Last news in Fakti

17 Юли, 2023 10:58 3 039 16

Потомък на Левски откри ценни вещи на Апостола отпреди 150 години

  • васил левски-
  • апостола на свободата-
  • артефакти-
  • история-
  • вещи-
  • потомци

Стефан Караиванов открива част от пушка, както и ценни документи с важни исторически сведения в къщата на братовчеда на Левски

Потомък на Левски откри ценни вещи на Апостола отпреди 150 години - 1
Снимка: БГНЕС

Родственик на Васил Левски откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи в къщата на първия братовчед на Апостола - Васил Караиванов в Карлово. Тази вещ е част от оръжията, събирани от Васил Левски и Карловския революционен комитет за революционната мрежа за освобождаването на България от османско владичество, пояснява БНТ.

Стефан Караиванов е правнук на един от най-доверените съмишленици на Левски. Оръжието е открито в едно от скривалищата в неговия дом.

"Това е щик от пушка. Виждаме, че върхът е отцепен, ударен в камък най-вероятно. Това също е било от този арсенал, който намерихме тука. Другото, което намерихме е съоръжение за правене на патрони.", казва Стефан.

Тази част на оръжието е била от арсенала, събиран от Левски и Карловския революционен комитет за подготвяното въстание. По-късно всичко е било иззето, в това число и личното оръжие на Апостола.

"1963 година на 20 век, когато живеем в друг режим, някой докладва, че в къщата на Караиванови има оръжия, идва полицията, обискира този миндер и наистина намира вътре оръжия. Тогава Христо Фъргов, местен краевед, известен на човек, който дава тогава показания, той също е от нашия род... има една пушка с три седефа на нея. Това е пушката на Левски", разказва Стефан Караиванов.

В друго скривалище на къщата Стефан Караиванов е открил и богат архив, който удостоверява, че първото ушито знаме за Априлското въстание е ушито от карловката Мария Ганева за Панагюрския революционен комитет.

"Тук е писмото, с което се удостоверява как Мария Ганева шие 2 знамена. Едното за Карловския революционен комитет, а другото за Панагюрски и де факто с това знаме се вдига въстанието в Панагюрище. След това Райна Княгиня успява да доушие знамето по това знаме", казва още Стефан Караиванов.

Архивът е на повече от 120 години и предстои да бъде разчетен от експерти в Исторически музей - Карлово. След това ще бъде издадена книга.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон от Трабанта

    16 14 Отговор
    Глупости, знамето е ушите лично от жената на Зеленски.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Мони Трабанта

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон от Трабанта":

    ушито
  • 3 Историк

    8 17 Отговор
    Другарете рузки наколенки са опитали да прикрият още от българската история през 1963та.

    Нищо ново.

    Слава Богу, че това е останало скрито, да достигне до времена, когато вече нямат тая сила да подправят и крадат историята ни.

    Коментиран от #9

  • 4 Друго ми кажете

    16 4 Отговор
    Защо Стефко Стамболов/премиер/ Захари Стоянов/председател на Парламента/ и другите Поборници не му изровиха костите а чак тариката Хайтов взе да ги търси по наше време? Нали са го обичали много уж?
  • 5 Соваж бейби

    10 3 Отговор
    Странна работа че сега са намерени?все пак това е една къща за която се предполага че се е правило много ремонт?Да минат специалисти с камера лидар може да има още нещо скрито и дано не лъжат,хубаво е анализа да се направи не от българи за да няма изкривена истина,на Гньо много вяра не може да се има.
  • 6 Мнение

    5 8 Отговор
    Глупости, Левски е събирателен образ на трима, кажете им имената да получат признание.
  • 7 Развеселен

    5 10 Отговор
    Все още обаче не можем да намерим техните дух, смелост и любов към родината!
    Пълно е с жалки душички готови да предадат веднага България на Путин и то само защото си мислят, че ще им даде постове за старанието!
    Добре, че поне имаме в историята си мъже, та по-малко да се срамим!

    Коментиран от #8

  • 8 Офф..

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Развеселен":

    Вечно Развеселен е само Мунчо от Вазов,поскрий се малко,а?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пълна измама

    4 2 Отговор
    Купени са от антиквариат и се прави на интересен
  • 11 Фиков

    11 2 Отговор
    """пушката на Левски"""", разказва Стефан Караиванов.......Левски пушка никога е нямал и подобни глупости са абсурдни . Утре и черешовото топче ще му открият някъде както е тръгнало
  • 12 Само Левски

    7 2 Отговор
    Май като монах и ерген, доста потомци е оставил.
  • 13 Днес """пушката на Левски""",

    8 3 Отговор
    Утре "картечницата на Левски" в други ден кво ли ще е не ми се мисли ? Сигурно мерцедеса на Левски
  • 14 Жалка работа

    3 1 Отговор
    Тоя го е закъсал с кредити и уж открил скривалището !
  • 15 Ммм...да

    3 0 Отговор
    Дякон Левски ,Апостола се обръща в гроба.Добре,че българите не знаят лобното му място,че щяха да го обругаят !
  • 16 Левски

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон от Трабанта":

    Може да е от граф Игнатиев или Иванчо Хаджипеткович?!