Last news in Fakti

19 Юли, 2023 05:06 1 513 5

Найден Тодоров: Икономиката все още не е оправена, а културата умира

  • найден тодоров-
  • министър-
  • култура

Има културни институции, в които има заплати, близки до социалните помощи, заяви министърът

Найден Тодоров: Икономиката все още не е оправена, а културата умира - 1
Снимка: NOVA NEWS

Бюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези на други източноевропейски страни, е смешен. Фестивал в Румъния, който се провежда за малко по-малко от месец, имаше бюджет от 12 млн. евро, а филхармонията има два пъти по-малък бюджет за цялата година. Музикантите в България не са добре платени. Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи. Това заяви бившият министър на културата маестро Найден Тодоров за "Денят на живо''.

По думите му, за да се промени това, е нужна държавна културна политика. "В момента имаме добър министър на културата. Надяваме се да създаде такава. Трябва да се създадат условия за артистите, така че да работят нормално и младите хора да бъдат окуражени да се занимават с изкуство. Икономиката все още не е оправена, а културата умира. Тя сама по себе си е икономика. Когато се инвестира в култура, в икономиката се връщат много пари - има културен туризъм. Бюджетът за култура трябва да бъде вдигнат, да е 1% от БВП", заяви той.

"Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град'', категоричен е Тодоров.

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights. Музикален домакин на събитието вече ще е най-престижният български оркестър - Софийската филхармония. Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има култура......

    6 0 Отговор
    Не дей да лъжеш ей мушморок. Я скии ко става по 🌏 тв,фен,кръчми...пачки,хиляди се раздават на пачите.... а и Софийска голяма община, пари за драгкуин шоу извади....нами не дей ни лъга. От как ппдбгерпдпс ни управлява начело с чичо Сам всичко е цветя и рози...

    Коментиран от #5

  • 2 Сандо

    6 0 Отговор
    С умирането на културата умира и самата държава.
  • 3 Циник

    2 1 Отговор
    Как бе, ти ми казваш, че Боко и крадците от ГЕРБ не олицетворяват българската култура? Немой така, те СА културата ни. Ние даже почти направихме чалгар министър председател ама той не щя.
  • 4 Кюфтака

    2 0 Отговор
    е корумпе, разбиращо само от зидаро-мазачество и слагачество и нищо от култура!
  • 5 Пропуснал си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Има култура......":

    да споменеш и София съммър фест в Южен Парк - 2. От 1-ви юни до 30-и септември всяка вечер "култура".Три месеца - Пари раздай безкрай...