да ги направи свои роби. Както крепостните селяци в Русия!
    Няма славяни, има българи, сърби, чехи, поляци и др. Руснаците са потомци на местните туземни племена - езра, мордва и други пампайци. Благодарение на Киев и България те са покръстени и цивилизовани да някаква степен!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Исус Зарев

    2 5 Отговор
    Най-добре до влязат хора от ЛГБТИ в Беларус под прикритие, че ще изнасят музикални програми, и да направят мощен и голям прайд. Такъв, който светът не е виждал досега. Диктаторът Лукашенко ще се гърне от инфаркт.
  • 3 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    На фона на Евровизия този фестивал е къде къде... въпреки пренебрежението от страна на родните грантоедни медии. Нашето поведение е малко като на шимпанзе, което след продължително съжителство с хора е решило, че също е човек!
  • 4 шам фъстък

    1 0 Отговор
    Айде,малко повече кОлтура!
  • 5 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Т.нар."Славяни" са измислени по времето":

    Екатерина втора е живяла векове след Черноризец храбър и Теофан изповедник, които описват славяните. Чети повечко, да не се излагаш гръмко.
  • 6 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Т.нар."Славяни" са измислени по времето":

    Измислен си ти, който днес не е желан отатък кап.Андреево и затова плюе по историята на един славен славянски народ. Злобата ви е пословична и ви издава навсякъде, където се разпишете.